Direcția Silvică Covasna și ocoalele silvice aflate în subordinea sa și-au deschis porțile marți, 11 iunie 2019, pentru copiii covăsneni dornici să cunoască, direct de la sursă, informații noi privind speciile de arbori, animalele din zonă, rolul pădurii în viața oamenilor, regulile de bază care trebuie respectate de turiști în pădure și ce înseamnă să fii sivicultor.
În sala de ședințe a Direcției Silvice Covasna elevii clasei a V-a A de la Școala gimnazială „Nicolae Colan”, însoțiți de un cadru didactic, au fost întâmpinați chiar de directorul instituției, Emilian Ilie Cornea, care le-a adresat copiilor mesajul de bun venit și, prin discursul acestuia, le-a stârnit curiozitatea în legătură cu activitatea celor care au grijă de pădure și cum putem fiecare dintre noi să o protejăm.
Ulterior, responsabilul cu educația forestieră și educația ecologică din cadrul Direcției, inginerul Marius Sorin Țabrea, le-a prezentat copiilor un material în PowerPoint despre principalele activități ale silvicultorilor din județul Covasna, rolul și importanța pădurii precum și argumentele în favoarea protejării pădurilor, modul prin care se regenerează o pădure și modul de recoltare a materialelor lemnoase, principalele utilizări ale lemnului, principalele specii de arbori, de ciuperci comestibile și de animale din pădurile județului (descriere și prezetare de poze), regulile de bază care trebuiesc respectate de turiști în pădure.
La această prezentare s-a pus baza pe principiul profesionalismului și al transparenței în comunicare, iar discursul a fost adaptat elevilor invitați. Au
avut loc discuții libere, întrebări din ambele părți și răspunsuri pe măsura așteptărilor elevilor. Au fost recoltați în vederea prezentării lujeri de brad, molid, fag, mesteacăn, pin silvestru, conuri de molid și pin silvestru precum și puieți forestieri din specia molid, cu ajutorul cărora, elevilor li s-a explicat morfologia acestor specii des întâlnite în județul Covasna.
Elevii au vizionat și un film la videoproiector despre cabanele Regiei Naționale a Pădurilor -Romsilva, iar rezultatele au fost foarte bune, semn că elevii au fost atenți la cele prezentate în cadrul acestei vizite.
La final, copiii au vizitat camera cu trofeele de vânătoare de la nivelul Direcției și anume: blană de urs, craniu de urs, blană de râs, trofee de cerb, trofee de țap, un fazan și diferite poze cu vânat.
Înainte de a pleca, elevilor li s-au înmânat diplome de participare și materiale promoționale cu sigla RNP-Romsilva din partea Direcției Silvice Covasn, și anume pixuri, mape, pliante și carnețele.
Zâmbetul și bucuria se citea pe chipul lor, semn că, această vizită le-a fost pe plac.
„Ziua Porților Deschise”, la Covasna
Și angajații Ocolului Silvic Covasna au fost gazde primitoare pentru elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” și ai Liceului „Kőrösi Csoma Sándor”, cu prilejul Zilei Porților Deschise organizată de tot marți,11 iunie 2019.
Evenimentul a debutat cu prezentarea generală a Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA și a activităților specifice desfăşurate în cadrul ocolului de către fiecare compartiment, pornind de la felul în care se naște o pădure și se îngrijește într-un mod responsabil în vederea menținerii rolului de protecție și până la valorificarea produselor lemnoase și a celor accesorii cum sunt ciupercile comestibile, fructele de pădure, plantele medicinale.
Cu mult entuziasm elevii s-a
u implicat în activitățile practice de recunoaștere a speciilor de arbori, arbuști și plante erbacee din zonă, aceste specii precum și cele de faună reprezentative, fiind expuse inițial într-un film tematic.
La sfârșitul evenimentului elevilor le-au fost înmânate diplome de participare, zâmbetele lor fiind surprinse în multitudinea pozelor făcute la față locului.
Șeful Ocolului Silvic Comandau, ing. Mihai Ciocîrlan ne-a transmis că în urma evenimentului programat de Regia Națională a Pădurilor sub titlul „Ziua Porților Deschise” desfășurat în data de 11.06.2019, unitatea pe care o conduce a informat și a dat curs tuturor solicitărilor sub aspectul prezentării activității, spațiilor de producție și nu în ultimul rând a structurii de personal prin grija căreia se asigură gospodărirea fondului forestier.
