Teatrul „Andrei Mureşanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe îşi încheie stagiunea 2021-2022 cu premiera spectacolul „Blasted”, în regia lui Bobi Pricop, informează conducerea instituţiei.

Potrivit sursei citate, este vorba despre un spectacol „şocant, incomod şi zguduitor”, realizat după piesa lui Sarah Kane (1971-1999), una dintre cele mai „controversate voci din dramaturgia britanică şi totodată un reper al teatrului contemporan”.

„Blasted este prima dintre cele cinci piese pe care le-a scris, iar premiera de la Royal Court (Londra 1995) a fost dezbătută intens, piesa fiind iniţial atacată de majoritatea criticilor, între care mulţi au văzut în ea o încercare de a şoca publicul. Ulterior însă, ‘Blasted’ a fost reconsiderată de către aceiaşi critici drept o piesă de referinţă a teatrului secolului XX. Mai mult chiar, piesa a fost inclusă şi într-un top al publicaţiei The Independent, între cele mai bune 40 de piese de teatru din toate timpurile. De altfel, autoarea însăşi a declarat la data premierei, ca urmare a criticilor primite, că presa a părut mai deranjată de modul în care era ilustrată violenţa, decât de actele violente în sine, care afectau la acel moment milioane de oameni prinşi în cumplitul Război din Bosnia”, se arată marţi într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Regizorul Bobi Pricop a menţionat că pregătea un alt proiect pentru TAM, însă odată cu începerea războiului din Ucraina şi-a amintit de „actualitatea acestei piese brutal de oneste, crudă şi de o autenticitate atroce”.

„Într-o lume tot mai aglomerată de informaţii, bombardată cu ştiri false, manipulări, există senzaţia asta periculoasă că riscăm să nu fim atenţi la cruzimile care se întâmplă lângă noi, că ştirile despre crime în masă, gropi comune şi spitale aruncate în aer pot să intre într-un malaxor dintr-ăsta straniu, care parcă încearcă să banalizeze oroarea. Iar Sarah Kane nu vrea să ne fie comod, să ne întoarcem privirea în altă parte, vrea să privim oroarea drept în ochi (la propriu, chiar), ne expune visceral la diferenţa dintre victime, oameni adevăraţi şi statistică. Aşa a fost gândit şi spaţiul, împreună cu scenografa Oana Micu: fiecare spectator este izolat de ceilalţi prin nişte paravane şi oglinzi care îl pun faţă în faţă cu gândurile lui, îl confruntă cu percepţiile lui, preconcepţiile lui. E un spaţiu din care nu ai unde să fugi, nu poţi să te refugiezi în nicio privire complice, în nicio reacţie solidară. Trebuie să îţi gestionezi singur atitudinea faţă de ceea ce vezi şi asta mi se pare cea mai mare provocare a spectacolului, să fie o experienţă transformativă. Cu siguranţă nu una comodă, dar neapărat una autentică”, a declarat Bobi Pricop, citat în comunicat.

Din distribuţie fac parte actorii Sebastian Marina, Mădălina Muşat şi Costi Apostol, iar spectacolul, montat în premieră naţională, va avea două reprezentaţii, pe 20 şi 21 iunie, la sediul TAM.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 18 ani, conţinând scene de violenţă fizică şi mentală, nuditate şi limbaj licenţios, precizează reprezentanţii teatrului.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail