Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava este primul din ţară certificat cu standard anticorupţie, a declarat într-o conferinţă de presă, luni, managerul unităţii medicale, Vasile Rîmbu.
El a spus că SJU Suceava a fost certificat oficial pentru că a implementat sistemul de management anticorupţie, primul standard internaţional cu un asemenea obiectiv – ISO 37001:2016.
Potrivit lui Rîmbu, certificatul a fost înmânat reprezentanţilor spitalului într-un cadru oficial, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Poliţiei, iar scopul standardizării acestui sistem este de a pune pacienţii pe poziţie de egalitate în faţa serviciilor medicale acordate în spital, indiferent de poziţia socială şi veniturile acestora.
Managerul SJU Suceava a explicat că prin măsurile impuse de standardul anticorupţie se doreşte reducerea practicilor incorecte şi vizează nu doar comportamente care se referă la bani daţi în plic sau strecuraţi în buzunarul personalului din spital, ci şi raporturile dintre medicii prescriptori şi furnizorii de medicamente, cadourile, donaţiile şi beneficiile similare, angajările, precum şi achiziţiile pe care le face unitatea medicală.
Totodată, Rîmbu a precizat că la auditul realizat în vederea implementării standardului, la capitolul „vulnerabilităţi la practici incorecte” s-au avut în vedere toate palierele, ”de la manager la portar”.
De asemenea, Rîmbu a spus că, în cadrul managementului anti-mită, în spital s-au pus afişe prin care cei care intră în spital sunt informaţi că în această unitate medicală plicul cu bani nu aduce servicii medicale mai bune.
În opinia lui Rîmbu, implementarea standardului anti-mită nu va eradica fenomenul de corupţie, dar se creează un cadru pentru aplicarea măsurilor anticorupţie, certificatul reprezentând o garanţie a eforturilor depuse de spital pentru a combate fapte de dare şi luare de mită.
AGERPRES