Astfel, personalul silvic împreună cu elevi ai claselor primare a II-a și a V-a din cadrul Școlii „Avram Iancu” Covasna, cadre didactice și părinți s-au deplasat la Pepiniera Silvică Păpăuți. Într-un cadru organizatoric specific, ce a constat în expunerea de hărți și amenajamente silvice precum și a unor produse tradiționale pregătite prin grija personalului, s-a prezentat tuturor celor prezenți importanța pe care Regia Națională a Pădurilor o acordă gospodăririi durabile a fondului forestier.
S-au prezentat și aspecte legate de toată gama de activități pe care le prestează ocolul, precum și detalii privind tehnologiile de lucru pentru producerea puieților forestieri apți de plantat atât prin metoda clasică ce implică repicarea acestora în câmp dar și a celor cu rădăcina protejată /containerizați care se utilizează direct la lucrările de împăduriri.
La sfârșitul evenimentului fiecare participant s-a arătat surprins în mod plăcut de ceea ce înseamnă meseria de silvicultor și și-au arătat interesul de a reveni. Fiecărui participant i-a fost înmânată o diplomă având ca motto: „Niciodată prea tânăr pentru a te implica”.
„Ziua Porților Deschise”, la Tg.Secuiesc
Marți, între orele 10,00 şi 12,30, și în cadrul Ocolului Silvic Breţcu s-a organizat şi desfăşurat Ziua Porţilor Deschise. Au participat elevi ai clasei a IV a C, din cadrul Şcolii Gimnaziale „Turocy Mozes” dinTârgu Secuiesc, conduşi de doamna învaţatoare, Raicea Mihaela.
Condiţiile meteo nefavorabil
e precum şi lipsa mijloacelor de transport adecvate pentru transportul elevilor, au împiedicat desfăşurarea acţiunii în aer liber, motiv pentru care acţiunea a avut loc în incita şcolii Gimnaziale „Turocyi Mozes”, în sala de clasă.
Cu ajutorului videoproiectorului, a fost prezentat un film de 25 de minute, despre activitatea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.
Din film s-au putut distinge clar activităţile principale ale Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, și anume: administratea fondului forestier proprietatea statului, asigurarea pazei şi serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietatea privată pe baza de contracte, amenajarea pădurilor, gospodărirea judicioasă a fondului forestier naţional, respectându-se regimul silvic, plantarea suprafeţelor parcurse cu tăieri de regenerare, producerea puieţilor în pepiniere şi solarii, exploaterea materialelor lemnoase, amenajarea bazinelor hidrografice, construirea şi repararea drumurilor forestiere, recoltarea, prelucrarea şi valorificarea fructelor de pădure, a ciupercilor comestibile din flora spontată, a plantelor medicinale, valorificarea produselor de vânat, piscicultură.
După terminarea vizionării filmului, tehnicianul Sandu Gheorghe a prezentat activităţile din cadrul ocolului silvic Breţcu, ca subunitate a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, și anume: organizarea ocolului pe districte, cantoane, evaluarea masei lemnoase destinată valorificării (marcare, inventariere, întocmire APV), producerea puieţilor forestieri în pepiniere şi solarii, necesari plantaţiilor, plantarea suprafeţelor parcurse cu tăieri de regenerare şi lucrările de întreţinere a plantaţiilor.
Au mai fost prezentate principalele specii de arbori din pădurile din cadrul ocolului, raşinoase şi foioase, importanţa silviculturală și economică a acestora, recoltarea, prelucrarea şi valorificarea acestora.
De asemenea au fost prezentate principalele specii de vânat (descriere și prezetare de poze) cum ar fi ursul, lupul, cerbul, mistreţul, capriorul, iepurele, jderul, speciile de păsări (descriere și prezetare de poze)și anume, bufniţa, corbul, cucul, mierla, piţigoiul, speciile de peşti din apele de munte (descriere și prezentare de poze) -păstrăvul, lipanul, cleanul, mreană.
Ulterior s-au prezentat acţiunile care trebuiesc întreprinse pentru prevenirea şi combaterea poluării mediului cu deşeuri din plastic, precum şi alte deşeuri care se degradează foarte greu. La această temă, elevii au fost foarte receptivi, expunând şi ei acţiunile pe care le-au întrepins pentru colectarea materialelor plastice în vederea reciclării acestora.
În detaliu a fost prezentată
meseria de silvicultor, o meserie frumoasă, deoarece aceasta se desfăşoară în principal în pădure, dar şi periculoasă, datorită expunerii la atacul hoţilor de lemn, atacul animalelor sălbatice periculoase, riscul bolilor cauzate de condiţiile de muncă, etc. Elevii au fost entuziazmaţi de informaţiile primite, mulţi dintre ei exprimându-şi dorinţa de a îmbrăţişa meseria de silvicultor.
„Ziua Porților Deschise”, la Vârghiș și Tălișoara
La „Ziua Porților DeschisE” la Ocolul Silvic Tălișoara au participat două clase de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale „Borbath Karoly” din comuna Vârghiș (clasele a V a și a VI a ), numărul copiilor și cadrelor didactice participante fiind de 19 copii și 2 cadre didactice. Din partea Sitului Natura 2000 ROSPA0082 Munții Bodoc Baraolt a participat domnul inginer Bedo Sandor, iar din partea ocolului silvic au participat șeful ocolului , ing.Malnai Tamas László, ing.Para Magor Robert, ing.Olah Mihaly Ervin, șeful Districtului Baraolt-Belin, ing.Balint Csaba, șeful Districtului ÎI Cormos-Vârghiș, ing.Soos Barna, respectiv câțiva pădurari din zonă.
Acțiunea s-a desfășurat în 2 locații: Pepiniera Vârghiș și zona pădurii Micloșoara.
Întâlnirea cu copiii a a
vut loc marți, 11 iunie, la ora 9,00 la Pepiniera Vârghiș, unde domnul Balint Csaba le-a urat „Bun Venit!” și le-a prezentat pe scurt Ocolul Silvic Tălișoara și câteva noțiuni teoretice prin planșele întocmite pentru acest eveniment cu privire la cunoașterea pădurii, rolului pădurii, suprafața fondului forestier din zona noastră, compoziția pe specii a pădurilor din România. Sivicultorii au purtat un dialog cu copiii pentru a verifica nivelul cunoștințelor acestora în acest sens și pentru a-i stimula să pună întrebări pentru a-și îmbunătăți pregătirea. În continuare au fost prezentate noțiuni de bază cu privire la morfologia plantelor lemnoase. La final au fost prezentate succint activitățile principale care le desfășoară ocolul silvic, începând cu paza pădurii împotriva tăierilor ilegale și împotriva incendiilor, punerea în valoare a masei lemnoase de pe diferite proprietăți de pădure, regenerarea pădurilor, producerea de puieți în pepiniere, lucrări de întreținere a culturilor tinere, lucrări de îngrijire a arboretelor, lucrări de protecția pădurilor, exploatarea masei lemnoase la drum auto prin formațiile proprii de exploatare, aprovizionarea populației cu lemn de foc, protecția naturii, etc. Toate aceste aspecte au fost prezentate și prin fotografii concludente care au fost afișate pe 3 panouri.
După prezentarea teoretică cu privire la pădure, arbori și activitatea ocolului silvic, copiii au vizitat suprafața de cultură a pepinierei Vârghiș, loturile de puieți existenți, purtându-se un dialog permanent cu copii. La ora 11,00 s-a luat o pauză de 10 minute, timp în care copiii au servit produse de patiserie, respectiv băuturi răcoritoare și apă minerală. După pauză, reprezentantul Sitului de Natură 2000 ROSPA0082 Munții Bodoc Baraolt, domnul inginer Bedo Sandor a prezentat Planul de managment al ariei protejate naturale ROSPA0082 Munții Bodoc Baraolt.
În partea a doua a zilei, s-a făcut deplasare cu copiii și personalul silvic al ocolului, în zona pădurii proprietate publică a statului din localitatea Micloșoara, unde copiii au vizitat o plantație din anul 2017, respectiv li s-a prezentat o pădure de viitor în vârsta de 40 ani, în care urmează a se executa între anii 2017-2026 a doua răritură (prima a fost executată în 2014).
Copiii s-au simțit foarte bine, cadrele didactice și-au exprimat dorința de a mai participa și în viitor la asemenea acțiuni, considerând că este un bun prilej pentru a familiariza elevii cu pădurea, cu activitatea personalului silvic din cadrul ocoalelor silvice, această fiind chiar o educație ecologică bine venită generațiilor tinere.
În aceeași zi a „porților deschise”, elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Voineștii Covasnei, însoțiți de cadrele didactice Iuliana Cara și Edit Iacob, au vizitat Muzeul Cinegetic de la Posada, care prezintă diversitatea faunei româneşti din toate zonele geografice.
Ca și concluzie, aceste evenimente, credem noi, au fost binevenite, reușind chiar să-i apropie pe copii de lumea sivicultorilor, să-i responsabilizeze să protejeze natura, pădurea și să înțeleagă mai bine care este rolul acesteia în viața tuturor.
Larisa AXINIA