Peste 400 de lucrări au fost înscrise în concursul din cadrul proiectului „România – 100 de rădăcini și o privire către viitor”, dedicate Centenarului Marii Uniri.

Proiectul, organizat de către un grup de oameni de cultură români, stabiliți în afara țării, derulat sub patronajul Consulatului General al României la Chicago și cu susținerea Institutului ,,Eudoxiu Hurmuzachi- pentru românii de pretutindeni”, își propune cunoașterea, promovarea, valorilor culturale și a identiății românești în rândul copiilor crescuți în diaspora, prin desfășurarea unui concurs de desen și lansarea unui album special, în Anul Centenar.

„În contextul în care România va marca 100 de ani de la Marea Unire, proiectul are ca principal scop cunoașterea, promovarea, păstrarea, conservarea și valorificarea identității naționale românești în rândul copiilor născuți și/sau crescuți în diaspora, proveniți atât din familii în care ambii părinți aparțin naționalității române, cât și celor ce provin din familii mixte, în care doar unul dintre părinți posedă naționalitatea română.”- se arată pe pagina proiectului, creată pe o rețea de socializare.

Cu aproximativ două săptămâni în urmă, Alina Cumpan, poetă, președinta „Authentic Society for Language and Romanian Culture”, coordonator proiect pentru America de Sud și America de Nord și unul dintre inițiatori, ne transmitea că:

„Proiectul este corelat și racordat la ideile de promovare, conservare și valorificare a identității naționale românesti, prin copiii românilor din diaspora (cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani), crescuți și/sau născuți peste hotarele țării, în seva familiilor de români, și se desfășoară în perioada 26 octombrie 2017- 1 iunie 2018. Noua generație, copii cărora le curge sânge românesc prin vene, vor prezenta în imagini, prin desene, colaje, picturi, lucrări proprii, România, așa cum le-a fost prezentată în cadrul familiei și a comunității.”

Tot coordonatori de proiect sunt, pentru Europa, Iuniana Daniela Popescu, blogger, coordonator regional CNCRI Coordinamento Nazionale Cittadini Romeni în Italia, pentru Australia și Noua Zeelandă – Daniel Ioniță, scriitor, traducător, președintele Australian-Romanian Academy for Culture, pentru Asia si Africa – Casiana Pascariu, profesor universitar Maricopa Community Colleges și American University of Emirates.

Termenul limită până la care concurenții au putut să înscrie desene proprii, care să surpindă elemente de identitate natională românească, ca expresie a caracterului național, raportate la limbă, cultură, obiceiuri, tradiții, cutumele naționale specifice și alte elemente de identitate extinse la sufletul românesc, a fost 28 februarie 2018.

Concurenți din diverse colțuri ale lumii. Prezență covăsneană în juriul competiției

415 lucrări au fost înscrise, ne-a spus, poeta Alina Cumpan.

„În calitate de inițiator de proiect, aduc multumiri coordonatorilor Iuniana Popescu, Casiana Pescariu, Daniel Ioniță, care au mediatizat proiectul în cadrul comunităților românești și au mobilizat diaspora spre implicare. La această oră, 60 de parteneri (misiuni diplomatice, asociații, școli de limba română, școli duminicale, etc) din 22 de țări și cateva state americane s-au implicat individual sau colectiv în cadrul acestui inedit proiect destinat copiilor ce au rădăcini românești, din diaspora, în anul sărbătoririi centenarului României Mari. Mulțumesc televiziunilor din diaspora, presei scrise naționale și internaținale, dar și radiourilor publice naționale pentru consemnările și intervențiile radiofonice pe care le-au făcut de la finalul lunii octombrie 2017 până astăzi raportate la proiect. Peste 400 de lucrări au fost înscrise în concurs, din SUA, Irlanda, Iordania, Suedia, Finlanda, Tunisia, Franța, Grecia, Germania, Olanda, Spania, Emiratele Arabe, Republica Moldova, Belgia, Australia, Canada, Liban, Marea Britanie, Malaezia și Italia. Am încheiat cu Italia, pentru că 13 profesoare minunate de Limba, Cultura și Civilizația Româneacă au rescris prin implicare și solidaritate, povestea de unitate națională ce a cuprins România în urmă cu 100 de ani. Aș putea scrie sau spune o poveste despre fiecare țară, entitate, familie, individ implicat în proiect și poate timpul îmi va da răgazul de a o face, căci în fiecare am găsit rădăcinile românești purtate pe pământuri cu nume de casă, departe de acasă. Comunități românești mai mici sau mai mari, asociații românești vechi și noi, proaspeți plecați din Romania sau cu un trecut peste hotare, cu toții au retrezit spiritul românesc în rândul copiilor lor cu rădăcini românești. Mă înclin în fața tuturor cu prețuire, admirație și deosebită considerație. Proiectul nu avea cer fără vibrația spiritului de identitate națională din sufletele voastre!” – a transmis Alina Cumpan.

În perioada martie-mai, coordonatorii de proiect se vor ocupa de editarea, realizarea și publicarea albumului colectiv de artă vizuală ,,România – 100 rădăcini și o privire către viitor”, în care vor fi incluse 100 de lucrări, înscrise la concurs și selectate de juriul concursului. Din juriu vor face parte cei patru coordonatori de proiect împreună cu alți cinci artiști plastici din Grecia, Canada, USA, Germania, România. Printre jurați se numără și pictorul, iconarul și publicistul covăsnean, Matei Schinteie. Acesta a fost membru în diferite jurii naţionale şi internaţionale la concursuri şi festivaluri,  jurnalist independent, colaborator la diferite publicații naționale și internaționale, prezentator şi curator de expoziţii de fotografie şi artă plastică. A avut expoziții personale de iconografie și pictură alături de soția sa Maria Kornelia Schinteie, în țară, dar și în străinătate- în Australia, Danemarca și Austria. Cei doi soți au înființat în urmă cu aproximativ 18 ani, un atelier de iconografie și pictură în orașul – stațiune Covasna.

Albumul de artă colectivă „România – 100 rădăcini și o privire către viitor”, se va lansa în Statele Unite ale Americii.

„Până în 1 iunie, când se vor anunta cei trei câștigători ai concursului și se va lansa oficial publicația <<România-100 rădăcini>>, juriul va decide cele 100 de lucrări care vor intra în albumul de artă colectivă, se va edita și lansa cartea centenarului <<scrisă>> de copiii noștri de peste hotare. Reamintesc faptul că acest proiect a pornit și s-a desfasurat sub patronajul Consulatului General al României la Chicago, cu susținerea Institutului Hurmuzachi a Românilor de Pretutindeni, iar (…), la final de concurs, distinsul Consilier de Stat pe Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale a salutat și felicitat eforturile și implicarea tuturor de a marca o dată atât de importantă în istoria României prin acest proiect.”- a transmis Alina Cumpan.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail