Peste 20 de spectacole ale unor trupe de teatru din România, Belgia, Ungaria, Olanda, Franţa şi Italia, care prezintă cele mai noi tendinţe în regia, dramaturgia, scenografia, coregrafia, muzica de scenă şi arta actorului secolulului XXI, vor fi prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de teatru „Atelier”, ce va avea loc luna viitoare la Sfântu Gheorghe.

Directorul festivalului, Radu Macrinici, a declarat pentru AGERPRES că spectatorii vor avea ocazia de a vedea spectacole de teatru-circ, teatru instrumental, teatru 3D şi teatru cu marionete napoletane.

Printre invitaţi se numără trupa „Tompa Miklos” de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş cu spectacolul „Tihna” în regia lui Radu Afrim, Compania Alexis Rouvre din Bruxelles cu spectacolul „Sfori”, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara cu spectacolul de teatru-dans „7/7”, Teatrul Naţional din Bucureşti cu „Actorchestra” şi „Distopie.Shakespeare.Remix”, Teatrul „Jokai” din Bekescsaba (Ungaria) cu „Casa Bernardei Alba”, Teatrul „Regina Maria” din Oradea cu „Povestea lui Aladin”, Teatrul de Comedie din Bucureşti cu „Cea mai puternică”, Teatrul Clin D’Oeil din Orleans (Franţa) cu „Frica” după Matei Vişniec ,Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi cu „Metamorfoza” după Franz Kafka, în regia lui Ion Sapdaru şi maestrul marionetelor napoletane tradiţionale Gaspare Nasuto din Italia, cu spectacolul „Aventurile lui Pulcinella”. Teatrul „Andrei Mureşanu”, gazda festivalului, va prezenta trei spectacole – „Ţ(T)ara mea” de Radu Macrinici, „Colibri” în regia lui Sebastian Marina şi „Împreună” în regia Mirelei Bucur.

Radu Macrinici a menţionat că în programul festivalului mai sunt cuprinse un colocviu intitulat „Criza culturii şi cultura crizei”, o expoziţie de fotografie intitulată „Portrete dintr-o generaţie” a regizorului Radu Afrim, lansări de cărţi şi reviste de teatru, seri de poezie şi muzică.

Festivalul „Atelier”, care va avea loc la Sfântu Gheorghe în perioada 2-10 iunie a.c, a ajuns la cea de-a XXII-a ediţie şi este cel mai vechi şi longeviv festival internaţional de teatru din România. Acesta a fost fondat de Radu Macrinici în anul 1992, la Sfântu Gheorghe, după care a „migrat” la Sighişoara, Baia Mare şi Satu Mare, iar anul trecut a revenit la Sfântu Gheorghe.

„Atelier este un festival care, de-a lungul timpului, a influenţat apariţia altor festivaluri din România cu un profil oarecum similar. A fost primul festival care a privilegiat formele noi de expresie teatrală, noi pentru România pentru că în alte părţi aceste forme au fost consumate sau reinventate. Pentru prima dată în România, la acest festival au putut fi văzute spectacole de teatru dans, teatru cu obiecte, teatru gestual, teatru în spaţii neconvenţionale (…) Acest festival rezistă pentru că teatrul se reinventează permanent”, a declarat Radu Macrinici.

Juriul format din criticii Victor Scoradeţ, Cristina Rusietski şi Claudiu Groza, regizorul Radu Dinulescu şi fostul secretar literar Marius Deac va acorda mai multe premii, printre care premiul pentru cel mai bun spectacol, pentru regie, scenografie, coregrafie, muzică de scenă, cel mai bun actor/actriţă în rol principal şi secundar, cel mai bun recital, premiul special al juriului şi premiul pentru debut.

Ediţia din acest an a Festivalului „Atelier” este finanţată de Consiliul Judeţean Covasna şi Consiliul local Sfântu Gheorghe cu câte 50.000 lei, Administraţia Fondului Cultural Naţional prin Asociaţia de Tineret „Ecou” cu 45.000 lei şi UNITER prin Fundaţia Liga pentru Teatru cu 12.000 lei. Cu excepţia primei zile a festivalului, toate biletele de intrare la spectacole vor avea preţul unic de 10 lei.

. .

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail