La împlinirea a 85 de ani de la înfiinţarea postului naţional de Radio România, redăm cronologic câteva informaţii identificate în fondurile deţinute  de Arhivele Naţionale referitoare la radio şi radioficare.

1930.  Din tabelul nominal al  proprietarilor  de radio  existenţi în  Sf. Gheorghe, în anul 1930, rezultă că la data respectivă 107 locuitori ai oraşului erau abonaţi radiofonici. Printre aceştia se aflau: Moldovan Costache (notar public), Adrian Corvin, Kozma Andrei, Sera Ştefan, Axente Gheorghe, Luca Silviu, Nistor Aurel (protopopul  ortodox de Sf. Gheorghe), Petru Marcu (directorul Gimnaziului de băieţi.), Livius Stănescu (farmacist),  Ioan Vintilă (jurist), Ioan Perşinaru, Aurel Ticuşan, Alexandru Radocea, Victor Romulu,  Gheorghe Stoiceanu, Miron Creţu (medicul şef al judeţului Treiscaune) ş.a. (Arhivele Naţionale Covasna, în continuare ANC, Fond Primăria Sf. Gheorghe, dos. 335/1933)

1931. Prefectura jud. Treiscaune recomandă audierea conferinţei          „susţinută la radio despre aprovizionarea oraşelor cu alimente şi organizarea “lăptăriilor cooperative” (ANC, Fond Primăria Sf. Gheorghe, dos. 763/1931)

1934. Este publicat ordinul cu privire la organizarea săptămânii de propagandă a laptelui, de către „Comitetului Naţional al Laptelui”, începând cu data de 20 aprilie 1934, având program diferenţiat pentru: propaganda la producător, conferinţe în şcoli şi programul pentru marele public, care a cuprins conferinţe publice şi la radio, rularea unui film documentar, afişe, foi volante ş.a. Cu acest prilej, în fiecare judeţ din ţară a fost distribuită broşura care conţinea: „Darea de seamă asupra celui de al X-lea congres internaţional de lăptărie”, de Dr. D. Contescu şi „Organizarea industriei laptelui în Italia”, de Dr. N. Odaisky.  (ANC, Fond Primăria Sf. Gheorghe, dos. 274/1934)

1935. Prefectura judeţului Treiscaune emite o circulară, privind prevenirea accidentelor de automobile, document în care se menţionează:  „Zilnic asistăm sau cetim în ziare despre accidente de automobile, mai mult sau mai puţin grave şi adesea mortale. De bună seamă că odată cu progresul maşinismului în general, au sporit fatal şi accidentele. Nu-i mai puţin adevărat că dacă în industrii se iau măsuri de siguranţă şi protecţie pentru accidentele de muncă, apoi în materie de circulaţie măsurile luate sunt ca şi inexistente. Toată lumea ţipă contra şoferilor asasini – fie profesionişti, fie amatori. Într-adevăr  printre şoferi sunt mulţi păcătoşi şi beţivi, dar majoritatea sunt oameni care cunosc meseria şi îşi păzesc întâi viaţa  lor şi avutul lor, care este maşina. În majoritatea accidentelor, aş zice 95% nu sunt din vina lor.” Pentru  prevenirea accidentelor, Prefectul propune: tipărirea codului drumului, conferinţe, inclusive la radio, referiri în predica duminicală a preoţilor, educaţia copiilor în şcoli ş.a.  (ANC, Fond Primăria Sf. Gheorghe, dos. 1009/1935)

1936.  Locuitorul Kerestes Carol şi soţia sa, adresează Primăriei oraşului Sf. Gheorghe o cerere prin care solicită obligarea posesorilor de motoare electrice pentru a se dota cu instalaţii necesare anihilării producerii   perturbaţiilor care afectează recepţiile radiofonice. (ANC, Fond Primăria Sf. Gheorghe, dos. 41/1936)

1936. Poliţia de Stat solicită blocarea motoarelor electrice, pentru a nu  deranja  audiţiile de radio. (ANC, Fond Primăria Sf. Gheorghe, dos. 242/1936)

1936. Este publicat Ordinul Ministrului de Interne prin care se recomandă  audierea conferinţelor săptămânale ce se ţin la radio, în cadrul rubricii „Ora străjerilor”. (ANC, Fond Primăria Sf. Gheorghe, dos. 256/1936)

1936. Camera de Comerţ şi Industrie Braşov solicită  înaintarea tabloului cu magazinele care vând aparate de radio. Din răspunsul primăriei aflăm că, în anul 1936, în Sf. Gheorghe existau şase asemenea magazine care vindeau aparate de radio, pe lângă alte produse şi prestări servicii. (ANC, Fond Primăria Sf. Gheorghe, dos. 650/1936)

1936.  Este adus la cunoştinţă publică  programul de la radio „Provinciile vorbesc. Emisiunile de la Societatea Română de Radiodifuziune, pe această temă,  aveau rostul „ să pună ţara în contact cu ambianţa fiecărei provincii, cu viaţa şi cu spiritul ei, cu munca de ieri şi cu truda de azi. Ţara o iubim cu atât mai mult cu cât o cunoştem mai bine. Emisiunile, de două ore, cuprindeau date cu privire la: trecutul oraşului şi ţinutului; figuri mari din trecut, figuri active de azi; descrierea pitorească a oraşului şi ţinutului, însoţită de sonorizări; viaţa etnică tot cu sonorizări; organizaţiile de masă, sociale, culturale, militare etc; creaţii materiale, creaţii spirituale”. (ANC, Fond Primăria Sf. Gheorghe, dos. 1229/1936)

1937.  Primăria oraşului Sf. Gheorghe solicită ca Uzina Electrică să producă curent în zilele de sâmbătă, când se trasmitea la radio ora străjerească. (ANC, Fond Primăria Sf. Gheorghe, dos. 73/1937)

1937. Printr-un Ordin circular, Prefectura jud. Treiscaune solicită „susţinerea de către comune a sumelor necesare pentru întreţinerea aparatelor de radio din dotarea şcolilor”. (ANC, Fond Primăria Sf. Gheorghe, dos. 117/1937)

1937. Este publicată Circulara Prefecturii Treiscaune referitoare la complectarea nomeclatorului meseriilor cu unele noi precum: afinor, arămar, curelar, fochist pentru elevatoare, fierar-beton armat, firme luminoase, mecanic pentru elevatoare, radiofonist, spălător-călcător, topitor minereuri neferoase. (ANC, Fond Primăria Sf. Gheorghe, dos.686/1937)

12 – 19 iunie 1938. Primăria oraşului Sf. Gheorghe afişează Publicaţia  referitoare la organizarea manifestării „Săptămâna copilului.”, de către Societatea „Principele Mircea”, în perioada 12 – 19 iunie 1938.  Programul din Bucureşti începea la Patriarhia Română, continua la Ateneu şi cuprindea: conferinţe, defilare cu care alegorice, expoziţii de desene, expoziţii cu vânzare cu produse pentru copii, afişe, filme, spectacole, emisiuni radiofonice, articole în presă despre: „propaganda sanitară, educativă şi economică a copilului”, „îndemn la solidaritatea tuturor în chesiunea copilului” etc. (ANC, Fond Primăria Sf. Gheorghe, dos.652 /1938)

11 decembrie 1938. Este afişată circulară prin care se recomandă audierea emisiunii radiofonice „Ora premilitară”, din 11 decembrie 1938. (ANC, Fond Primăria Sf. Gheorghe, dos. 1114/1938)

1939. Presa locală publică informaţii referitoare la manifestările organizate cu prilejul dezvelirii monumentului Regelui Ferdinand, la Silistra (ceremonia a fost transmisă la radio). (ANC, Fond Primăria Sf. Gheorghe, dos. 490/1939)

1960. În anul 1960, în oraşul Sf. Gheorghe erau înregistrate 4734 abonamente la radio şi radioficare şi  82 abonamente TV, la o populaţie totală de 18.869 locuitori; în 1965  au fost 7505 abonamente la radio şi radioficare şi 722 abonamente TV, la o populaţie de 20.007 locuitori; iar în 1975 s-au înregistrat 8552 abonamente la radio şi radioficare, 8373 abonamente TV, la o populaţie totală 31.116 locuitori. (Arhiva Centrului Eclezistic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Colecţie  Documente).

La mulţi ani Radio România! Mulţumim pentru prestaţia profesionistă a redactorilor şi colaboratorilor din întrega ţară, pusă în slujba adevărului, a interesului naţional, a binelui  public şi  a promovării  istoriei, culturii şi spiritualităţii româneşti.

Dr. Ioan LĂCĂTUŞU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail