În ultimele decenii se vorbește tot mai mult despre încălzirea globală. Statele lumii s-au întrunit în repetate rânduri pentru a încheia acorduri referitoare la acest fenomen care amenință să afecteze o bună parte din populația Terrei. Cu toate acestea, rezultatele nu pot contracara acțiunile nefaste ale omenirii aflate în ascensiune continuă. Și tocmai de aceea astăzi mulți oameni suferă efectele acestor acțiuni, iar viitorul care se conturează pare amenințător.
Și pentru ca afirmația noastră să nu rămână fără acoperire, vom apela la o știre recentă despre efectele acțiunilor omului asupra mediului în care trăiește și își desfășoară activitatea (sursa: https://playtech.ro/author/bianca-prangate/). Astfel se spune că Teheran, capitala Iranului, cu o populație de 15 milioane de locuitori, „cel mai populat oraș din Asia de Vest se scufundă anual mai mult și mai mult” într-un proces ireversibil, „cu mai mult de 25 de centimetri pe an”. Cauzele care duc la această situație amenințătoare, în urma cercetărilor, par a fi „influxul accelerat de oameni și utilizarea excesivă a resurselor naturale”.
Conform sursei, este citat studiul „Ca un rezultat al epuizării extinse a pânzei freatice , câmpia a avut parte de surparea rapidă a terenului” (https://playtech.ro/2018/nasa-colonizare-marte-combustibil-sol/). Se mai spune în articol că economia și creșterea populației din anii 1960 „au dus la crearea a peste 32.000 de sonde în 2012 pentru a exploata rezervoarele (prin comparație, în 1968 au fost mai puțin de 4.000)”. La acestea s-a adăugat „construirea a numeroase baraje din regiune” pentru a ajuta agricultura, ceea ce „a contribuit la epuizarea rezervoarelor”, având ca rezultat un deficit de apă, conform unei surse citate: https://plautech.ro/2018/dispozitivul-care-transforma-aerul-uscat-apa. Concluzia studiului respectiv este că „dacă nu se vor lua măsuri pentru a controla exploatarea pânzei freatice, scufundarea Teheranului va continua”.
Din păcate, exemplul de mai sus nu este singular, căci sub o formă sau alta acestuia i se adaugă mii de alte exemple de „atac” asupra mediului, de agresiune asupra Naturii-mamă și, oricât și-ar iubi aceasta „copiii”, nu poate tolera la infinit agresiunea, care a devenit deja o obișnuință a oamenilor. Să ne gândim doar la un alt fenomen: defrișarea necontrolată a pădurilor Terrei și la efectele acestei acțiuni, și vom înțelege că în relația om – natură, dacă omul nu-și va revedea prioritățile, nu va avea decât de pierdut din această „luptă”, căci întotdeauna, conform unei legi cosmice, unei acțiuni îi corespunde o reacție, adică o contra-acțiune, iar în fața Naturii omul n-are șanse, chiar dacă el se crede superior. În cosmologie se spune că Dumnezeu este spiritul universului, iar Natura este Trupul Său sau reprezentarea Sa materială, deci agresând Natura, îl agresăm pe Dumnezeu, și atunci cum am mai putea dormi liniștiți când peste noi vin inundațiile, tornadele, cutremurele, erupțiile vulcanice și alte nenorociri? Pentru că în bună parte noi contribuim la acestea, cât timp acțiunile săvârșite de noi se înscriu în karma noastră…
Prezentul material este doar o încercare de a trezi conștiința oamenilor care se cred atotputernici și superiori forțelor naturii. Și fiecare dintre noi în parte ar trebui să gândească mai mult înainte de a contribui la agresarea sau distrugerea mediului înconjurător, căci nimic din ceea ce facem nu rămâne fără urmări. Mai devreme sau mai târziu, omul trebuie să plătească pentru faptele sale negative. Cinste tuturor organizațiilor ecologiste, care prin ceea ce fac apără natura și luptă pentru o conviețuire armonioasă cu aceasta!
Mihai Trifoi