Cu toate că numărul şomerilor covăsneni a scăzut de la lună la lună, ajungând la 6.914 de persoane în luna iunie a.c., judeţul Covasna a urcat cu o poziţie la nivel de ţară, în ceea ce priveşte rata şomajului, de pe locul cinci pe locul patru.

La nivelul judeţului nostru, rata şomajului înregistrată la 30 iunie a fost de 7,71%, mai scăzută cu 0,21%  faţă de luna anterioară şi cu 0,64% mai mică faţă de luna aprilie a acestui an.  Potrivit  directorului executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă ( AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, judeţul nostru este al patrulea judeţ din ţară în ceea ce priveşte rata şomajului, primul loc fiind ocupat de judeţul Vaslui, cu o rată de şomaj de 8,43%, iar ultimul loc este ocupat de judeţul Ilfov, cu o rată a şomajului de 1,5%.

“Dacă privim lucrurile din această perspectivă, putem spune că numărul de şomeri aflaţi în evidenţa noastră este foarte mic. De exemplu, faţă de noi Vasluiul are aproape 13.000 de şomeri, Bucureştiul  21.000, Iaşul 16.000, Prahova 15.000 iar lista poate continua cu astfel de exemple” a explicat Kelemen Tibor.

Acesta a menţionat faptul că din totalul celor 6.916 persoane aflate în evidenţa AJOFM Covasna un număr de 1.222, reprezentând 17,67%,  sunt beneficiare ale indemnizaţiei de şomaj, în timp ce marea lor majoritate, mai precis 5.692 de persoane, ce reprezintă un procent de 82,33%, sunt neindemnizabile. Dacă analizăm lucrurile din acest unghi, atunci judeţul Covasna se plasează pe locul 22, la nivel naţional, din punct de vedere al numărului de şomeri neindemnizabili şi pe primul loc în privinţa numărului de şomeri aflaţi în plată.

“Suntem primul judeţ cu cei mai puţini şomeri în plată. Dacă privim puţin lucrurile, aş spune că la noi nu există o problemă de şomaj. Acele 5.692 de persoane sunt în evidenţa noastră de ani de zile şi nu pot fi încadrate pentru că nu ştiu nici să scrie şi nici să citească. Din această cauză sunt foarte greu de plasat pe piaţa muncii. Cei 1.222 de şomeri indemnizabili au  până în 25 de ani, şi, până la finalul peroioadei de şomaj, mai mult ca sigur că aceşti tineri îşi vor găsi un loc de muncă. În schimb, cei 5.692 vor rămâne” precizat Kelemen Tibor.

Vârsta şi studiile constituie o problemă în încadrarea pe piaţa muncii 

Directorul AJOFM Covasna susţine că, după vârstă, cei mai defavorizaţi sunt şomerii care se încadrează în categoria  de vârstă  de la 30 la 55 de ani. În funcţie de vârstă, mai mult de 27% dintre şomerii covăsneni sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani, 24 % dintre aceştia au peste 50 de ani, 17,67% sunt tineri sub 25 de ani şi 9,3% au vârsta cuprinsă între 25 şi  29 de ani.

Ca nivel al studiilor, 3,01% sunt şomeri cu studii superioare, 14,17% au studii medii iar 82,82% au studii gimnaziale, primare sau deloc.

Directorul AJOFM Covasna susţine că persoanele cu studii superioare care fac parte din grupa de vârstă de la 30 la 40 ani sunt mai greu de plasat pe piaţa muncii, faţă de un tânăr sub 25 ani cu studii superioare sau chiar medii.

Situaţia intrărilor în şomaj pe localităţi

Numărul persoanelor intrate în şomaj în municipiul Sfântu Gheorghe, la sfârşitul lunii trecute, era de 440, din care doar 55 erau indemnizabile. Potrivit lui Kelemen Tibor au  fost  eliberate un număr de 360 de recomandări cu locuri de muncă disponibile, 200 de  persoane reuşind astfel să se angajeze în domenii de activitate precum economist,  muncitor  necalificat, vânzător şi agent vânzări.

În zona Târgu Secuiesc au intrat în şomaj 117 persoane, din care 30 cu indemnizaţie, iar angajări s-au făcut în domeniul construcţiilor, şofer, bucătar confecţii, respectiv servicii.

În oraşul Covasna au intrat  în evidenţele AJOFM în jur de 80 de persoane, din care 19 cu indemnizaţie. În staţiune cele mai multe persoane au fost angajate în domeniul serviciilor şi al  transporturilor.

În zona Întorsurii Buzăului au fost înregistrate 72  de persoane, din care 8 indemnizate, în timp ce angajări s-au făcut  în domeniul îngrijitor de animale, lucrător comercial, pădurar şi şoferi.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail