Aproape 700 de convenții privind subvenționarea locurilor de muncă au fost încheiate, în anul 2019, la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, arată datele instituției.

Toate aceste dosare au făcut ca anul 2019 să fie unul greu, din punct de vedere financiar, dar care s-a încheiat cu succes:

„O concluzie generală ar fi că am terminat un an cu succes, succes în primul rând pentru că toate solicitările care ne-au fost adresate au fost lămurite și s-au încheiat toate cererile privind subvenționarea locurilor de muncă, în mod pozitiv. Cei care nu au reușit să beneficieze de finanțare au fost motivate prin faptul că nu îndeplineau condițiile. Între timp, până când s-a ajuns la sursa de finanțare, angajatul a plecat sau altfel de situații care nu reprezintă o problemă generată de sistemul nostru. A fost un an greu, din cauza situațiilor financiare. Bugetul inițial preconizat nu a ajuns. Pe parcurs, cunoașteți aspectele rectificării și închiderea de an cu aspectele sale, ceea ce pentru noi a reprezentat o provocare, provocare pentru că în fond suntem unul dintre cei mai mari susținători în angajarea persoanelor în județ. ”- a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al AJOFM Covasna.

Potrivit acestuia, în 2019, la nivelul instituției au fost încheiate 698 de subvenții. În anul curent, 21 de noi cereri de subvenționare au fost deja înregistrate de Agenție.

„În 2019 am încheiat un număr de 698 de convenții. Aceste 698 de convenții au alături peste 1200 care sunt rostogolite din anul 2018, deci au venit peste anul 2019, așa cum în momentul de față, deja în anul 2020 trebuie să vă spun că avem 21 de noi cereri de finanțare. Aceste noi cereri de finanțare sunt 11 pentru persoane peste 45 de ani, o cerere pentru familie monoparentală, opt pentru angajarea de Neets (tineri până în 25 de ani, care nu au reuşit să se integreze pe piaţa muncii din diverse motive şi care nu sunt cuprinşi în programe de educaţie sau formare – n.r.)  și o cerere pentru o persoană aflată în prag de pensionare, deci, cu mai puțin de cinci ani până la pensie. După cum știți, în momentul de față nu semnăm și nu putem semna astfel de convenții. Economiile deocamdată nu sunt realizate, evidența acestora urmând ca la sfârșitul acestei luni să vedem cum ne vom încadra.”- a mai spus directorul AJOFM Covasna.

În ceea ce privește cele 698 de solicitări pentru subvenționare, din 2019, o  parte au fost finanțate din Bugetul Asigurărilor de Șomaj, iar o parte din proiecte cu fonduri europene și nu numai.

„Din cele 698 de dosare din anul 2019,  trebuie să vă spun că din Bugetul Asigurărilor de Șomaj, am finanțat 152 de solicitări; pe proiectul Pro Acces 2- s-au finanțat 137, pe proiectul ActiMob-3– un număr de 289 de solicitări și prin Pro Acces1 am finanțat 120 de solicitări. În condițiile  acestea,  pe lângă acestea mai vin proiectele Unit2 și 4RMPD, adică ucenicia ce a fost finanțată.”- a mai spus directorul AJOFM Covasna.

Potrivit acestuia, din totalul celor 698 de dosare – 84 au fost pentru subvenționarea angajării absolvenților;, 345 – pentru persoane au fost peste 45 de ani; 9 solicitări pentru familii monoparentale, 222 pentru persoane tinere în categoria Neets și 38 pentru persoane în categoria în prag de pensionare

„Aceste date fac să clarificăm situația modului în care Agenția s-a preocupat să susțină angajarea și ocuparea în această zonă. Alături de acestea au fost ca țintă, ca desfășurare și alte proiecte decât cele de finanțare. În momentul de față se desfășoară proiectul Strateg, acesta se referă la strategia ANOFM și implicit a noastră, în care subsemnatul sunt implicat într-o grupă de lucru, la fel cum Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna este semnatar în cadrul unui proiect finanțat prin programul Interreg, deci acel trans-danubian – proiect pe zona Danubiană, în care alături de Consiliul Județean (CJ) Harghita ne preocupăm de situația persoanelor de etnie romă și implicarea în acest domeniu. Deci, încercăm nu numai prin cele prevăzute în legislație, să contribuim și noi la atragerea de sume, respectiv activități care să ne ușureze ocuparea persoanelor.”- a conchis directorul Kelemen Tibor.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail