Taxa plătită de turiştii care înnoptează în unităţile de cazare din oraşul-staţiune Covasna a fost dublată începând din acest an, de la unu la doi lei, a declarat marţi primarul localităţii, Gyerő József.
Acesta a menţionat că banii vor fi folosiţi, ca şi până acum, în beneficiul localnicilor şi al turiştilor, şi anume, pentru dezvoltarea infrastructurii, a zonelor de agrement şi promovarea oraşului. Potrivit acestuia, statistica privind numărul turiştilor care au vizitat anul trecut staţiunea Covasna nu a fost încă finalizată, dar în 2017 au fost înregistraţi oficial 57.525 de turişti, dintre care 1.754 din străinătate iar restul din ţară. De asemenea, în 2017, din taxa de staţiune de 1 leu au fost colectaţi 528.848 de lei.
„Taxa a fost introdusă în anul 2009, a fost de un leu, dar am constatat că nu a fost suficientă, fiindcă tot trebuia să ne atingem de banii bugetului local pentru a satisface acele pretenţii pe care le exprimă, pe de o parte, hotelierii iar, pe de altă parte, turiştii. Şi atunci, aceasta este ideea, fiecare turist va plăti de aici încolo o taxă de doi lei. E mult, e puţin, e discutabil. Oricum e mult mai puţin decât în alte locuri şi e mai mult decât în alte locuri unde nu există această taxă, însă noi am considerat că este şi corect, şi legal, şi oportun să majorăm această taxă. Până la urmă sunt 20 de lei pentru un sejur de 10 zile. Nici măcar nu ajung să strângem după un turist iresponsabil care lasă mizerie în oraş. Dar nu mă refer la acest lucru, ci la acele servicii pe care trebuie sau pe care dorim să le furnizăm turistului care vine în Covasna”, a declarat Gyerő József.
Edilul a mai spus că ani de zile staţiunea Covasna a trăit de pe urma „turismului social”, adică a biletelor de odihnă şi tratament subvenţionate de stat, dar în ultima perioadă, mai exact după construirea unor hoteluri de patru stele şi modernizarea celor existente, au început să apară şi „turiştii cu bani”. În context, primarul a menţionat că în următorii ani în staţiunea Covasna vor mai fi construite două noi hoteluri de patru stele. Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Laszlo Endre, e de părere că taxa ar trebui introdusă în toate staţiunile din judeţ, chiar dacă este o măsură nepopulară, pentru că în acest fel autorităţile locale ar avea resurse suplimentare pentru investiţii şi promovare turistică.
„Numai staţiunea Covasna a introdus această taxă, deşi împreună cu Consiliul Judeţean luptăm de mai multă vreme pentru introducerea acesteia în toate staţiunile. (…) Unii susţin că nu este o taxă populară, dar să ne uităm şi la ţările vecine, în Austria sau în Ungaria, unde peste tot se plăteşte taxa de staţiune şi această taxă se foloseşte pentru dezvoltarea turismului local sau regional şi poate asigura prezenţa la târgurile de turism, deci este un lucru foarte important”, a declarat Laszlo Endre.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES