Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a confirmt ieri, faptul că a fost înregistrat primul caz suspect de scarlatină de anul acesta, la un copil din Sfântu Gheorghe.

. .
Potrivit dr. epidemiolog Santa Ferenc, copilul suspect de scarlatină se află internat la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolian Kristof”.
„Nu știu decât faptul că este un copil cu suspiciuni de scarlatină internat, nu știu ce rezultate are, dar probabil se investighează. La noi încă nu au venit, pe linia noastră de la spital, să anunțe un caz confirmat de scarlatină.” – a explicat dr. epidemiolog Santa Ferenc.
Doctorul epidemiolog recomandă să fie respectate normele de igienă, copiii să fie spălați pe mâini cât mai des și în special înainte de mese, iar în cazul în care există suspiciuni de scarlatină, să fie izolați în cel mai scurt timp, iar suprafețele și obiectele atinse de aceștia să fie dezinfectate și spălate la temperaturi mari.
„Dacă este suspiciune de scarlatină este bine ca în focarul suspect să se facă dezinsecție a suprafețelor, a jucăriilor, a prosoapelor, să fie spălate la temperaturi mari sau chiar dezinfectate înainte de spălare, paharele să fie separate, să se aibă grijă deoarece este o infecție de la gură la nas, mâinile trebuiesc spălate înainte de mese și de gustări. Dacă rezultatul este pozitiv vom face o investigație să vedem, să îi tratăm și pe cei care eventual sunt pozitivi, chiar dacă nu sunt bolnavi, dacă au streptococ pozitiv să îi tratăm ca să nu mai fie cazuri, să nu mai aibă continuitate. Dacă s-a izolat la timp s-ar putea să avem noroc să nu se extindă.” – a explicat acesta.
Potrivit doctorului epidemiolog, în cazul în care există suspiciuni de scarlatină se pot lua măsuri la nivel organizatoric în mediul respectiv, iar în cazul confirmării, trebuiesc efectuate verificări atât în rândul celorlalți copii, mai ales dacă există copii care au „roșu în gât”, cât și în rândul apropiaților acestora, deoarece pot exista purtători, care, chiar dacă nu prezintă semne de îmbolnăvire, pot transmite virusul mai departe.
„Nu este neapărat să aibă, dar care sunt mai apropiați de copii, de grup, care au amigdale mari, cu urme de puroi, pot fi purtători, care nu se îmbolnăvesc, au rezistență, și de la care să fi luat acest copil, iar verificarea poate să confirme. E bine să facă gargară, să fie tratați cu penicilină pentru ca, dacă se poate, să nu mai transmită în continuare.” – a mai spus dr. Santa Ferenc.
Rezultatele în cazul exudatului faringian – examinarea care identifică prezența unei astfel de infecții bacteriene sau fungice – apar în 1-2 zile de la efectuare, însă potrivit dr. epidemiolog, în unele cazuri, dacă pacientului i-au fost administrate antibiotice înainte de a se prezenta la examinare, există posibilitatea ca această infecție să nu mai fie vizibilă la examenul bacteriologic.

Există și cazuri de varicelă…

Tot în această perioadă a fost înregistrat și un caz de varicelă, la un copil de la o grădiniță din Sfântu Gheorghe. Dr epidemiolog Santa Ferenc a explicat că aceste cazuri sunt destul de frecvente, fiind vorba despre o boală a copilăriei, însă, la fel ca și în cazul scarlatinei, pentru a evita eventualele focare, copilul trebuie izolat cât mai repede, deoarece varicela este o boală extrem de infecțioasă.
„Varicela este o bolă fără vaccin, este o boală a copilăriei iar cazuri sunt într-una. Sunt focare mai mici, mai mari, prin colectivități, dar nu există cazuri de apărare. Fiind un virus foarte infecțios, este bine ca în timpul bolii copilul să fie izolat, să stea acasă. La el se rup bubițele acelea cu lichid și acelea sunt foarte infecțioase, deci trebuie să nu ducă mâna la ochi, ca nu cumva să facă o infecție cu conjunctivită care poate fi urâtă. Să se dea cu alifie, dacă are mâncărimi, medicii pot scrie rețete pentru mâncărimi. Nu trebuie să dea cu unghiile peste aceste bubițe și singura metodă este izolarea față de grup, pentru a nu se extinde. Se poate și dezinfecta însă este o boală foarte infecțioasă, mai infecțioasă decât streptococul, se extinde foarte ușor. La adulți, majoritatea au trecut prin această boală, fiind o boală a copilăriei, dar mereu sunt excepții care au fost în împrejurimi, în așa fel încât nu au avut contact cu boala, deci au fost apărați, sunt câteva cazuri.” – a explicat dr. epidemiolog Snta Ferenc.
Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail