Steagul secuiesc nu poate fi drapelul oficial al oraşului Sfântu Gheorghe, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceasta a respins definitiv și irevocabil recursul Guvernului și a dat câștig de cauză Formului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș demonstrând că simbolul monoetnic pe care sunt reprezentați doar maghiarii nu poate reprezenta steagul municipiului Sfântu Gheorghe.

O luptă de 10 ani, dusă de Forumul Civic al Românilor ajunge astăzi să obțină victoria finală! În 29 iunie 2021, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care aprobă steagul secuiesc ca drapel oficial al oraşului, însă demersurile pentru modificarea drapelului au început în urmă cu mai bine de 10 ani. De-a lungul timpului, instanţele din Braşov şi Covasna au anulat hotărâri ale consiliului local Sfântu Gheorghe de adoptare a acestui drapel. În anul 2015, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş se pronunţa ferm împotriva acestui steag şi contesta proiectul de hotărâre privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe pe considerentul că este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25% din totalul populaţiei oraşului. Am precizat încă de atunci că steagul are caracter pur etnic maghiar şi am solicitat includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească, precum un vestigiu dacic ori o monedă romană dintre numeroasele descoperite de-a lungul timpului pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe.

Acum, instanţa de judecată a dat dreptate Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, a respins definitiv și irevocabil recursul şi a anulat HG prin care a fost adoptat simbolul local de la Sfântu Gheorghe, fiind unul în mod evident mono-etnic maghiar. Am demonstrat din nou că respectarea legilor și a Constituției reprezintă principii de la care nu ne abatem! Instanțele au decis, dând dreptate demersului nostru că românii din Sfântu Gheorghe nu erau reprezentați pe acel steag, fiind necesară includerea noastră în orice formă viitoare a unui steag al municipiului.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Președinte Dragoș Burghelia

***

Primarul Antal Árpád: „Am respectat întocmai legea, aşa că vom relua procedura pentru aprobarea steagului Municipiului Sfântu Gheorghe”

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, s-a declarat surprins de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a anulat miercuri hotărârea de Guvern prin care era aprobat steagul municipiului.

„Am respectat întocmai legea! Noi considerăm că steagul Municipiului nu este unul monoetnic, iar cei care au contestat steagul, au contestat de fapt stema oraşului, care a fost aprobată de Guvern încă din 2007 având inclusiv avizul Comisiei Naţionale de Heraldică. Vom relua procedura de aprobare pentru că Hotărârea Consiliului Local Sfântu Gheorghe nu a fost anulată, ci doar Hotărârea de Guvern”, a declarat primarul Antal Árpád.

Amintim că în condiţiile legii, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a hotărât modelul steagului aproape cu unanimitate de voturi, inclusiv cu votul unei părţi a consilierilor locali reprezentanţi ai comunităţii româneşti. Instanţa de fond, cu depăşirea atribuţiilor sale, s-a pronunţat asupra caracterului reprezentativ al steagului, neluând în considerare faptul că singurul organ reprezentativ asupra problemelor de interes local este Consiliul Local.

„Considerăm că un steag al unei localităţi nu poate avea caracter etnic, nu poate fi reprezentativ pentru una sau alta dintre etnii, ci trebuie să fie reprezentativ pentru întreaga localitate, iar în acest context credem că nu există un simbol mai potrivit decât efigia Sfântului Gheorghe, sfânt care a dat numele localităţii şi este protectorul municipiului”, mai spune primarul Antal Árpád.

Decizia ÎCCJ este cu atât mai surprinzătoare cu cât în luna decembrie, într-o cauză similară privind steagul judeţului Covasna, instanţa a dat dreptate Consiliului Judeţean şi a respins contestaţia, steagul rămânând oficial.

www.sfantugheorgheinfo.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail