Durerile de spate, de cap, de dinţi ne produc adesea supărări,  disconfort, astfel încât unele ore,  zile  se pot transforma în momente neplăcute, tracasante.  Cauzele aparitiei  respectivelor disfuncţii  sunt numeroase, nu intrăm în detalii. Cert este că pe cele mai uşoare şi pasagere le ignorăm ades, însă atunci când ajung să fie acute şi permanente nu mai e de joacă.  Ar fi trei căi de urmat: mersul la medic (obligatoriu), folosirea leacurilor clasice  (pastile, injecţii, fizioterapie) ori apelarea la  tratamentele naturiste.

    Unii le zic celor din urmă cu o notă de ironie…leacuri băbeşti, însă eficienţa lor  este dovedită. Iar în mediul rural, mai ales, unde posbilităţile materiale ale locuitorilor sunt scăzute,  plantele medicinale reprezintă o alternativă viabilă.

 

Dialog la piaţă

     – Ia nişte Sunătoare, nene. O dau ieftină, mă acostează o tigăncuşă pe stradă.

     – Cu cât?, întreb într-o doară, fiindcă n-am de gând să cumpăr.

     – Doi lei legătura.

     – Mult.

     – Dacă iei două, ţi le las la trei lei.

     – Ştiu şi eu?, mă codesc.

     – Te rog, nene.

     – Fie, iau una. De unde eşti?

     – Din Hetea.

   …Uite, aşa se întâmplă  când  schimbi o singură  vorbă cu  vânzătorii de flori, ciuperci,  mure, ierburi.  Exact la fel procedează şi adolescenta de faţă, ce ţine cu tupeu calea oamenilor veniţi la piaţă. Insistenţa membrilor etniei sale este recunoscută. Dacă  intri în dialog cu vreunul şi întrebi într-o doară de preţ, ăla eşti. Respectivul se ţine apoi scai de tine până cumperi vreun fleac, doar ca să scapi.

                                      

Ideea acestui reportaj

Văzând-o cu câtă stăruinţă îmi oferă  florile, s-a născut ideea acestui reportaj de sezon. „Ce-ar fi să aflu mai multe despre viaţa şi îndeletnicirile acestor negustori ambulanţi, ce culeg şi vând fructe de pădure, flori, buruieni medicinale etc?”, mi-am zis. Zis şi făcut.

 Aşa că am  chemat-o mai  la umbră să trăncănim puţin. S-a învoit,  dar numai după  ce am catadicsit să  cumpăr  un snop de Sunătoare. (Sau Pojarniţă, cum i se mai spune în unele locuri respectivei plante cu proprietăţi curative, atât de răspândită  acum.) Având spiritul comercial în sânge, fătuca m-a urmat, socotind că, poate, îmi „va mai vârî pe gât” vreo legătură.

    – Vinzi singură sau eşti şi cu alţii ?

    – Cu maică-mea şi frati-miu. Uite-l că vine…

 Apare  un băietan  ce are şi el  un buchet mare de flori galbene. Mă priveşte ceacâr şi nu zice nimic. Doar mă îmbie tăcut să cumpăr. Numai că  Sunătoarea lui este cam veştejită, semn că a stat  mult  în soare.

   – Da’ ce te interesează?, mă tutuieşte dezinvolt  „domnişoara”,  chit că are numai  vreo 15 ani.  Însă aşa-i moda la rromi; taman ca la…americani. („Call me John” sau cum  s-o numi individul – îi spune prietenos patronal tânărului angajat încă din prima clipă,  dând mâna cu el, pentru a-i arăta că nu ţine la etichetă  – deşi dacă nu e mulţumit de prestaţia subalternului chiar de a doua zi îl dă afară!!!).Am închis paranteza.

    – Uite, vreau să cumpăr şi alte buruieni de leac, de aceea.  Aveţi?

    – Oho…

    – Cum te cheamă?

    – Lepedat.

    – Şi mai cum?

    – Mónika.

    – Mergi la şcoală?

    – „Nem”. Am fost…

    – Vrei  să-ţi fac o poză?

    –  Da de ce?, mă iscodeşte  din nou, deoarece  i se pare  o propunere ciudată. Nu ştie cu ce mă ocup, pun tot felul de întrebări bizare;  dacă sunt vreun „gabor” şi îi dau  vreo amendă?  Se vede că-i deprinsă cu ocara şi şuturile clienţilor, nu cu vorba bună.

    –  Aşa, ca…amintire. Uite, îi fac o fotografie şi fratelui tău. El cum se numeşte?

    –  Jancsika.

Se uită la aparatul foto şi nu zice nici da, nici  nu. Repede o „trag  în chip”, să nu se răzgândească. Îi arăt cum a ieşit. Nu pare  prea curioasă şi nici încântată. Frăţiorul Jancsi – da!

    – Ziceai că ai şi alte plante. Unde sunt?

    – La mama, la tarabă. Hai cu  mine.

„Buruieni de tămăduială”

    Ajungem într-o latură  a pieţii şi văd  mai multe mese pliante   încărcate cu tot soiul de specii vegetale. Sau „Buruieni de tămăduială”, cum le numeşte lelea Mărioara  Balint, din satul  Iarăş. Este o veche  culegătoare de asemenea plante  medicinale, terapeutice si aromatice, pe care o cunosc de multă vreme. Numai că dânsa le foloseşte pentru uzul propriu, al familiei sale şi, eventual, al cunoştinţelor. Niciodată nu i-a dat prin cap să le comercializeze.  Dar despre poveştile dumneaei vom mai scrie vara aceasta…

     Văd mai multe vânzătoare  ce s-au înşirat în aşteptarea muşteriilor. Mónika se opreşte în dreptul unei femei negricioase şi corpolente,  legată cu un batic, ce are un nod caraghios în frunte. Nu poate fi decât  maică-sa. Stă  rezemată de un gard din plasă de sârmă, toropită de arşiţă.Tânăra  arată în direcţia mea şi-i spune nu ştiu ce pe ungureşte/ţigăneşte.

    Înţeleg câteva cuvinte, cum ar fi omniprezentul „pénz”,  precum şi „ember” şi „hát persze”. Afirmaţia  din urmă se referă cu siguranţă  la întrebarea, dacă am cumpărat ceva de la ea? Mă  apropii şi o salut amical pe „doamnă”, uitându-mă la marfa-i abundentă.

     – „Jó napot”. Cum merge treaba?

    –  Aşa şi aşa. No, ce doreşte domnu’?, se animă brusc femeia la gândul că poate mai iau şi de la ea vreun mănunchi de buruieni.

    – Mă cam doare spatele. Ce plante de leac ar fi bune?

    –  Sunătoare.

    –  Am cumpărat. Mai sunt şi altele ?

    –  Muşetel, Urzicuţa, Salcia, Valeriana, Arnica. Uitaţi aici…

    –  De unde le cunoaşteţi?

    –  Mama şi  „nagy mama” învăţat la mine. Este la Araci şi Vâlcele multe.

    –  Cine le culege?

    –  Noi. În fiecare săptămână aducem „riss”, până la toamnă târziu.

    –  De „Iarba fiarelor” aţi auzit? Se zice că face minuni…

    – „Nem”. Pe româneşte eu nu ştii cum se zice. Poate am avut. Cum spuneţi in ungureşte la ea?

    –  Habar n-am!

Planta cu o mulţime de nume

      Dialogul ar mai fi continuat, însă au intrat în discuţie tam-nesam  nişte pensionari supăraţi, care mereu fac reproşuri  speculanţilor de prin pieţe. Pe bună dreptate, la urma urmei,  deoarece intermediarii  nu au certificat de producător şi  cumpără  de la ţărani  en gros şi apoi revând la bucată, crescând artificial preţul produselor. Mă rog,  chestiuni mai vechi şi adevărate, neeradicate de autorităţi nici după un sfert de veac de la Revoluţie.

   …Am plecat cum am venit. Ba nu. Cu un snop de Sunătoare în sacoşă.  A doua zi am luat legătura  cu o specialistă  în materie de plante medicinale, d-na dr. biolog Anca Sandu, originară din Covasna, care mi-a oferit o mulţime de informaţii utile.  Vi le împărtăşesc şi dv.

                                                       De reţinut

     – Aşadar, d-na doctor vă ascult.

     – Ei bine, Sunătoarea (pe numele ei ştiinţific „Hypericum perforatum”) are o sumedenie de  denumiri populare, bătând aş putea spune recordul în materie.

     – Chiar aşa?

     – Da. Nu le ştiu nici eu chiar pe toate, însă câteva apelative pot să vă menţionez: Floarea galbenă, Măselariță, Crucea-voinicului, Drobișor, Trifoi căpresc, Clocotici,  Barba-lupului, Fălcățea, Închegătoare, Pojarniță şi aşa mai departe.

   –  Am observat că se găsesc din abundenţă în  aceste zile la vânzătorii ambulanţi de  prin pieţe, la colţ de stradă, dar şi la magazinele Plafar.

   – Da, este vremea acestei  plante  erbacee, perene, care are o largă întrebuinţare în farmacie, medicina populară, industria medicamentelor etc. Posedă o tulpină dreaptă, ramificată în partea superioară, ușor lemnoasă în partea de jos. Frunzele conțin numeroase pungi secretoare, ce par nişte orificii, de unde vine și denumirea de „perforatum”. Florile  de culoare galbenă sunt grupate în vârful tulpinii și ramurilor.

   – Când se culeg?

   – Acum este sezonul propice, dar numai în zile uscate și însorite, tăindu-se de pe tulpină cu foarfeca.

   – După aceea?

   – Se usucă la umbră, întinse în straturi subțiri, într-un  loc  bine aerisit. Le vom păstra  în  nişte săculeți de pânză  într-o încăpere uscată,  la întuneric.

   –  Ce acțiuni au asupra organismului?

   – Din punct de vedere farmacologic putem spune  că datorită taninului, hipericinei, uleiului volatil  şi pseudohipericinei produsele obţinute prin prelucare acţionează astringent,  antiseptic  și cicatrizant. De asemenea, datorită flavonozidelor  apar după tratament efecte benefice vasodilatatoare și hipotensive. Acizii clorogenic și cafeic au proprietăți antiinflamatoare și colagoge.

    Cu alte cuvinte, persoanale care cred în proprietăţile curative şi apelează frecvent  la această plantă medicinală nu au decât de câştigat”.

    …Ca şi culegătorii şi vânzătorii, am adăuga noi, care s-au „deşteptat” de mult, ştiind că Sunătoarea are o faimă binemaritată. Deci nu ezitaţi, stimaţi cititori,  să o cumpăraţi şi să o folosiţi.

                                                                                               Horia C. Deliu

  

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail