Câteva sute de elevi au participat la „Târgul educaţional” organizat vinerea trecută în centrul municipiului Sfântu Gheorghe de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, în cadrul căruia 9 unitaţi de învăţământ şi-au prezentat oferta educaţională pentru anul școlar 2019-2020.

Piața centrală din Sfântu Gheorghe a devenit locul de întâlnire a reprezentanţilor şcolilor, a profesorilor, a elevilor, a absolvenţilor de gimnaziu şi a părinţilor copiilor aflaţi în căutarea unui loc la liceu sau la profesională.

Reprezentanţii unităţilor de învăţământ şi-au prezentat ofertele în cele mai deosebite moduri pentru a-i atrage pe elevi, pentru a realiza clasele propuse pentru anul şcolar viitor, iar absolvenţii de gimnaziu şi părinţii lor au putut pune întrebări legate de profilurile specifice sau de domeniile de şcolarizare.

Din păcate, în Sfântu Gheorghe, elevii români nu au prea multe opţiuni de a-şi continua studiile în limba română. Ei pot opta pentru Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, pentru Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” sau pentru Liceul de Arte „Plugor Sándor” .

 

Inspectoratul şcolar Covasna a aprobat în Sfântu Gheorghe un număr de 7 clase a IX-a de liceu, cu predare în limba română, fiecare având 28 de locuri, şi 2 clase la Şcoala Profesională, fiecare având tot 28 de locuri. În total, în municipiu  vor fi 196 de locuri la liceu şi 56 de locuri la Profesională, la zi.

La acestea se adaugă o clasă de liceu cu frecvenţă redusă, profil uman, la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” Sfântu Gheorghe.

„Performanţa şi calitatea rămân obiective de bază ale strategiei noastre”

Pentru anul şcolar 2019 – 2020, în conformitate cu Planul de şcolarizare aprobat, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” se vor forma 5 clase a IX a astfel:

  • 1 clasă cu profilul matematică – informatică – 28 locuri – 14 locuri matematică – informatică bilingv – limba engleză şi 14 locuri matematică – informatică – intensiv informatică
  • 1 clasă cu profilul ştiinţele naturii – 28 locuri
  • 1 clasă cu profilul filologie –  28 de locuri – 14 locuri bilingv – limba engleză şi 14 locuri intensiv – limba engleză
  • 1 clasă cu profil ştiinţe sociale –  28 locuri
  • 1 clasă cu profil vocaţional – 28 locuri cu următoarele specializări:
  • Specializarea învăţător – educatoare – 14 locuri;
  • Specializarea puericultor – 14 locuri.

Directorul adjunct al unităţii de învăţământ, Maria Băilă, a precizat care ar fi motivele pentru care elevii şi părinţii ar trebui să aleagă această şcoală.

„Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe este una dintre cele mai apreciate instituţii de învăţământ din judeţul nostru, bucurându-se de un mare prestigiu şi apreciere în rândul comunităţii locale şi, de ce nu, şi naţionale. Considerăm că renumele unei instituţii este dat de oamenii care o reprezintă. În cazul de faţă aceşti oameni sunt numeroasele generaţii de absolvenţi care au trecut pragul acestei unităţi şcolare. Aprecierea de care se bucură colegiul nostru am câştigat-o prin efortul cadrelor didactice care au predat şi predau la aceast colegiu, prin rezultatele elevilor noştri pe parcursul studiilor şi prin locul pe care îl ocupă absolvenţii noştri în ţară şi în străinătate.

Pe parcursul celor 100 de ani de existenţă, în Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” au existat şi există dascăli dedicaţi profesiei cu trup şi suflet, recunoscuţi şi ca oameni de cultură pe plan local, regional sau chiar naţional. Sunt multe nume de profesori ce reprezintă comunitatea cu cinste şi care au rămas în memoria multor generaţii de elevi. Elevii noştri se remarcă an de an la examenele naţionale, la olimpiadele naţionale şi în multe proiecte internaţionale promovând astfel valori democratice şi europene.

Un alt motiv pentru care colegiul nostru ar trebui să fie în topul opţiunilor elevilor este acela că performanţa şi calitatea rămân obiective de bază ale strategiei noastre. Pentru a le menţine, apelăm şi la modelele de reuşită în viaţă pe care le pot oferi chiar absolvenţii noştri actualilor elevi. Susţinem performanţa prin toate mijloacele: pregătirea suplimentară, organizarea de competiţii, stimularea participării elevilor la proiecte europene şi promovarea rezultatelor acestora în rândul comunităţii şcolare şi locale.

Calitate înseamnă în primul rând respectarea unor standarde. Ne străduim să atingem aceste standarde, să conştientizăm că suntem într-o lume supusă unei concurenţe din ce în ce mai mari şi trebuie să ne adaptăm mereu altor provocări. De aceea este necesară o coeziune a colectivului şcolii, pentru a menţine poziţia colegiului acolo unde toţi ne dorim, adică pe primul loc în ierarhia judeţeană şi pe un loc cât mai bun în ierarhia naţională.”, a declarat pentru Mesagerul de Covasna, directorul adjunct al CNMV, Maria Băilă.

„Avem profile bune, care le oferă absolvenţilor posibilitatea de a învăţa o meserie de viitor”

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” va avea anul viitor doar o clasă de liceu, în domeniul turism şi alimentaţie publică, şi 2 clase a IX-a la Profesională, calificarea ospătar şi comerciant-vânzător.

„Consider că avem profile bune, care le oferă absolvenţilor posibilitatea de a învăţa o meserie de viitor. Elevii înscrişi la Şcoala Profesională vor obţine o bursă lunară în valoare de 200 de lei, iar cei de la liceu pot obține bursa „Bani de liceu”, în valoare de 250 de lei /lună. Aceşti bănuţi îi motivează să vină la şcoală, să obţină o diplomă de calificare. Sperăm să atragem cât mai mulţi copii și să ne realizăm cele 3 clase aprobate“, ne-a declarat reprezentanta Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, Carmen Meleg.

Pentru a-i convinge pe absolventii de gimnaziu să-şi continue studiile la această şcoală, câţiva elevi şi cadre didactice nu s-au mulţumit doar să distribuie pliante şi să vorbească despre oferta educaţională, ci au amenajat un stand cu instrumente folosite în timpul orelor de practică şi au făcut demonstraţii despre cele învăţate în timpul orelor de şcoală.

Am stat de vorbă şi cu câţiva absolventi de gimnaziu. Cei mai mulți au spus că vor opta pentru Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, deoarece consideră că sunt elevi buni şi aici vor putea să deprindă în continuare informaţiile necesare pentru admiterea la facultate.

„Îmi place mult matematica şi singura şcoală din oraș la care pot face performanţă este Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul”. Pot opta între matematică – informatică intensiv şi profilul matematică – informatică bilingv – limba engleză. Încă nu sunt decis, să văd şi ce notă obţin la examenul de capacitate. Nu ştiu dacă o să mă descurc la engleză, dar cu siguranţă vreau să studiez matematica, apoi voi merge la Facultatea de Ştiinte Economice şi Administrarea Afacerilor”, ne-a spus încrezător Mihai.

Şi Ioana, o elevă a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” considera că: „Nu am dubii. Voi continua studiile la Colegiului Naţional ”Mihai Viteazul”. Am profesori buni la şcoală, am obţinut până acum rezultate bune, se poate şi mai bine (râde-n.red), am colegi cu care mă înţeleg bine şi care, aproape toţi, vor continua studiile aici. N-am motive să schimb şcoala şi nici nu cred că în judeţ există vreo opţiune mai bună.”

Pentru unii, în special cei care locuiesc în localităţile din împrejurimile oraşului Sfântu Gheorghe, continuarea studiilor la liceu sau la Şcoala Profesională înseamnă foarte mari eforturi. Ei vor face naveta zilnic.

De exemplu, elevii care vor veni din Valea Mare la Sfântu Gheorghe, vor trebui să se trezească în jurul orei 5.30, deoarece la ora 6.20 va pleca autobuzul spre școlile din municipiu.

„La ora actuală, în Şcoala noastră avem 10 copii în clasa a VIII a. Cei mai buni la învăţătură vor continua studiile la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul”. Îşi doresc să intre la profilul ştiinţe sociale, deoarece se tem să opteze pentru profilul matematică – informatică. Li se pare că aici se intră greu, sunt puţine locuri şi cu siguranţă vor intra cei care obţin cele mai mari note la examenul de capacitate.

Unii vor alege Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, la Profesională, iar unii vor pleca la Braşov, deoarece în Sfântu Gheorghe nu există posibilitatea de a urma cursurile la profilul mecanic auto, în limba română.“, a declarat pentru Mesagerul de Covasna, directorul Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Comuna Valea Mare, Rodica Vezeteu.

Elevii din mediul rural îşi pot continua studiile şi în celelalte licee şi Şcoli Profesionale din judeţul Covasna, care se află în vecinătatea localităţilor în care trăiesc.

La Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din oraşul Covasna vor fi 2 clase de liceu, cu predare în limba română, una la profil filologie şi una la real, profilul ştiinţe ale naturii.

 

La Liceul Tehnologic „Apor Péter” din Târgu Secuiesc, Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna a aprobat o clasă de liceu, specializarea -tehnician în activităţi economice, iar la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului va fi, la zi, o clasă de liceu, profil tehnician operator tehnică de calcul. La această unitate de învăţământ vor fi 84 de locuri la Profesională, în specializările confecționer produse textile, mecanic agricol, pădurar, zidar-pietrar-tencuitor.

Tot în oraşul Întorsura Buzăului, dar la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, au fost aprobate 3 clase de liceu, la zi, la profil filologie, științe ale naturii – intensiv limba engleză şi matematică-informatică.

