Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe va începe, anul acesta, construirea unei săli de spectacole pentru copii, investiţie care va permite instituţiei să îşi diversifice şi mai mult repertoriul.

Directoarea teatrului, Anna Maria Popa, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că sala va avea o capacitate de circa 60 de locuri şi va fi construită în prelungirea actualului sediu.

„Va fi o sală pentru copii şi marionete, cum am denumit-o noi, pentru că vrem să ne departamentizăm inclusiv repertorial şi, odată ce vom avea această sală gata, cel puţin un spectacol pe an va fi din start dedicat copiilor. Vrem să avem un repertoriu mult mai vast şi să acoperim o categorie de public pe care până în prezent am putut să o acoperim cu greu din propriul repertoriu, având un spectacol o dată la 2-3 ani. N-am putut să facem spectacole de copii dedicate mai des de atât, dar am compensat cu spectacole invitate, însă la cât de mare este nevoia teatrului de copii şi tineret, mai ales la noi unde suntem singura instituţie de acest fel în limbă română în cele două judeţe, Covasna şi Harghita, iar educarea publicului este una dintre responsabilităţile noastre prioritare, trebuie cumva să departamentizăm şi să evoluăm puţin şi în direcţia aceasta (…) Noua sală va fi construită în continuarea actualului sediu şi va avea o capacitate de 56-60 de locuri, ceea ce pentru spectacole de copii şi marionete ar fi o dimensiune ideală”, a declarat Anna Maria Popa.

Aceasta a menţionat că lucrările de construcţie vor începe, cel mai probabil, în luna iulie şi se vor încheia anul viitor.

„Am avut banii alocaţi de către Primărie, ne-au susţinut deja de mai bine de 3 ani, am refăcut planurile arhitecturale de vreo trei ori din cauza inflaţiei (…) şi am ajuns acum într-o variantă în care planurile sunt ok, am depus toate cererile pentru urbanism, autorizaţii şi aşa mai departe (…) Astfel încât, pe perioada verii, estimăm că deja din luna iulie putem să ne apucăm de ridicarea la roşu a acestei noi clădiri. Sperăm ca pe bugetul de anul acesta să putem să o finalizăm în linii mari, în aşa fel încât pe bugetul de anul viitor să o finalizăm şi din punct de vedere tehnic, utilare interioară şi aşa mai departe. Aşa că din septembrie 2026, eu sper din tot sufletul să avem şi clădirea gata şi stagiunea 2026-2027 să o lansăm cu un spectacol în noua clădire dedicată copiilor”, a mai spus aceasta.

Anna Maria Popa a amintit, totodată, că o nouă sală de spectacole va fi amenajată, în curând, şi în incinta fostei Fabrici de Ţigarete din municipiul Sfântu Gheorghe, cumpărată de autorităţile locale în urmă cu câţiva ani cu scopul de a înfiinţa aici un centru de cultură şi divertisment.

„La fabrica de ţigarete e un spaţiu foarte interesant şi super atractiv, pentru proiecte de performance sau neconvenţionale în spaţii industriale se pretează perfect (…) şi vă asigur că o să iasă ceva absolut senzaţional. Dar, ca să iasă excelent, nu doar foarte bine, am avea nevoie de materiale negre, drapaje la metru sau pantaloni şi cortine vechi pe care alte teatre nu le mai folosesc. De asemenea, dacă aveţi elemente pretabile unui vestiar, cum ar fi oglinzi, mese de machiaj, cuiere, dulapuri le acceptăm cu drag (…) Nu e pentru că nu am avea nici atâţia bani cât să cumpărăm un cuier, ci pentru că deja s-a investit acolo foarte mult în tot ceea ce înseamnă priorităţi, apă, instalaţie, electrică, etc, sunt nişte costuri colosale, iar rspaţiul este uriaş, spre deosebire de teatrul nostru care are o sală de spectacole de 100 de locuri şi o scenă micuţă (…) Ăsta este motivul pentru care vă solicităm ajutorul, pentru că este un spaţiu foarte mare de amenajat, care ne depăşeşte momentan atât capacităţile administrative, cât şi cele bugetare (…) Acolo va fi un centru cultural multifuncţional care va găzdui, cu siguranţă, expoziţii, spectacole, performance-uri, ecranizări şi difuzări de filme, dar, fiind un spaţiu foarte mare împărţit pe părţi distincte, e clar că vor avea loc evenimente în paralel. Dar, despre acest amplu proiect vor vorbi autorităţile locale la vremea potrivită”, a precizat Anna Maria Popa.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail