Din iniţiativa Asociaţiei de tineret „Ecou” Sfântu Gheorghe şi a consilierului local Mădălin Guruianu, ieri a avut loc lansarea unei inedite expoziţii a fotografului Karda Zoltan, intitulată „Icoane tradiţionale ortodoxe din Turcia, prin ochii unui secui catolic”, la sediul Muzeului Spiritualităţii Româneşti situat la subsolul Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe.  Aici sunt expuse un număr de 45 de lucrări, care pot fi vizionate timp de o lună de zile.

Artistul fotograf  Korda Zoltan, profesor de geografie din Sfântu Gheorghe, a declarat că iniţiativa lui Emil Pantelimon este un lăudabilă, deoarece „acesta încearcă să facă nişte lucruri normale în acest oraş  în care, între comunităţile de aici  s-a înălţat un  zid artificial ce poate fi distrus doar dacă este deschidere din partea tuturor”.

Korda Zoltan a precizat că fotografiile expuse au fost realizate în Biserica Chora din Istanbul, monument din secolul al  XIV-lea, transformat în muzeu, în care  sunt cele mai frumoase mozaicuri bizantine. „Din păcate, în Istanbul şi în oraşele turceşti,  intoleranţa umană a distrus foarte multe icoane pictate pe aur, dar cele mai reprezentative icoane s-au păstrat în  biserica Chora. Ţin să precizez că  nu există  diferenţe între icoanele pictate în orient, de către meşterii ortodocsi şi iconele pictate de meşterii romano-catolici, în occident”.

Preotul Sebastian Pârvu, de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, a menţionat faptul că, pe lângă expoziţiile de icoane, cărţi bisericeşti şi documente valoroase, datând din secolele XVIII-XIX –lea, pe care le găzduieşte Muzeul Spiritualităţii Româneşti, în acest spaţiu pot fi realizate şi alte expoziţii tematice.

Referindu-se la expoziţia „Icoane tradiţionale ortodoxe din Turcia, prin ochii unui secui catolic” preotul Sebastian Pârvu ne-a spus: „Ideea expoziţiei mi s-a părut foarte incitantă, iar ceea ce vrem noi să transmitem e că suntem creştini cu toţii şi că există unitate în diversitate. Şi dacă icoana e cea care face legătura între lumea aceasta şi lumea nevăzută, ne trimite la împărăţia lui Dumnezeu, iată că Dumnezeu rânduieşte oameni care să ne aducă minunea în faţa ochilor noştri”.

Emil Pantelimon, preşedintele Asociaţiei de Tineret „Ecou”, ne-a spus că fotografiile lui Zoli „au luat o altă înfăţişare, în această lumină din subsolul Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe”. Acesta a menţionat că „acest tip de a-l cunoaşte pe cel de lângă tine, de a vedea puţin şi-n curtea celuilalt, în sensul bun al cuvântului, nu poate fi decât un lucru benefic, tuturor”.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail