Peste 1.000 de obiecte, grupate pe diverse secțiuni, prezintă aspecte din istoria telecomunicațiilor, în cadrul Muzeului de profil inaugurat, în urmă cu aproximativ trei luni, la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe. Câteva sute de persoane, au vizitat expoziția, până în prezent.

muzeu-puskas-tivadar-1
Muzeul telecomunicațiilor a fost deschis în septembrie, în ziua în care s-au împlinit 172 de ani de la nașterea patronului spiritual al Liceului, inventatorul Puskás Tivadar. De atunci și până în prezent, câteva sute de persoane, majoritatea din județ, din alte județe și chiar și din Ungaria, au trecut pragul instituției. Și noi, reprezentanții „Mesagerul de Covasna”, am văzut expoziția, la deschiderea sa. Zilele trecute, am vizitat-o din nou.

 „Am avut câteva sute de vizitatori; au venit mai multe clase de elevi din județ care au vizitat Muzeul, dar și alte persoane. Spre exemplu, recent i-am invitat aici pe sponsorii care ne-au ajutat să realizăm acest muzeu (…), ca să vadă în ce au investit. Zilnic avem vizitatori…Dorim să organizăm aici și diverse evenimente, să mai dezvoltăm spațiul.” – ne-a spus directorul Liceului Tehnologic „Puskas Tivadar”, prof. ing.Demeter Dávid.

Potrivit acestuia, ideea deschiderii Muzeului de telecomunicații s-a conturat cu ani în urmă.

„Demersurile concrete în vederea amenajării muzeului au început în urmă cu aproximativ trei ani, deși ideea este mai veche. Acum trei ani a fost aleasă sala, a început proiectarea mobilierului, au început investițiile în acest sens. Fiecare liceu are ceva specific, deci și noi trebuie să avem ceva specific, și acest muzeu reprezintă, de fapt, liceul. Este un muzeu tehnic, din domeniul pe care îl promovăm și noi. Aici, nu numai că sunt expuse obiectele, ci ele pot fi și testate și pot constitui material didactic pentru orele de educație tehnologică.”- a mai spus directorul Demeter Dávid.

Incursiune în istoria telecomunicațiilor, la Sfântu Gheorghe: „Despre fiecare obiect expus aici, se poate vorbi ore întregi”

Am fost invitați apoi într-o „călătorie” în istoria telecomunicațiilor.

„Despre fiecare obiect expus aici, se poate vorbi ore întregi.”- ne-a spus profesorul inginer Csáky Ernő,  cel care a colecționat, timp de peste patru decenii, obiectele acum expuse la muzeul din incinta Liceului „Puskás Tivadar” și care ne-a fost ghid.

Muzeul are o suprafață utilă de 160 de metri pătrați și găzduiește peste 1.000 de exponate – aparate, echipamente de telecomunicații. Aproximativ 80% dintre acestea sunt în stare de funcționare, a spus prof. ing. Csáky Ernő.

 „Toate aceste obiecte îmi sunt dragi, pentru că la fiecare am lucrat foarte mult și încă lucrez. Munca nu s-a terminat și cred că nu se va termina niciodată! Îmi doresc să nu se termine! Fiecare colțișor de aici, prezintă aspecte din istoria a sute, zeci de ani. Această colecție a fost realizată de subsemnatul, ajutat de prieteni, colegi de serviciu, de foști elevi, dar și prin cumpărare. Începând cu anul 2016, este trecută din proprietateamuzeu-puskas-tivadar mea în evidența Fundației Culturale Tehnico – Științifice <<Puskás  Tivadar>>- Sfântu Gheorghe.”-a menționat prof. ing. Csáky Ernő.

„Contează ce rămâne în urma noastră!”

Realizarea muzeului a fost posibilă prin eforturile unei echipe. Printre cei implicați în acest sens se numără și Constantin Tănase, cel care, printre altele, a ajutat la recondiționarea aparatelor. „M-am implicat cu plăcere, bunăvoință, motivat de dorința de a atrage tinerii, copiii, spre știință, spre istoria telecomunicațiilor, de dorința de a lăsa ceva frumos  în urmă! Societatea evoluează, dar contează ce rămâne în urma noastră! (…)”- ne-a spus maistru militar Constantin Tănase.

„Ideea realizării muzeului îi aparține domnului prof. ing. Újfalvi István, fost director al Liceului și a fost îmbrățișată și susținută de actualul director al Liceului, prof.ing. Demeter Dávid. Printre cei care s-au implicat în realizarea colecției se numără și scriitorul prof. Puskás Attila și regretatul prof. Kis Albert. Ne-au susținut diverse persoane fizice și juridice, am avut sprijinul a numeroși sponsori. Oameni care au auzit despre muzeu ne caută și ne trimit fel și fel de obiecte. Zilele acestea chiar am primit câteva cărți, pentru colecția muzeului.”- a menționat prof. ing. Csáky Ernő. Ne-a prezentat, apoi, fiecare stand.

Cărți, aparate precum cele utilizate în Evul Mediu, aparate și echipamente folosite în război, stația de emisie-recepție militară utilizată în Pactul de la Varșovia, sunt câteva dintre exponatele de la Muzeu. Cea mai veche piesă în stare de funcționare, a colecției, este un aparat telegrafic din 1915, care scrie pe bandă de hârtie, utilizând alfabetul Morse, a precizat Csáky Ernő.

Toate acestea sunt prezentate de către persoane care preiau rolul ghidului, dar și utilizând mijloace ale tehnologiei moderne –precum codul QR (cod de bare care poate fi accesat de pe telefoanele inteligente şi care oferă acces rapid la anumite site-uri- n.r.).

Prof. ing. Csáky Ernő a spus că în prezentarea exponatelor s-au implicat și elevi ai Liceului și a precizat că dorește ca, pe viitor, aceștia să poarte costume potrivite perioadei despre care le vor vorbi vizitatorilor.

Cei care doresc să viziteze Muzeul telecomunicațiilor- din cadrul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar”, situat pe strada Pescarilor nr. 41 (etajul II al clădirii principale), sala 34 și 35  sunt rugați să facă o programare, la numărul de telefon: 0267 313 771 –secretariatul școlii. Accesul vizitatorilor este gratuit (și se realizează numai în grupuri de câte 10 persoane simultan.)

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail