Anul 2019 este anul în care se împlinește un deceniu de când activitățile dedicate Zilei Naționale a României sunt organizate, la Târgu Secuiesc, de Asociația de Dezvoltare Locală și Culturală Târgu Secuiesc.

În  în urmă cu zece ani, acțiunea de căpâtâi  împlinită  cu ocazia Zilei Naționale  a României a constat  în   ridicarea unei troițe în curtea bisericii vechi din oraș. „De la iniţiatorii acestui proiect, Luiza Mike şi Constantin Pătru,   am aflat că, deşi au întâmpinat greutăţi  în realizarea acestui proiect, se bucură că au reuşit să‐l ducă la  bun sfarşit deoarece troiţa reprezintă un simbol al identităţii romanilor din Targu Secuiesc, un loc in care se pot aduna şi reculege.”- relatam în paginile ziarului nostru, la acea vreme.

 

Și an de an, românii din Târgu Secuiesc cărora li s-au alăturat, în anii ce-au urmat, frați români din localitățile învecinate, dar nu numai,  au participat la  manifestările Zilei Naționale a României care , în acest an, vor cuprinde o gamă largă de activități, despre care ne-a vorbit

Constantin Pătru, fost președinte al  „SUFLET ROMÂNESC”- Asociației de Dezvoltare Locală și Culturală Târgu Secuiesc.

Dezvelirea  bustul preotului protopop Ioan Rafiroiu, dusă la  îndeplinire,  în acest an

„Anul acesta, împlinim 10 ani de la manifestările pe care le organizăm. Dorim să organizăm o expoziție cu tot ceea ce au însemnat cei zece ani de activitate. În ceea ce privește programul din acest an, acesta va fi deschis pe 30 noiembrie, cu un Bal al Unirii, la Târgu Secuiesc, la Clubul For You, bal la care oamenii sunt invitați să vină, bineînțeles, în costum popular.

Duminică, 1 decembrie, începem la ora 11.00, la Biserica <<Pogorârea Duhului Sfânt>>, cu ceremonialul militar și religios; vom avea 101 copii cu baloane tricolore și un recital susținut de maestrul Nicolae Voiculeț. Va urma, apoi, Marșul Unirii, până la Biserica Adormirea Maicii Domnului, acolo unde vom dezveli bustul preotului protopop Ioan Rafiroiu – e o dorință mai veche atât a comunității românești, cât și a Forumului Civic, și am dus-o la îndeplinire în acest an (noi facem din sponsorizări acest bust – și urmează ca în anul viitor să dăm și un nume de stradă după protopopul Ioan Rafiroiu), vom înălța un catarg de 12 metri, se vor sfinți bustul și tricolorul și va avea loc un program artistic susținut de copii, după care ne vom deplasa la Casa de Cultură. Acolo vom avea un program artistic mai amplu. Aici vor veni Doinița si Ioan Sîmbotin- soliști de muzică populară și instrumentiști din Sibiu; vom avea două tinere soliste din Republica Moldova: Viorica Donoi și Adriana Sterpu, apoi îi vom urmări pe Junii Covăsneni, care vor avea un program de dansuri; va urma un nou recital la nai susținut de maestrul Nicolae Voiculeț, vom avea, apoi, un concert susținut de Daniel Iordăchioaie, iar, în final, un program susținut de elevii școlilor locale.”- a declarat Constantin Pătru.

Acesta a transmis că toți cei care doresc să participe la aceste evenimente sunt invitați să vină cu inima deschisă și îmbrăcați în costume populare.

„Am observat, de la an la an, o creștere a numărului de persoane care participă la Ziua Națională, în costume populare. Vom avea și steaguri, iar Primăria cred că ne va sprijini, ca și în anii din urmă, cu pavoazarea orașului cu steagul tricolor. Am mai achiziționat și în acest an 100 de steaguri – avem în fiecare an, dar am dorit să suplimentăm numărul acestora. Avem un program foarte amplu, pe care am dorit să îl trecem și prin folclor și prin muzică la nai și prin muzică ușoară și prin programul copiilor, prin care să mulțumim toate gusturile, să avem un program pentru toate vârstele. Îi așteptăm, cu drag, pe toți!”- a spus Constantin Pătru.

Ana Ciorici-COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail