În cadrul unei ședințe extraordinare ce a avut loc ieri, Consiliul local al municipiului Sfântu Gheorghe a aprobat varianta finală a proiectului „Strategia integrată de dezvoltare urbană a municipiului Sfântu Gheorghe pe perioada 2014-2020”.

Potrivit proiectului, municipiul Sfântu Gheorghe ar urma să fie un oraș definit prin calitatea vieții, un spațiu comunitar capabil să asigure locuitorilor săi un loc plăcut în care să își dorească să locuiască, să lucreze și să își petreacă timpul liber. Municipiul va reprezenta un factor integrator al avantajelor competitive oferite de el și de comunitățile apropiate, o zonă de dezvoltare economică bazată pe integrarea noilor tehnologii în zonele cu avantaj competitiv și un spațiu cultural bogat și divers.

„Am încercat să creăm profilul strategic al municipiului Sfântu Gheorghe pe baza viziunilor pe care le avem în ceea ce privește viitorul acestui oraș pe termen mediu și lung. Eu cred că este un material foarte bine elaborat care ne arată atât punctele slabe pe care le știm, sau pe care nu le știam până acum, în ceea ce privește orașul, și punctele forte, dar mai ales direcția în care trebuie să mergem în următorii ani.” – a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Strategia are la bază o analiză privind dezvoltarea urbană și a infrastructurii tehnice și sociale; creșterea competitivității economice, stimularea cercetării și inovării; protecția mediului înconjurător, creșterea eficienței energetice și stimularea utilizării surselor alternative de energie; dezvoltarea zonelor rurale, sprijinirea agriculturii și silviculturii; creșterea atractivității turistice regionale și sprijinirea activităților culturale și recreative; dezvoltarea resurselor umane și creșterea incluziunii sociale.

Esplanada-pietonala-centru-Sfantu-Gheorghe-proiect-mai-2015

Potrivit unei sinteze realizată pe baza informațiilor cuprinse în „Strategia de dezvoltare a microregiunii Sepsi 2008-2018”, constituită din muncipiul Sfântu Gheorghe și șapte comune învecinate: Ilieni, Chichiș, Ozun, Reci, Ghidfalău, Valea Crișului, Arcuș, „va fi o regiune dezvoltată, cu dezvoltare echilibrată între muncipalitățile componente ale microregiunii, cu servicii publice accesibile pentru toți, un loc plăcut pentru a trăi, a munci și a studia, de a înființa și a funcționa entități nonprofit și profit; un loc atractiv pentru turiști și pentru investitori; o microregiune cu autorități locale responsabile și deschise pentru a crea parteneriate cu cetățeni activi, cu identitate locală și microregională puternică, cu o comunitate de afaceri dinamică, implicată și competitivă.”

Obiectivul strategic general este îmbunătățirea condițiilor de trai și a calității vieții pentru populația microregiunii prin relansarea economiei, dezvoltarea resurselor umane, întărirea coeziunii interne în microregiune; crearea unui sistem social, economic și de mediu, care are ca identitate microregională și un profil bazat pe valori locale; dezvoltarea echilibrată a localităților din microregiune prin creșterea calității vieții, a serviciilor publice și crearea unei imagini identitare puternice a regiuni precum și conservarea patrimoniului local. Printre priorități se numără: reabilitarea microregiunii; dezvoltarea serviciilor publice; dezvoltarea infrastructurii de circulație; reabilitarea patrimoniului natural și construit; îmbunătățirea competitivității economice prin dezvoltarea infrastructurii de afaceri, calificarea forței de muncă precum și dezvoltarea potențialului turistic local. Dezvoltarea agriculturii, infrastructurii de afaceri, a turismului și îmbunătățirea ratei ocupaționale; creșterea nivelului de coeziune socială prin îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale, de sănătate și crearea/dezvoltarea sau reabilitarea infrastructurii culturale, sportive și recreaționale, sunt de asemenea puncte din cadrul proiectului.

„Strategia de dezvoltare a microregiunii Sepsi pornește de la ideea reducerii disparităților la nivel economico-social dintre municipiul Sfântu Gheorghe și comunele limitrofe și a creării unei microregiuni care să crească nivelul general al calității vieții locuitorilor. Strategia, construită pentru o perioadă de 10 ani, are la bază câteva concepte cheie: ideea de calitate crescută a vieții pentru locuitorii regiunii, servicii publice de calitate, un mediu economic competitiv și punct de interes turistic datorită identității specifice locale. În acest sens sunt prevăzute patru direcții mari de dezvoltare: creșterea atractivității regiunii (include calitatea vieții și serviciile publice), dezvoltarea unei economii competitive, creșterea coeziunii sociale și dezvoltarea de parteneriate între administrație și restul stakeholderilor (organism sau categorie de persoane cu interese majore în desfăşurarea şi rezultatele activităţilor firmei-n.red) locali.” – arată o concluzie prezentată în cadrul documentului.

În cadrul ședinței, primarul municipiului Sfântu Gheorghe a vorbit despre câteva dintre modificările aduse proiectului inițial dar și despre importanța aprobării strategiei propuse.

„Dorim să înființăm câteva instituții care se ocupă de cercetare, iar acest lucru se poate prin firme private sau prin inițiativa Consiliului local. Este vorba de domeniile IT, agricultură, sănătate, turism, turism balnear, industrializarea lemnului. (…) Un alt proiect pe care dorim neapărat să îl introducem în această strategie este proiectul „Euro Parc”, proiect privind promovarea activității sportive și a zonelor culturale, în special în rândul copiilor, proiect care a fost evaluat la 1,8 milioane de lei. De asemenea, programul „Bike City” pentru care bugetul stabilit este de  2,7 milioane de lei. Dorim să introducem aceste proiecte în strategia noastră, nu știm dacă va exista posibilitatea de a aplica și pentru modernizarea hotelului „Bodoc”, dar vom prevedea totuși în strategia noastră, în ideea în care va apărea o astfel de posibilitate, să putem aplica. (…) Voi căuta o altă ocazie pentru a prezenta strategia mai detaliat, a fost prezentată publicului, deci a fost timp suficient ca să poată fi studiată.” – a declarat Antal Arpad.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de Municipalitate, scopul urmărit a fost realizarea unui document care să reflecte pe cât posibil voința comunității locale, pornind de la o imagine obiectivă a situației actuale,  care să identifice ariile sau domeniile care pot oferi, în mod real, un avantaj competitiv comunității în următorii 5-7 ani.

„Este foarte important și urgent să aprobăm această strategie întrucât Consiliul local aplică săptămâna viitoare pentru un proiect, și este important ca în momentul în care aplicăm strategia să fie aprobată, iar programul să fie parte a strategiei noastre. Este și în interesul municipiului Sfântu Gheorghe (…).” – a conchis edilul.

Ioana Ardeleanu . .

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail