Municipiul Sfântu Gheorghe va găzdui luna aceasta unul dintre cele mai mari târguri meşteşugăreşti din Transilvania, în cadrul căruia vor fi expuse numai produse tradiţionale.
Organizatorii târgului şi-au rezervat dreptul de a selecta participanţii pentru ca pe tarabe să ajungă doar produse autentice reprezentative pentru anumite zone ale ţării şi nu kitsch-uri şi marfă “de duzină”.
De asemenea, au impus participanţilor anumite reguli pentru a da un plus de culoare târgului, una dintre acestea fiind obligativitatea de a purta veşminte tradiţionale specifice zonei pe care o reprezintă. Nu în ultimul rând le-au solicitat să doneze câte un obiect pentru tombola ce va fi organizată cu prilejul zilelor Sfântu Gheorghe.
Grubisics Levente, unul dintre principalii coordonatori ai evenimentului, a declarat pentru AGERPRES că târgul va avea loc în vecinătatea Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe în perioada 27-29 aprilie a.c. Organizatorii oferă participanţilor posibilitatea de a se caza, contra cost, în internatele unor licee.
În judeţul Covasna meşteşugurile au o tradiţie îndelungată şi s-au păstrat foarte bine comparativ cu alte zone din ţară. În urmă cu câţiva ani, mai mulţi meşteri populari şi artizani din judeţ au pus bazele unei asociaţii profesionale cu scopul declarat de asigura continuitate meseriilor aflate pe cale de dispariţie, de a promova produsele tradiţionale pe plan naţional şi internaţional, dar şi de a se sprijini reciproc pentru dezvoltarea afacerile. Printre membrii asociaţiei se numără sculptori, pictori de mobilier, olari, tăbăcari, bijutieri şi croitori.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES