Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu a anunţat ieri, la Târgu Mureş, că Strategia de dezvoltare regională a Regiunii Centru, care va face parte din Acordul de parteneriat al României cu Comisia Europeană, va fi aprobată la sfârşitul acestei luni.
„Până în decembrie se finalizează Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană, care cuprinde tot ce înseamnă autorităţi de management, organisme intermediare, bugetele, activităţile, iar aici trebuie să avem noi un plan de dezvoltare regională, o strategie şi un portofoliu de proiecte. Suntem în grafic, cu tot ceea ce se face la o strategie – avem planul de dezvoltare regională (…) Strategia de dezvoltare regională o avem publicată de două luni pe site, analiza socio-economică şi analiza SWOT au fost agreate de CDR, s-au adus îmbunătăţiri, iar la sfârşitul lunii o aprobăm în Consiliul Regional de Planificare. La orice strategie este important cum o concretizezi: o concretizezi prin proiecte pe priorităţile pe care ţi le propui. Noi avem un portofoliu de proiecte la nivelul regiunii noastre destul de consistent, format din propunerile pe care le-am primit de la judeţe şi din proiectele pe care le-am avut în evaluare în baza de date, care nu au intrat la finanţare – care sunt în rezervă, care sunt îmbunătăţite etc.”, a arătat Simion Creţu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit şefului ADR, Regiunea Centru are un portofoliu de 1344 de proiecte în valoare de 6,3 miliarde de euro, din care Mureşul are 688 de proiecte în valoare de 2,4 miliarde de euro.

Simion Creţu a precizat că Strategia de dezvoltare regională a fost gândită pe actuala structură regională a României şi că nu ştie ce se va întâmpla după semnarea Acordului de Parteneriat cu CE, dacă România îşi va schimba structura administrativ-teritorială.

„Nu ştiu ce se va întâmpla. Trebuie renegocieri şi e un proces destul de greu, din punctul meu de vedere, tehnic vorbind. La strategie se lucrează de doi ani. O să se găsească soluţii. Acum se face o structură în care se semnează documentele Guvernului României cu CE, deci acesta e valabil până în 2020 (…) Când se începe toată gândirea, se va face pe noile regiuni, planuri, strategii. Acum, pentru viitoarea perioadă, e clar că s-a lucrat pe actualele regiuni, sub forma asta, ca regiuni de dezvoltare economică şi socială”, a precizat Simion Creţu.
AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail