Foto: Silviu Ipătioaei- M.d.C

De milioane de ani viața își urmează cursul pe Pământ, iar acum oamenii, aflați în vârful lanțului trofic al organismelor vii, s-au dovedit a fi cei mai mari consumatori, constructori, dar și distrugători de pe planetă. Datorită dezvoltării inteligenței, științei și tehnologiei, expansiunea omului a devenit de-a dreptul agresivă în raport cu Natura, pe care încearcă s-o domine.

 

E adevărat că Pământul își are viața lui și trece permanent prin schimbări mai puțin sesizabile, dar și periodic sau alternativ prin faza dramatică de răcire-încălzire, numai că, pe măsură ce populația globului crește, se intensifică și intervenția omului în ecosistemele terestre, iar prin aceasta crește influența negativă asupra mediului înconjurător, ceea ce duce la o accelerare a schimbărilor climatice nefavorabile vieții pământenilor.

Conform sursei Sky News, de curând s-a desprins din calota glaciară a Antarcticii un aisberg de o mie de miliarde de tone, numit Larsen C, după ce în ultimele trei decenii se desprinseseră alte două, Larsen A și Larsen B. Acest fenomen îngrijorător arată de fapt o tendință de dezintegrare a calotei glaciare, ceea ce ar avea urmări catastrofale pentru omenire, având în vedere creșterea nivelului mărilor și oceanelor, și dereglarea climatului terestru.

În acest context, pe bună dreptate oamenii de știință se întreabă în ce măsură populația globului contribuie la „încălzirea globală”. Și tocmai de aceea mulți s-au revoltat împotriva deciziei președintelui american, Donald Trump, de a retrage SUA din Acordul de la Paris, care vizează măsuri de protejare a mediului înconjurător și de reducere a contribuției omului la accelerarea încălzirii globale. 

     Nu doar statele lumii, ci și fiecare cetățean în parte trebuie conștientizat de pericolul propriilor acțiuni iresponsabile față de mediu, căci orice ar face omul, până la urmă Natura nu poate fi învinsă. Ca dovadă sunt toate locurile ori așezările părăsite de oameni dintr-un motiv sau altul, care în câteva decenii au fost „înghițite” de vegetație, așa cum vechile cetăți sau așezări din pustiuri au fost îngropate în nisipurile călătoare. Deci e bine să luăm aminte cu toții.

La polul opus, o altă știre, difuzată în 20 iulie 2017 de mediafax.ro/stiinta, ne anunță că în China se construiește un oraș nou acoperit complet de pădure, în sensul că vor fi plantați 40.000 de copaci, care vor avea rolul de „a combate poluarea aerului”. Se știe că și marile metropole din China au ajuns la un grad de poluare extrem de nociv, ca de altfel multe dintre mega-orașele lumii. Tocmai de aceea sunt lăudabile inițiativele de „conviețuire pașnică” cu natura înconjurătoare.

Dar cum să trăiască oamenii în mod „pașnic” cu natura, când aceștia se urăsc, se războiesc și se ucid între ei, iar metodele pe care le folosesc pentru a-și atinge scopurile sunt dintre cele mai diverse și sofisticate, căci atunci când nu pot acționa „pe față”, o fac mascat, așa cum se întâmplă în „războiul informațional”.

Dintr-un articol apărut la rubrica „Pulsul planetei” din cotidianul „Evenimentul zilei”, 14 iulie 2017, p.8, cu titlul „Culmea războiului informațional rus: libera circulație a ucrainenilor aduce epidemii și boli periculoase din România”, autor: Iulian Chifu, aflăm modul cum se răspândesc știrile false și denigratoare pentru a deruta populațiile și a atinge un anumit scop, în cazul de față: inocularea unei aversiuni față de decizia UE de a liberaliza vizele pentru cetățenii ucraineni: „Evident ținta este libera circulație a cetățenilor, ridicarea vizelor, care trebuie demonetizată și mistificată, diabolizată drept cel mai mare rău care li se putea întâmpla ucrainenilor”. De fapt, această metodă face parte dintr-un plan mai vast de îndoctrinare a cetățenilor din fostele țări socialiste, pentru menținerea lor sub influența rusă. Se înțelege că cetățenii ucraineni n-au interesul să vină și să circule liberi în România, ca de altfel nici emigranții din Orient și țările africane, ci ei vor să ajungă în Germania sau alte țări europene evoluate, pentru a-și căuta de lucru și un trai mai bun. Cu toate acestea, știrile false prind la un mare segment din public, așa cum subliniază autorul în finalul articolului: „Firește că pretinsa știre este o plăsmuire, un fals ordinar și extrem de nociv, cu scopul multiplu de a păcăli propriul public rus, dar și de a crea, dacă se poate, animozități suplimentare între București și Kiev…”, deci am spune noi, știrea are un scop subversiv. De altfel termenul „subversiv” este legat de război, generând sintagma „război subversiv”, care are sensul de: „război care vizează distrugerea coeziunii și capacității de rezistență a unui stat, nerecurgând la mijloacele militare clasice, ci la propagandă, atentate, sabotaj etc.” (NDULR). Și în prezent acesta se duce la scară planetară.

Poate, cândva în viitor, oamenii vor trăi în pace și armonie atât între ei, cât și cu natura, și atunci toate aceste acțiuni nefaste și „războaie” inutile vor fi de domeniul trecutului îndepărtat…

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail