Odată cu începerea școlii, după vacanța de Sărbători, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna reiau activitățile informativ – preventive desfășurate printre elevi, menite să creeze un climat de siguranță adecvat în mediul școlar.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară atrag atenția asupra faptului că în ultima perioadă, în mediul on-line, în special pe rețelele de socializare (Tik-Tok) au devenit virale videoclipuri cu tineri care pun în practică o provocare ce implică comportamente riscante și pune în pericol siguranța copiilor, cunoscută sub numele de „Superman Challenge”.

Cele mai multe astfel de provocări sunt realizate la școală, în pauzele de curs. „Provocarea” constă în simularea unei sărituri controlate de către elevi, dar fără ca aceștia să își asigure echilibrul, ceea ce poate duce la accidente grave, precum căderi sau lovituri.

Fenomenul a câștigat popularitate în rândul tinerilor, fiind promovat pe rețelele sociale și imitând comportamente care încurajează lipsa de responsabilitate față de propria siguranță.

Astfel, „provocarea” presupune ca doi elevi să se țină de mâini, acestea fiind încrucișate, iar un al treilea elev să sară pe mâinile încrucișate, în așa fel încât să fie aruncat înapoi, în picioare.

Multor elevi însă nu le reușește și ajung să se rănească, suferind fracturi la nivelul membrelor superioare sau răni la nivelul feței și capului.

Aceștia se lovesc fie pentru că nu sunt prinși în cădere, fie pentru că atunci când sunt aruncați înapoi se lovesc de obiectele din jur.

În acest sens atragem atenția și în mod public asupra acestui fenomen, îndemnând toți factorii responsabili de creșterea și educarea copiilor, în special părinții, să intervină și să discute cu aceștia despre riscurile provocărilor de pe rețelele sociale.

Recomandări de la polițiști

Dragi elevi:

  • Evitați participarea la provocări periculoase, prin care ați putea câștiga atenția colegilor. Riscurile acestora pot fi mai mari decât beneficiile!
  • Nu vă lăsați influențați de presiunea grupului. Gândiți-vă dacă merită să vă puneți viața sau sănătatea în pericol, prin imitarea unor comportamente văzute în mediul online, care stârnesc amuzamentul celor din jurul vostru!

Stimați părinți:

  • Monitorizați activitatea online a copiilor dumneavoastră, fiți atenți cu cine interacționează și ce tip de conținut urmăresc și încurajați comunicarea deschisă, cu aceștia!
  • Oferiți-le explicații în legătură cu riscurile la care se expun atunci când imită comportamente promovate online și ce consecințe grave ar putea acest tip de acțiuni!

Stimați profesori:

  • Mențineți o comunicare deschisă cu elevii și oferiți-le informații despre pericolele existente!
  • Fiți atenți la comportamentele elevilor și informați, de îndată, autoritățile, când identificați posibile acțiuni care ar putea să pună în pericol viața elevilor!
  • Colaborați permanent cu părinții și autoritățile și împărtășiți informațiile relevante pentru a preveni incidentele!

Îndemnăm cetățenii care au cunoștință despre acest tip de provocări care au generat evenimente nefericite, să apeleze numărul unic de urgență 112!

Siguranța elevilor este o prioritate pentru Inspectoratul de Poliție Județean Covasna și este o responsabilitate pentru noi toți.

IPJ Covasna- Compartimentul Relații Publice

https://www.stiridecluj.ro/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail