De la „Târgul tradiţional de toamnă” care se desfăşoară sâmbătă şi duminică, în cadrul şirului de manifestări dedicate celor 550 de ani de atestare a oraşului Sfântu Gheorghe, nu putea să lipsească şi arta „de cea mai bună calitate”.
Şi-aici ne referim la cele două spectacole prezentate de Teatrul “Masca” din Bucureşti – “Ex-Libris “ şi “Pierot Lunatecul”, în scenariul şi regia lui Mihai Mălaimare, care au loc duminică, în parcul Elisabeta, începând cu ora 19, respectiv 20.
“Ex-Libris” prezintă pactul încheiat între un artist plastic şi o carte, dar care poate să se transforme într-unul încheiat între spectatori şi actori. Ex-libris este, de fapt, o întâlnire a cărţilor care se deschid numai celor care vor să înţeleagă, celor care vor să ştie cum, de ce şi pentru ce trăiesc.
Cel de-al doilea spectacol “Pierrot Lunatecul”, îşi propune să aducă în atenţia spectatorilor pantomima albă, o tehnică inedită în care cuvântul gest se impune de la sine şi permite exprimarea unei game mai largi de situaţii şi trăiri. Piesa reflectă viaţa cuceritorului personaj Pierrot, născut în halele pariziene, dar care devine veşnic îndrăgostit de Colombina, de sine şi, mai presus de orice, de viaţă. Spectatorul îl va putea cunoaşte pe Pierrot în postura de fotograf, de amant, de îndrăgostit, de cântăreţ, de pescar dar şi în alte momente construite cu un umor fin, de calitate.
Prin cele două piese de teatru prezentate, artiştii Teatrului “Masca” intenţionează să exploateze oportunitatea pe care teatrul şi oraşul şi-o oferă reciproc, în favoarea spectatorilor fideli sau ocazionali, care au şansa de a descoperi teatrul, nu într-o sală de spectacol, ci sub cerul liber.
Duminică seara, parcul din centrul oraşului va deveni, pentru două ore, decorul ideal de teatru, în care limitele dintre public şi trecatori vor fi şterse.
Accesul la acest eveniment deosebit din parcul Elisabeta este liber.
Anna-Maria Chiţu