Liceul Tehnologic „Baróti Szabó Dávid” Baraolt va avea o singură clasă cu predare în limba română, la Profesională, specializarea tâmplar universal.

În total, în judeţul Covasna vor fi 14 clase de liceu, respectiv 392 de locuri la zi, cu predare în limba română,  şi 168 de locuri la zi, la Şcoala Profesională.

Pentru vorbitorii de limba maghiară, există mult mai multe opţiuni de a-şi continua studiile într-un domeniu care le place.

Numai la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe au fost înfiinţate 8 clase cu specializări în meseriile de tehnician în automatizări, operator la maşini cu comandă numerică, mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, mecanic agricol, mecanic auto, tâmplar universal, confecţioner produse textile, horticultor, zootehnist, confecţioner produse electrotehnice, electrician constructor.

„La Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” nu avem clase la zi, cu predare în limba română. Vom avea 2 clase de liceu, în fiecare câte 28 de locuri, profil tehnician în automatizări şi tehnician prelucrări pe maşini cu comandă. Vom avea 6 clase la Profesională. Au venit azi (vineri-17 mai-n.red.) foarte mulţi să se intereseze despre oferta educaţională. Unora le-a trezit interesul robotul şi simulatorul de conducere, alții sunt pasionați de aparatura electronică. Le-am adus aici pentru a vedea absolvenţii de gimnaziu care sunt instrumentele cu care vor învăţa la orele de curs, dacă vor alege să urmeze cursurile şcolii noastre. Noi avem 2 clase şi la Postliceal, specializarea de asistent medical, însă locurile sunt doar pentru secţia cu predare în limba maghiară“,  ne-a declarat reprezentantul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar”, Elisabeta Matyas.

„Eu sunt elev la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar”, profil electronică. Mi-a plăcut ce am învăţat până acum, le recomand şi altora deoarece e o meserie utilă. Eu nu cred că voi lucra în acest domeniu deoarece îmi doresc să ajung ca tatăl meu, polițist, dar dacă nu voi reuşi, probabil că voi fi electrician.”, ne-a declarat Gheorghe Paul Claudiu, elev la secţia maghiară, provenit dintr-o familie mixtă.

Am studiat oferta şcolară şi a celui mai prestigios Colegiu cu predare în limba maghiară din Sfântu Gheorghe, şi anume „Szekely Miko”. Aici vor fi 3 clase a IX a, cu profil informatică, ştiinţe ale naturii (2 grupe), ştiinţe umane-engleză intensiv.

„Colegiul Naţional “Szekely Miko” este un liceu cu tradiţie, care va împlini anul acesta 160 de ani. Aici se pune mare accent pe învăţat, dezvoltarea culturii generale şi dezvoltarea personalităţii fiecărui elev. Avem o varietate mare a disciplinelor, care le permite elevilor să-şi continue studiile la orice facultate doresc. La noi vin de obicei elitele, elevii intelectuali”, a declarat pentru Mesagerul de Covasna, profesoara Eniko Paltan.

„Şcoala e a societăţii şi ea lucrează pentru societate”

Vehiculându-se în presă ideea că Ministerul Educaţiei Naţionale ar fi redus foarte mult numărul locurilor în licee şi şcoli profesionale, începând de anul viitor, ministrul Ecaterina Andronescu a făcut câteva precizări:

„Toţi cei care sunt înmatriculaţi în clasa a VIII-a în anul şcolar 2018-2019 vor avea locuri în şcolile profesionale, în liceele tehnologice, în liceele vocaţionale, în liceele teoretice, practic, în toate profilele pe care le-am avut şi până acum. Nu aceasta este problema. Că am făcut reglaje între şcoala profesională şi învăţământul liceal, acest lucru este corect, pentru că, aşa cum vă spuneam, solicitarea pentru mai multe locuri în şcolile profesionale există de la piaţa muncii şi noi trebuie să răspundem acestei cereri.

Există foarte multe aşteptări pe piaţa muncii în legătură cu meseriile în care noi avem obligaţia să-i pregătim pe elevi. Ca urmare, am cerut angajatorilor să ne spună ce cifre de şcolarizare putem noi creiona, în aşa fel încât să facem faţă acestor aşteptări. Am primit o cerere de dublare a numărului de elevi în şcolile profesionale ceea ce, fără îndoială, trebuie să facem. Şcoala e a societăţii şi ea lucrează pentru societate. Deci, n-aş vorbi de mai puţine locuri în liceu, locurile sunt pentru toţi absolvenţii de gimnaziu, pentru toţi, repet, pentru că sfârşitul gimnaziului nu înseamnă şi sfârşitul învăţământului obligatoriu. Învăţământul obligatoriu continuă încă doi ani la liceu sau trei ani la şcoala profesională. Deci, aici suntem, toţi elevii vor continua să înveţe după clasa a VIII-a”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.

 

Larisa AXINIA

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail