Vaccinul hexavalent lipseşte din județul Covasna, iar stocurile altor vaccinuri, precum cel pentru hepatita B, sunt aproape de final.

Medicul epidemiolog Santa Ferenc a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, că stocurile de vaccin hexavalent, care oferă protecție împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, bolilor determinate de Haemophilus Influenzae și hepatita B, s-au epuizat, astfel că Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a fost nevoită să aducă din județele în care existau mai multe doze, pentru a putea vaccina măcar copiii de două luni.

„Așteptăm supliment. Luna aceasta încă rezolvăm, pentru copiii de două luni, cu vaccinul hexavalent. Am făcut reîmpărțire de la unii care au avut ceva mai mult, și am adus din diferite locuri: Bistrița, Brașov, Harghita, câteva vaccinuri. Luna aceasta mai rezolvăm cu vaccinul hexavalent, dar doar pentru cei de două luni. (…) Pentru luna aceasta am mai împărțit în tot județul. Pentru copiii mai mari nu avem, așteptăm.”, a explicat dr. epidemiolog Santa Ferenc.

Acesta a mai declarat că și stocurile de vaccin împotriva hepatitei B, ce se administrează nou-născuților în maternitate, sunt pe terminate, și că în cazul în care luna viitoare nu vor sosi noi suplimente, medicii vor fi nevoiți să le administreze micuților doze de vaccin hexavalent.

„Noi luna aceasta mai supraviețuim. Avem aproape din toate vaccinurile dar începe să se termine vaccinul pentru hepatita B, și nu o să fie nici la nou-născuți. Se recomandă vaccinarea nou-născuților care nu au primit vaccin la maternitate, la vârsta de 6 săptămâni, să primească prima doză la dispensare. (…) Luna viitoare nu vom avea, dacă nu primim, pentru cei de 6 săptămâni. Vom folosi hexavalent, pe care acum îl avem numai pentru cei de două luni. Nu avem vaccin pentru cei de 4 luni, pentru cei de 12 luni, și așa mai departe. (…) Așteptăm să vină vaccin nou și să ne începem acțiunea așa cum trebuie.”, a mai declarat medicul epidemiolog.

„Vaccinul antigripal a fost suficient pentru cei care l-au solicitat”

Potrivit medicului epidemiolog, stocurile de vaccin antigripal au fost suficiente, și nu au existat cereri de suplimentare a serului din partea cabinetelor medicale din județ. Santa Ferenc a explicat că Direcția de Sănătate Publică Covasna a solicitat din partea Ministerului Sănătății o cantitate mai mică de vaccin antigripal, tocmai pentru a nu se ajunge în situația de a rămâne cu o cantitate mare de ser nefolosit. Cu toate acestea, dozele nu au fost epuizate în totalitate, iar medicul susține că vaccinarea împotriva virusului gripal ar trebui promovată mai activ în rândul cetățenilor.

„Nu am cerut atâta vaccin cât să acopere numărul celor care sunt predispuși pentru a face complicații, pentru că avem experiență de mulți ani că nu se dă vaccin și eu nu pot să cer, să cheltuiesc investiții pentru nu știu cât vaccin pe care să îl arunc în primăvară. Am pățit așa ceva  cu ani în urmă. Noi am cerut mai puțin, dar nici ce am cerut noi nu a fost satisfăcut. După primii oameni interesați se consumă repede o parte din vaccin, pe urmă cu chiu cu vai se mai dă câte un vaccin. Vaccinul acesta ar trebui propagat în sensul științific al importanței vaccinării, nu câte numere au fost pentru că degeaba cer eu pentru toți. Pentru cei de peste 65 de ani este recomandat, dar dacă aș cere pentru toți cei cu 65 de ani aș rămâne cu pierderi mari, cu un vaccin cumpărat și aruncat în primăvară, pentru că anul viitor nu mai e bun. Virusul își schimbă forma și se scot vaccinuri noi. Întotdeauna se adaptează. (…)  Ar trebui să facem propagandă pentru a se prezenta oamenii și a cere vaccin. Eu încă nu am niciun nume, nu am scris undeva că cineva cere, sau că ar fi vrut vaccin, și nu a primit pentru că nu i-am dat. Ce am adus s-a consumat puțin mai repede pentru cei care sunt interesați și convinși, apoi pentru cei care ezitau, iar apoi ceilalți care s-au fost convins ulterior, iar vaccinul este terminat. A fost destul pentru cei care l-au solicitat. Nu am nicio cerere, niciun medic nu a spus că mai trebuia o doză.”, a explicat Santa Ferenc.

Acesta spune că dacă cererile din partea populației ar fi mai crescute pentru vaccinul antigripal, și Direcția de Sănătate Publică ar solicita un număr mai mare de doze pentru a acoperi cererea.

„Nu se fabrică pentru depozit, că poate pe urmă mai vine cineva și le ia. Acestea trebuiesc comandate din timp. (…) Nimeni nu fabrică la acest preț pentru depozitare.”, a conchis medicul.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail