. . osono23 de tineri din România și Ungaria au participat la Tabăra internațională de teatru derulată zilele trecute la Chichiș, în organizarea Teatrului Independent „Osono”.

Cea de-a șasea ediție a taberei a avut loc la Chichiș, în perioada 19-24 august, renunind 23 de tineri din Budapesta, Veresegyháza, Vác, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Oradea, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Târgu Secuiesc, Micfalău și Mihăileni. Evenimentul a fost organizat de către Teatrul Independent „Osono”, cu sprijinul Bethlen Gábor Alap din Ungaria, în parteneriat cu Primăria Comunei Chichiş şi cu Şcoala Generală „Gábor Áron” din localitate.

 

O ediție dedicată fondatorului teatrului epic Bertold Brecht

 

„Trupa Osonó a dedicat ediţia 2016 a Taberei, dramaturgului, poetului și fondatorului teatrului epic Bertold Brecht, care s-a stins din viaţă acum 60 de ani, în august, 1956.
Evenimentul a avut drept motto un îndemn al creatorului de teatru german, pe care cei 23 de tineri participanți, din România și Ungaria, şi l-au asumat ca un punct de pornire în exerciţiile de activare a resurselor expresive şi de testare a potenţialului lor creativ: <<Nu fi satisfăcut cu ceea ce ești, ci încearcă să devii ceea ce ai putea să fii.>>”, a transmis, ieri, managerul trupei „Osonó”, regizorul Fazakas Misi.
Tinerii au lucrat în două  ateliere: unul condus de Mucha Oszkár, actor al Trupei „Osonó”, în care tema de lucru a fost arta actorului, iar celălalt atelier, condus de Fazakas Misi, în care temele au fost de pedagogie teatrală, respectiv exerciţii de dezvoltare a personalităţii şi de autocunoaştere.

 

„Pe lângă cele două ateliere, programul zilei începea cu gimnastică de încălzire corporală şi mentală. Seara era rezervată vizionărilor de spectacole realizate de mari creatori de teatru, după care aveau loc şi dezbateri despre producţia vizionată şi despre diverse teme de interes/curiozităţi pe care tinerii le puneau în discuţie.”- a spus Fazakas Misi.
Potrivit acestuia, scopul Taberei, în toate ediţiile sale, constă în crearea unui spaţiu de întâlnire în care tinerii să exerseze comunicarea cu sine şi cu alţii, prin experienţe artistice specifice teatrului contemporan. Un scop, pe care, conform celor transmise de managerul trupei, unul dintre participanţi, tânărul Albert Zsófi din Miercurea Ciuc, l-a receptat astfel: „Tabăra aceasta de teatru te demontează în bucăţi, pentru a te recompune apoi, printr-un proces epuizant şi revigorant, deopotrivă. Este un proces de comunicare şi autocunoaştere, care presupune confruntarea cu limbaje şi sentimente necunoscute. Un proces în care înveţi ce înseamnă altruismul, punctualitatea şi răbdarea. Un proces în care exersezi libertatea de a fi tu însuți  şi creatorul propriei tale lumi.”

 

Teatrul „Osonó”  şi-a început activitatea, la Sfântu Gheorghe, în urmă cu peste două decenii, ca trupă şcolară de teatru, iar de câțiva ani funcţionează ca trupă independentă. De-a lungul timpului, „Osonó” a participat la numeroase festivaluri de teatru, din țară și din străinătate și a obținut diverse premii pentru activitatea sa.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail