Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR) a declarat, joi, că va apela la sprijinul organizaţiilor nonguvernamentale pentru apărarea în instanţă a arborării steagului oraşului, care a fost atacată de Prefectura Covasna în contencios administrativ pe temei de nelegalitate.
Primarul Antal Arpad a menţionat că procesul va fi judecat pe data de 25 iunie la Curtea de apel Braşov, după ce Tribunalul Covasna a respins acţiunea formulată de fostul prefect Codrin Munteanu. Antal a explicat că va apela la ajutorul ONG pentru că în cazul unei sentinţe nefavorabile acestea se vor putea adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
”Vom chema în acest proces şi asociaţiile nonguvernamentale. Şi vă spun şi de ce, pentru că, potrivit legislaţiei, autorităţile locale se pot judeca doar până la Curtea de Apel, însă dacă se alătură şi organizaţii non-guvernamentale atunci putem să mergem până la Strasbourg. Iar noi vrem să ducem până la Strasbourg această problemă ca să vadă lumea întreagă cum sunt aplicate legile în această ţară’, a mai spus primarul Antal Arpad, făcând referire la sentinţa irevocabilă a Curţii de Apel Braşov, pronunţată miercuri, care a considerat ilegal steagul judeţului Covasna şi a dispus anularea hotărârii adoptate în anul 2008.
Legat de această sentinţă, Antal Arpad a arătat că şi alte oraşe şi judeţe au însemne proprii, prin urmare anularea steagului judeţului Covasna de către Curtea de Apel poate fi interpretată în două variante – fie instanţa recunoaşte statutul special al ‘Ţinutului secuiesc’, fie sentinţa reprezintă o ‘decizie antimaghiară’.
”Abordarea optimistă ar putea fi că în sfârşit s-a recunoscut statutul special al Ţinutului secuiesc (…) Abordarea pesimistă ar putea fi că din nou s-a născut o decizie antimaghiară şi că din nou comunitatea maghiară este provocată. Însă, noi nu suntem nici optimişti, nici pesimişti, ci suntem o naţiune de soldaţi şi de aceea spunem că vom lupta în continuare pentru drepturile noastre. Niciodată, nici acum, nici azi şi nici mâine, prin măsuri administrative nu poate fi îngrădită dragostea noastră faţă de pământul natal, faţă de ţinutul secuiesc, faţă de valorile noastre, faţă de simbolurile noastre naţionale şi regionale’, a spus Antal Arpad.
Consiliul Judeţean Covasna a adoptat stema şi steagul judeţului în anul 2008, iar Consiliul local Sfântu Gheorghe în 2009. Hotărârile au fost atacate în contencios administrativ de fostul prefect Codrin Munteanu, actual secretar general în Ministerul Apărării Naţionale, pe motiv că în legislaţia românească nu sunt prevăzute aceste simboluri ale administraţiilor locale.
”Singurul simbol care poate fi aprobat de autorităţile locale este legat de stemă. Nu există în legislaţia românească steag sau fanion al unităţii administrativ teritoriale’, a declarat la acea vreme Codrin Munteanu. AGERPRES/Oana Mălina