Sute de elevi din judeţul Covasna vor învăţa în diverse spaţii puse la dispoziţie de către autorităţile locale, pentru că şcolile lor sunt în reabilitare şi modernizare, iar lucrările nu se vor finaliza până la începerea noului an şcolar.
Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, în această situaţie sunt 11 unităţi de învăţământ, printre care Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, unde corpul A, o parte din corpul B, internatul şi sala de festivităţi sunt în reabilitare.
Lucrările s-au blocat în urma unor litigii dintre Primărie şi firma executantă, iar astfel 16 clase cu un efectiv total de 360 de elevi vor trebui să înveţe în altă parte. Soluţia propusă este ca 6 clase să fie mutate în sediul Extensiei Universitare Babeş-Bolyai, 5 clase la Liceul Economic „Berde Aron”, 2 clase la Liceul Tehnologic „Puskas Tivadar” şi 3 clase la Şcoala Gimnazială „Ady Endre”, însă conducerea Inspectoratului Şcolar a menţionat că se va face o reevaluare în încercarea de a se restrânge numărul şcolilor în care vor funcţiona clasele de la Colegiul „Mihai Viteazul”.
La Colegiul „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe se lucrează la reabilitarea clădirii principale, a internatului şi clădirii vechi în care a funcţionat tipografia Jokai, prin urmare 14 clase totalizând 378 elevi vor fi mutaţi în alte spaţii, respectiv 6 într-o clădire de pe strada str. Kriza Janos, iar 8 într-un imobil de pe str. Gabor Aron. Autorităţile estimează că lucrările se vor finaliza până în septembrie 2024, iar activitatea va reveni apoi la normal. Tot pe strada Kriza Janos vor fi mutaţi şi cei 147 de elevi de la Liceul Teologic Reformat din Sfântu Gheorghe, se arată într-un raport al Inspectoratului Şcolar, postat pe pagina de internet a Prefecturii.
Patru clase cu 20 elevi de la Şcoala Gimnazială din localitatea Băcel, care este reabilitată prin PNDL, vor învăţa la Şcoala Gimnazială „Gabor Aron” din localitatea Chichiş, iar 3 clase cu 35 de elevi de la Şcoala primară Bicfalău, unde se efectuează lucrări de modernizare, îşi vor desfăşura activitatea în clădirea Căminului cultural din localitate.
La Liceul Tehnologic „Apor Peter” Târgu Secuiesc se lucrează la reabilitarea corpurilor A şi B, iar 18 clase cu 400 elevi vor învăţa în alte spaţii din oraş, în timp ce personalul de conducere, cel auxiliar, cancelaria şi muncitorii se vor muta în clădirea C.
Patru clase cu 47 de elevi de la Şcoala Primară din Boroşneu Mare vor învăţa în fosta clădire a dispensarului veterinar până în decembrie 2024, când se preconizează că se vor termina lucrările de reabilitare, iar o parte dintre cele 11 clase cu 170 de elevi de la Şcoala Gimnazială „Boloni Farkas Sandor” din Belin, unde vor fi reabilitate corpurile A şi C, vor funcţiona în clădirea vechii primării, iar celelalte, în schimbul II în clădirea B.
La Şcoala Gimnazială Dobârlău sunt afectate din cauza lucrărilor 9 clase cu 149 elevi, iar soluţia propusă este ca 5 clase de ciclul primar să funcţioneze în cadrul Grădiniţei cu Program Normal din Dobârlău, iar cele 4 clase gimnaziale la Şcoala Primară Lunca Mărcuşului.
La Şcoala Primară şi Grădiniţa din Mărcuş sunt 2 clase cu 18 copii care vor învăţa la Şcoala Primară din Valea Dobârlăului, iar soluţia în cazul celor 20 de clase cu 120 elevi de la Şcoala Gimnazială Specială din Sfântu Gheorghe, unde se efectuează lucrări de modernizare, este să fie mutate într-o clădire aflată pe strada Ţigaretei din municipiu, care a găzduit fostul sediu al S.C. Drumuri şi Poduri S.A, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Covasna, se mai arată în situaţia prezentată de Inspectoratul Şcolar.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES