O stație pentru repararea bicicletelor, montată în Sfântu Gheorghe în urma acțiunii „Pedalează pentru un scop bun”, organizată de Fundația Comunitară Covasna în toamna anului trecut, a fost predată oficial, ieri.
În vederea realizării acestui obiectiv, peste 60 de persoane au participat, în septembrie 2018, la „Pedalează pentru un scop bun”. Participanții au parcurs, atunci, pe biciclete, în total 1920 de kilometri, iar suma strânsă la finalul acțiunii s-a ridicat la 6.000 de lei, banii fiind folosiți pentru achiziționarea și montarea în centrul municipiului a unei stații de reparat biciclete.
Staţia este proiectată şi construită pentru utilizare în zone publice, fiind prevăzută cu un suport fix de susținere în siguranţă a bicicletei, într-o poziţie confortabilă pentru reparat. Aici se vor putea efectua ajustări si reparaţii simple, de la remedierea unei pene de cauciuc, la ajustarea frânelor sau a schimbătoarelor de viteze, în regim imediat, fără niciun cost.
Dotată cu set complet de scule, precum şi o pompă de aer manuală cu manometru, stația a fost montată în centrul orașului, în fața magazinului „Bertis Gold”.
„Anul trecut, peste 60 de persoane au pedalat pentru un scop bun, iar acest scop bun s-a realizat, practic, astăzi, când dăm în funcțiune stația de reparații de biciclete, ca rezultat al acțiunii de anul trecut, din septembrie, organizată de Fundația Comunitară Covasna, la Sfântu Gheorghe. Este un rezultat care credem că a meritat să aducem o contribuție nu numai prin eforturi financiare, dar și prin efortul fizic al celor 60 de persoane, rezultat de care se bucură mai mult de 60 de persoane, deci, care este în folosul comunității. ”- a declarat, ieri, în cadrul conferinței de presă prilejuite de predarea stației, directorul executiv al Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.
Potrivit acesteia, stația a fost achiziționată din străinătate și a costat 7100 de lei. 6000 de lei au fost strânși în urma acțiunii, iar restul a fost completat de către Fundația Comunitară, din fonduri proprii.
Aceasta este cea de-a opta investiție a Fundației, în Sfântu Gheorghe.
„Investițiile realizate până acum totalizează aproape 83.000 de lei. Am și făcut un inventar al acestor investiții, care au la bază programul Carduri Comunitare. Prin folosirea cardului comunitar, cu banii strânși în Fondul Comunitar, putem organiza aceste acțiuni și putem face investiții în spații publice, în beneficiul comunității. În ceea ce privește cele 8 investiții, întorcându-ne în timp, pot spune că: în 2011, prima investiție făcută din fondul comunitar a constat în achiziționarea de suporturi de biciclete pe care le-am amplasat în fața magazinelor <<Bertis>>, în opt locații din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc. În anul următor, am achiziționat două mese de Ping Pong, dintre care una a fost amplasată pe terenul de joacă pentru copii, din spatele grădiniței <<Hofeherke>>, iar alta, în parcul de fitness – Dani Kinga – din strada Dealului – parcul de fitness fiind, de altfel, altă realizare – din anul 2012, ce a costat 17.000 de lei. Am realizat și un parc de antrenament exterior, lângă Bulevardul Nicolae Iorga, pe un teren vechi de sport. În acest spațiu sunt mai multe investiții, pentru că, în urmă cu câțiva ani, am realizat acolo un teren de antrenament pentru câini, iar anul trecut am avut un proiect prin care, prin graffiti, am înfrumusețat terenul. O altă investiție a constat în amplasarea unor coșuri de baschet – am cumpărat 8 coșuri de baschet, din care, din păcate, doar patru au fost utilizate, până în prezent (…). Cele patru coșuri rămase urmează să fie amplasate de către Primărie. Ultima investiție, este stația de reparat biciclete, predată, astăzi, oficial.”- a mai spus Bereczki Kinga.
Acțiunea „Pedalează pentru un scop bun” s-a conturat cu ani în urmă. Fiecare tură făcută cu bicicleta de către cicliștii înscriși este recompensată cu bani de către sponsori, iar fondurile strânse la finalul acțiunii sunt folosite în investiții în spații publice.
Fundația Comunitară Covasna (HKA) a fost înființată la inițiativa unor întreprinzători locali și reprezentanți ai unor organizații civile, din fonduri private, în scopul de a dezvolta comunitatea locală.
De-a lungul timpului, Fundația a organizat şi alte proiecte și activități dedicate comunității, Programul „Card comunitar”, programul de finanțare a unor excursii școlare – „Mai mult decât un loc pe hartă”, acțiunea de strângere de fonduri „Licitație civilă”, campania „Un copac pentru generația următoare”, numărându-se printre acestea.
Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail