Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că a discutat cu colegii din PSD să renunțe la acordarea ajutoarelor de stat în exclusivitate firmelor străine, iar firmele românești să primească aceleași stimulente ca și cele străine.

„După 26 de ani, în România economia este dominată într-o manieră covârșitoare, aproape la rupere, de firmele străine și firmele românești au o poziție care este cu totul și cu totul nesemnificativă (…) Nu e normal să gândim din prisma echilibrului nostru? Am și discutat lucrul acesta cu colegii din PSD să încheie povestea cu ajutorul de stat acordat în exclusivitate firmelor străine, să încheie povestea cu contractele de achiziții publice date pe capete numai firmelor străine. Vom da prioritate firmelor românești și capitalului românesc”, a afirmat, duminică, Tăriceanu, la Digi 24.
El a spus că acest lucru se poate face „atât prin pârghii legale cât și prin atitudine” și anume ca „avantaje, facilități stimulente” să fie acordate și firmelor românești, iar achizițiile publice să fie orientate și către produse românești.
Pe de altă parte, el a subliniat că va încuraja, în continuare, firmele străine să vină în România.
„România va continua să rămână o țară prietenoasă către firmele străine (…) Cum țările occidentale își văd interesul propriu, avem la fel și noi posibilitatea să o facem, și nu numai posibilitatea, ci și datoria (…) Cred că, în perspectivă, o discuție cu toate firmele străine din România, pentru a le face să înțeleagă că totuși România nu e chiar sat fără câini și că nu suntem atât de naivi încât să nu ne cunoaștem interesul propriu, este necesară. (…) Să lase mai mult profit aici pentru ca și beneficiile pe care noi le obținem, în urma eforturilor pe care le-am consimțit să le facem împreună, să fie pe măsură și proporționale”, a adăugat Tăriceanu.
Copreședintele ALDE susține că „multe multinaționale primesc foarte multe avantaje” și că „mai mult decât de a exploata forța de muncă ieftină din România nu au făcut”.
„Economia, în general, nu este un domeniu care este gestionat sub imperiul principiilor morale. Acesta e un lucru pe care trebuie să îl recunoaștem și să îl înțelegem cu toții. Multinaționalele au interesul să folosească avantajele pieței românești — piață de desfacere, piață de muncă — și să își ducă profitul către firma mamă. Eu cred că aici trebuie să fie un joc win-win: dacă noi am oferit avantaje, trebuie să primim și noi ceva în schimb, să fie un anumit echilibru. Și dacă mă uit, foarte multe multinaționale primesc foarte multe avantaje, au fost tratate cu toată generozitatea și mai mult decât de a exploata forța de munca ieftină din România nu au făcut”, a adăugat Tăriceanu.
El a admis, în context, că afacerile firmelor străine s-au dezvoltat în urma investițiilor pe care le-au făcut și că românii au profitat prin creșterea numărului de angajați.
„Dar, dincolo de aceasta, dacă o să vedem care este câștigul în plan economic, la nivelul veniturilor bugetare, de contribuție a efortului economic, o să vedem că prea mult economia stă pe umerii întreprinderilor românești.(…) Cam în toate domeniile constatăm același lucru: firmele își duc profiturile către patria de origine și aici, în afară de a-și plăti impozitele pe venit, pentru salariați, (…) nu au mare lucru ca contribuție. Plătesc taxele către salariați, alte taxe — puține. În momentul în care vezi dimensiunea cifrei de afaceri, cele mai puternice companii din România sunt companiile străine”, a arătat Tăriceanu.
El a explicat că aceste companii străine au plătit impozit pe profit în România, în anul 2014, 2 miliarde de lei, în timp ce companiile românești, mai mici și cu mai puțină forță financiară, au plătit 55 de miliarde de lei.
„Efortul economiei românești stă pe umerii companiilor românești care nu au avut avantaje. Anul acesta, înțelepciunea Ministerului de Finanțe face ca tot ajutorul de stat să se ducă exclusiv către companiile străine”, a punctat Tăriceanu.
AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail