Teatrul Independent „Osonó” din Sfântu Gheorghe marchează un sfert de secol de la înfiinţare, prin activități speciale, derulate pe tot parcursul anului 2018.

Programul aniversar cuprinde evenimente variate, care vor avea drept scop căutarea şi experimentarea de noi forme de expresie teatrală, prin care trupa să-şi mărească şi să-şi diversifice publicul, ne-a spus managerul „Osonó”, regizorul Fazakas Misi.

 „Mai precis, programul anului 2018 include reprezentaţii teatrale în formule diverse, de la teatru clasic până la teatru-forum în săli de clasă, tabere şi ateliere destinate tinerilor pasionaţi de teatru,  campionatul de bowling organizat pentru trupele teatrelor din Sfântu Gheorghe și concerte.”- a declarat Fazakas Misi.

 

Seria de evenimente va fi deschisă prin prezentarea spectacolului – documentar „Chipul din oglinda apei”, duminică, 11 februarie, de la ora 19,00, la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.

Spectacolul a fost prezentat de peste 500 de ori, pe 3 continente, în 24 de țări și 175 orașe. Producția a reprezentat România și Europa de Est la 12 festivaluri internaționale şi a primit mai multe premii.

„<<Chipul din oglinda apei>> este un spectacol prin care Trupa <<Osonó>> a experimentat formula de teatru documentar, pe urmele problemelor copiilor singuratici, ale părinţilor neajutoraţi şi ale tinerilor vulnerabili. Pornind pe urmele acestor probleme, membrii trupei au trecut prin filtrul unor lungi dezbateri toate realităţile descoperite, rezultând în final un scenariu comun pe care s-a construit spectacolul. În momentul plasării acestui scenariu într-un spaţiu teatral, tinerii din distribuţie au resimţit tensiunea creaţiei în comun, şi-au recunoscut propriile limite, iar în vibraţia propriului suflet şi-a descoperit fiecare chipul – ca o viziune ce apare în oglinda apei.”- a declarat regizorul Fazakas Misi.

Spectacol este supratitrat în limba română, are durata de 60 de minute și va fi urmat de o dezbatere liberă cu publicul.

Rezervări se pot face prin email la adresa: [email protected].

Povestea „Osonó”

„Osonó” şi-a început activitatea în 3 februarie 1993, fondator fiind Salamon András, cel care a și coordonat trupa, până în 1998, după care conducerea a fost preluată de regizorul Fazakas Misi. „Osonó” a debutat ca trupă şcolară de teatru, dar de câţiva ani funcţionează după toate regulile unui teatru alternativ independent, realizând nu doar spectacole, ci şi proiecte educaționale, ateliere de teatru şi de dezvoltare personală şi activități interetnice, menite să stimuleze cunoaşterea şi comunicarea dintre români şi maghiari.

„Teatrul <<Osonó>> este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane. <<Osonó>> produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun.  Proiectele educaţionale şi sociale ale trupei sunt gândite  drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi. Termenul maghiar <<Osonó>> s-ar traduce în limba română <<cel ce se  furişează/ cel ce se apropie tiptil>>. Prin formulele de teatru pe care le experimentează, trupa noastră chiar asta face: se apropie tipil/cu discreţie de zonele luminoase sau întunecate prin care rătăcesc oamenii, trage cu urechea mai ales la secretele tinerilor şi priveşte pe furiş la felul cum aceştia îşi exprimă visele, spaimele, obsesiile şi bucuriile. Apoi, membrii trupei <<Osonó>> construiesc o poveste şi întotdeauna ficţiunea devine o seducătoare oglindă în care spectatorii se recunosc.” – a spus Fazakas Misi.

Potrivit acestuia, de la înfiinţare şi până în prezent, în trupă au activat 164 de tineri, dintre care 52 au rămas pe teritoriul teatrului, în calitate de  actori, regizori, dramaturgi, dansatori, coregrafi, scenografi sau tehnicieni.

Activitatea trupei a depășit granițele județului, ale țării și chiar ale continentului, pentru producțiile și proiectele sale „Osonó” obținând numeroase premii.

 

„În cei 25 de ani de existenţă, Teatrul  Osonó a produs 22 de spectacole, dintre care 6 în coproducție cu trupe din Thailanda, Maroc, Budapesta, Italia și Sfântu Gheorghe. Cu aceste producţii şi coproducţii, trupa a susţinut 1333 de reprezentaţii, din care 1068 în ultimii zece ani, în 300 de localități din 25 țări de pe 3 continente. Până în acest moment,  producţiile artistice şi proiectele educaţionale ale Teatrului Independent <<Osonó>> au câştigat 53 de premii naționale și internaționale.”- a spus Fazakas Misi.

 

Ana Ciorici Costache

 

 

 

.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail