. . Zeci de cârnați pentru toate gusturile, de la cei tradiționali secuiești și ungurești până la cârnați cu aromă de… lămâie, au fost pregătiți sâmbătă, în localitatea harghiteană Nicolești, la Festivalul Cârnaților, la care au luat parte sute de persoane.

Echipele participante la evenimentul gastronomic și-au pus la bătaie întreaga pricepere în prepararea cârnaților, fiind folosite atât rețete tradiționale, cât și mici secrete legate de condimentarea cărnii.

Cei mai mulți dintre concurenți au preferat să pregătească tradiționalii cârnați pe care îi pun pe masă și în ziua de Crăciun, dar au existat și echipe care au îndrăznit să prepare cârnați cu gusturi mai exotice, cum ar fi cei cu aromă de lămâie.

„Astăzi pregătim cârnați cu coajă de lămâie și chimion, restul nu spun pentru că este secret și ne fură concurența secretul. Normal că punem carne și grăsime, dar nu putem dezvălui combinația de condimente. Totul e bio, din carne de porc tăiat în gospodăria noastră”, a spus o doamnă, membră a echipei intitulate ‘Femeile de la marginea satului”.

Tot această echipă a prezentat o căsuță care a fost atracția festivalului, realizată din opt kilograme cârnați, la care cinci persoane au lucrat mai bine de patru ore.

„Am folosit pentru această căsuță opt kilograme de cârnați. Gardul este făcut din cârnați subțiri, umpluți în mațe de oaie și căsuța este făcută din cârnați de porc. De asemenea, tot din cârnați am făcut fântâna, avem și o cușcă pentru câine, iar câinele nu este legat că nu ne dă voie Uniunea Europeană, și avem și pomi bătrâni făcuți din broccoli. Pe căsuță avem cruce, suntem creștini și obiceiul este ca, atunci când casa e gata, să se pună crucea, ca să ne ocrotească”, a spus una dintre participante.

La un stand învecinat l-am întâlnit pe primarul comunei Frumoasa, de care aparține satul Nicolești, Ferencz Tibor, care le ajuta pe doamnele din echipa Primăriei să dea carnea la mașină, pentru că spune el, „secretul este să lucrezi în echipă”.

Echipa Primăriei Frumoasa a pregătit cârnați cu cașcaval, pentru că în comună s-a înființat o mică fabrică de prelucrare a laptelui și astfel s-au pus în valoare doar produsele locale.

La festival, a participat și echipa Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din Frumoasa, care a pregătit cârnați tradiționali, „ca la mama acasă” . Membrii echipei au spus că deviza lor este „ajutăm când este nevoie” și, pentru că era nevoie de participanți la festival, nu au stat pe gânduri și s-au apucat să prepare cârnați.

Printre echipele participante am întâlnit-o și pe cea a bărbaților din Corul Bârzava, care au optat tot pentru cârnați tradiționali și care au dezvăluit că doar la final se cinstesc cu palincă, altfel există riscul ca bucătarului să-i fie alterat gustul.

„Avem unelte și scule foarte ascuțite și ne-am putea răni în timpul preparării cârnaților, iar dacă bem prea multă pălincă nu mai simțim gustul adevărat al cârnaților. Așa că doar ne servim musafirii, iar noi bem câte un pahar la final”, a spus Vali Csongor.

Cârnații au fost umpluți cu ajutorul unor mașini folosite frecvent în zonă, dar participanții au prezentat și vechile unelte care se foloseau în trecut.

„În mod tradițional se umpleau cârnații cu o veche mașină, care este de fapt o seringă mai mare din tablă. Partea de jos se poate desface, se umple cu carne și cu piston din lemn se apasă, ținând pe burtă și se umplu cârnații. Acum folosim o mașină pentru că are niște roți dințate și cu care este mai ușor să îi umplem. Înainte nu se făceau preau mulți cârnați, pentru că se opreau carnea și șunca pentru muncile agricole și se conservau în sare. Se folosea la cârnați doar carnea care rămânea din prelucrare și se făceau doar pentru Crăciun”, a explicat Eros Ignac, de la echipa Asociației Composesorale din Nicolești.

Prezentă la festival, Janossy Aliz, membră a Ordinului Cavalerilor „Ocrotitorii Gusturilor Maghiare” și o foarte bună cunoscătoare a culturii culinare din Europa de Est, a dezvăuit că diferența dintre cârnații secuiești și cei ungurești este că primii nu conțin boia de ardei, dar recunoaște că, în ultima vreme, fiecare pune în compoziția de cârnați ceea ce-i dorește sufletul, inclusiv ciocolată sau vanilie.

„Cârnații tradiționali secuiești conțin carne de porc, sare, piper și usturoi. E foarte interesant că în cârnații secuiești nu se pune boia de ardei, asta fiind diferența dintre cârnații ungurești și cârnații secuiești. În plus, fiecare pune ce-i dorește inima. Unii fac cu coajă de lămâie, alții pun puțin ienibahar, alții puțin chimion. Dar baza este carnea, usturoi, sarea și piperul, atât. Cine vrea poate să pună și ciocolată sau vanilie. Eu am gustat cu vanilie și să știți că sunt extraordinari de buni”, a spus Janossy Aliz.

Festivalul Cârnaților de la Frumoasa a fost organizat de Asociația Tinerilor din Nicolești și are rolul de a păstra tradiția culinară a zonei, dar și de a aduce împreună membrii comunității. Atmosfera a fost întreținută cu muzică tradițională, iar doritorii au putut și cumpăra cârnați sau produse lactate, pregătite de firme locale.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail