Un nou proiect lansat de Asociația de Tineret „Ecou”
Sub deviza „Implică-te, nu fi spectator!”, Asociația de Tineret Ecou a invitat pe actorul și regizorul sighișorean Nelu Roman, specializat în educație non-formală, să pregătească un spectacol de „teatru social – teatru forum”, cu și pentru tineri.
Metoda Teatrului Forum este derivată din metoda „Teatrului Opresaților”, creată de Augusto Boal, în Brazilia ultimilor ani. „Cuvântul opresiune este folosit pentru a descrie starea în care se afla persoana care și-a pierdut, într-un fel sau altul, dreptul de a-și exprima voința sau nevoile. Persoana opresată este astfel redusă la condiția de ascultător supus. Aceasta formă de teatru trebuie folosită ca metodă de luptă împotriva tuturor formelor de opresiune de clasă, rasism, sexism și orice gen de discriminare” (Augusto Boal, Rio de Janeiro, 2oo4).
„În prezent diverse instituții publice și O.N.G-uri din România abordează formele de discriminare socială și posibile situații de excluziune, marginalizare socială, prin metode de artă participativă, printre acestea numărându-se și Teatrul Forum. Prin intermediul personajului „Joker” publicul are ocazia de a se implica în derularea spectacolului, intervenind și schimbând atitudinea unor personaje, având ocazia să schimbe inclusiv deznodământul piesei” menţionează Mădălin Guruianu, responsabil eveniment.
Potrivit lui Alexandru Ujvarosi, scopul declarat al proiectului este în concordanță cu obiectivele Asociației de Tineret Ecou, adică de a influența atitudinea adolescenților și nu numai, să dezvolte un comportament responsabil social și de a influenta dezvoltarea comunității în care trăiesc. În plus, se urmărește creșterea nivelului de toleranță și implicare socială, încurajarea tinerilor de a lua atitudine împotriva discriminării și a violenței, folosindu-se forma de artă participativă.
Pe parcursul programului, ce se derulează în cursul lunii aprilie, un număr de cel puțin 10 tineri vor fi implicați în sfera activităților non-formale, desfășurând astfel activități extra școlare educative, necesare dezvoltării personale și câteva sute de elevi și adulți vor lua contact cu această metodă interactivă de teatru, prin participarea la spectacolele care vor fi programate ulterior. (M.D.C.)