După ani buni în care nimeni nu s-a arătat interesat dacă toate persoanele care realizează venituri din activităţi independente sau de altă natură, plătesc sau nu contribuţii la fondul de sănătate, conform legii, câteva sute de persoane din judeţ au fost somate de Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna să îşi achite dările.
În cursul zilei de ieri ne-a vizitat la redacţie o doamnă din Sfântu Gheorghe, ce-şi desfăşoară activitatea ca Persoană Fizică Autorizată ( PFA), pentru a ne face cunoscută nemulţumirea dânsei cu privire la suma ce i-a fost comunicată c-o are de plătit în termen de 15 zile de la data primirii somaţiei.
“Unde se duc banii aceştia?”
Acesta ne-a spus că, aşa cum reiese din adresa primită de la CJAS Covasna, pentru veniturile realizate în perioada 2007-2012 are de achitat către stat, ca şi contribuţii la sănătate, o sumă de peste 4.500 de lei. “În atâţia ani, o dată nu m-au înştiinţat că am ceva de plată. Doar acum, la sfârşitul lunii iunie, mi-au trimis o somaţie de plată. Ţinând cont că în aceşti cinci ani nu mi-am făcut niciodată analizele la stat, ci numai la privat, sunt curioasă pentru ce dau eu aceşti bani? Unde se duc banii aceştia? Ce le plătesc eu? Îţi fac ei analizele? Le plătesc aparatele, maşinile? Vreau să se facă publică destinaţia banilor noştri!” ne-a spus femeia, foarte revoltată.
Cine trebuie să plătească la Sănătate
Preşedintele CJAS Covasna, Viorel Dimitriu, s-a arătat nemulţumit de situaţia creată şi ne-a spus că de la începutul lunii iulie, dată de la care contribuţiile de sănătate se achită la Finanţe, şi nu la CJAS, a consiliat sute de persoane pe acestă temă. “Au venit oameni care aveau o anumită sumă de achitat, iar acum aceasta s-a dublat sau chiar triplat, din cauza dobânzilor şi a penalităţilor de întârziere”, a declarat Viorel Dimitriu.
Potrivit acestuia, toate persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, indiferent de natura acestora, trebuie să achite contribuţia de sănătate. “Au datoria de a achiata contribuţia la sănătate: întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale, membri întreprinderii familiale, persoanele cu statut de Persoană Fizică Autorizată, persoanele care realizează venituri din profesii libere, persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţă contabilă.
„În perioada următoare, CJAS Covasna va înştiinţa toţi contribuabilii prin scrisori recomandate, cu confirmare de primire, cu privire la situaţia lor financiară precum şi contul deschis în trezoreria statului, pentru virarea contribuţiei“ a precizat directorul Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate Covasna.
Se va trece şi la executări silite
Viorel Dimitriu a mai declarat că, în ceea ce îi priveşte pe rău-platnici se va trece inclusiv la măsura executărilor silite.
Pe parcursul acestei luni Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va trece la colectarea contribuţiilor datorate la fondul de asigurări de sănătate restante, inclusiv a majorărilor, prin executare silită, în condiţiile Codului de procedură fiscală. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va întocmi liste cu datornici, care mai apoi vor fi trimise Fiscului.
“Aşadar, statul nu te iartă. În cazul în care unii dintre covăsneni refuză să-şi plătească contribuţiile la asigurările de sănătate, sau nu vor să achite majorările şi penalizările, nu avem altceva de făcut decât să-i lăsăm 60 de zile, iar dacă nu plătesc, se trece la executare silită” a conchis Viorel Dimitriu.
Anna-Maria Chiţu