Deşi sunt loviţi deja de soartă, persoanele cu handicap trebuie să îndure şi palmele primite din partea societăţii şi a sistemului.

Dănuţ Racoş, din Sfântu Gheorghe, are 35 de ani şi o poveste foarte tristă. Deşi a rămas fără un braţ şi fără un picior în urma unui accident, acesta a fost trimis, asemeni unei mingi de ping-pong, de la o comisie la alta pentru evaluări, deşi este clar că acesta nu a avut cum să se refacă miraculos. Povestea acestuia ne-a fost înfăţişată de Daniel Dima, care are grijă de tânăr, ca voluntar inde­pendent.

În 1993, pe când avea doar 17 ani, bărbatul a suferit un grav accident de tren, în urma căruia şi-a pierdut braţul şi piciorul stâng. După accident, tânărul a fost înregistrat cu gradul 1 de handicap, pe o perioadă de 12 luni. Între timp, mama sa a decedat, iar tatăl s-a recăsătorit la un an după aceea, Dănuţ rămânând astfel în custodia tatălui şi a mamei vitrege. La scurt timp, în familie au intervenit greutăţile financiare, certurile şi scandalurile, iar tânărul a fost dat afară din casă. O perioadă, acesta a locuit în apartamentul surorii sale, primind ulterior un loc la Căminul Social, la etajul 4.

Deşi starea sa nu se îmbunătăţise sub nicio formă, în 2004 Dănuţ a fost încadrat în categoria persoanelor suferinde cu handicap de gradul doi: „Starea sa era destul de gravă. Cu siguranţă nu îi „crescuse” o mână sau un picior…”, spune Daniel Dima. La un an după acestea, în 2005, Dănuţ Racoş a fost încadrat din nou în categoria persoanelor cu handicap de gradul I, în urma deplasării acestuia la Serviciul Public de Asistenţă Socială Covasna.

Situaţia a rămas aşa timp de doi ani, în 2007 eliberându-i-se certi­ficatul de handicap… cu gradul II. „Pe parcursul acelui an, Dănuţ Racoş a făcut mai multe demersuri legale pentru schimbarea gradului de handicap, adresate Direcţiei de Handicap Adulţi Bucureşti, prin cereri, scrisori, contes­tarea deciziei” ne-a explicat Daniel Dima.

…Dar Dănuţ Racoş a fost încadrat în categoria persoanelor cu gradul II de handicap definitiv: „Tânărul m-a rugat să-l ajut să fie încadrat în categoria persoanelor cu handicap de gradul I, spunând că în situaţia asta el nu poate supravieţui (…) Am făcut tot posibilul pentru el, ca să i se mai dea o şansă în rândul vieţii (…) M-am deplasat la Bucureşti, împreună cu pacientul, la Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, unde am solicitat o audienţă la medicii de specialitate ai Comisiei, pentru solu­ţionarea problemei. Când au văzut pa­cientul „pe viu” şi-au făcut cruce, şi m-au certat că l-am pus pe drumuri în situaţia lui”, ne-a povestit Daniel Dima. Chiar şi aşa, cu toate demersurile, Dănuţ Racoş a primit certificatul de handicap cu gradul I valabil doar pentru un an, în 2009.

Daniel Dima a sesizat din nou Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Bucureşti, care, a eliberat în cursul aceluiaşi an certificatul de handicap de gradul I definitiv. Cât de definitiv rămâne de văzut…

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail