. . Teatrul Independent Osono din Sfântu Gheorghe îşi deschide noua stagiune de spectacole la sfârşitul acestei luni, simultan cu deschidea Tabărei Interetnice de Teatru de la Zăbala, realizată în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii.
Tabăra va avea loc în perioada 26-30 iulie a.c şi se doreşte a fi un spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru tinerii români şi maghiari, pasionaţi de teatru.
Managerul trupei, Fazakas Misi, a precizat că în stagiunea anterioară Osono a avut 112 reprezentaţii cu patru spectacole, care au fost prezentate în 62 de oraşe din 11 ţări şi vizionate de aproape 7.000 de spectatori. Cea mai de succes producţie a trupei, spectacolul documentar “Chipul din oglinda apei”, are la activ aproape 400 de reprezentaţii, iar în stagiunea viitoare va fi prezentat la două festivaluri internaţionale, în Spania şi Franţa.
Trupa a organizat 22 ateliere de pedagogie teatrală în stagiunea trecută, a participat la mai multe turnee internaţionale, precum şi la două festivaluri în Maroc, de unde s-a întors cu premiul pentru cea mai bună trupă, pentru cel mai bun spectacol şi cea mai bună actriţă în rol secundar (Daragics Bernadette).
“Cea mai mare parte din activitatea trupei s-a desfăşurat în străinătate, deoarece 85% din bugetul Teatrului independent Osono sunt bani proveniţi din proiecte şi aplicaţii internaţionale. Dincolo de activitatea teatrală, trupa a realizat şi 122 de evenimente cu valenţe educative şi sociale cu sprijinul Fundaţiei „Tiszta Formak” din Ungaria, sponsorul principal al teatrului (…) Pentru aceste activităţi am primit premiul pentru ‘Cel mai bun proiect civil din judeţul Covasna”, menţionează Fazakas Misi, pe site-ul oficial al teatrului.
Printre proiectele Osono s-au numărat formarea profesională a pedagogilor pasionaţi de teatru şi a liderilor trupelor de teatru pentru elevi, precum şi formarea profesională a trupelor de teatru care îşi desfăşoară activitatea în satele din judeţul Covasna, proiecte pe care le va continua în următoarea stagiune. Un alt proiect pe care intenţionează să îl continue este ‘Cercul prietenilor neştiuţi sau picnic pe covor japonez’, un spectacol-forum realizat cu copii români şi maghiari pe baza experienţelor acestora legate de convieţuirea interetnică. Spectacolul, care militează împotriva stereotipiilor şi prejudecăţilor etnice, va fi prezentat în următoarea stagiune în toate clasele a IX-a şi a XII-a din municipiul Sfântu Gheorghe.
Teatrul “Osono” din Sfântu Gheorghe, care anul acesta împlineşte 23 de ani de existenţă, şi-a început activitatea ca trupă şcolară la Liceul ”Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, dar de câţiva ani funcţionează ca teatru independent.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES
www.agerpres.ro