În cursul zilei de ieri, autoritățile locale au făcut recepția de punere în funcţiune a staţiei de epurare a  municipiului Sfântu Gheorghe,  care  a intrat „în probe” începând cu luna ianuarie a.c.În momentul de față responsabilii de proiect spun că nivelul de epurare a apei atinge o cotă de 100%.

Potrivit primarului Antal Arpad, acesta a fost unul dintre cele mai mari proiecte derulate în ultimii 25 de ani în judeţul Covasna, valoarea totală a investiţiei cifrându-se la circa 260 de milioane de lei.

„Este cea mai mare investiție la nivelul județului și la nivelul orașului din ultimii 25 de ani. La nivelul județului vorbim despre o investiție de aproximativ 260 milioane de lei, la nivelul orașului de o investiție de aproape 100 de milioane de lei. La această stație de epurare investiția se ridică la 55,9 milioane de lei, însă vreau să subliniez faptul că cetățenii orașului, până acum, din această investiție au văzut doar partea neplăcută, și anume străzile sparte, pentru că și schimbarea conductelor este parte a acestei investiții, dar dacă ne uităm la cifre putem observa că această investiție este mult mai importantă. Este o investiție care nu se vede din oraș, de pe străzi. Încetul cu încetul vom uita de aceste străzi care au fost sparte și va rămâne infrastructura în stare bună, rămâne apa de calitate, și asta în condițiile în care eu cred că apa are o valoare inestimabilă. (…) Anul trecut 660 de milioane de oameni de pe glob nu au avut acces la apă potabilă, sunt țări în lume unde jumătate din veniturile cetățenilor sunt cheltuite pentru apă; eu cred că Dumnezeu ne iubește pentru că noi avem șansa să ne fi născut într-o regiune unde nu avem probleme cu apa. Cred că toată această investiție înseamnă o calitate a vieții mai bună pentru cetățenii orașului și ai județului.” – a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Întrebat dacă la ora actuală există străzi care nu dispun de sisteme de apă și canalizare, în contextul în care orașul este într-o continuă dezvoltare, edilul a explicat: „Mai avem câteva străzi cu probleme. Cred că aceste străzi se vor rezolva în următorea perioadă. Avem probleme de canalizare în Chilieni și Coșeni, unde investiția este în curs acum”.

Prețurile la apă și canalizare vor suferi ajustări, însă nu vor fi majorate în următorii 25 de ani

Antal Arpad  a menționat  că printre beneficiile de care se vor bucura locuitorii municipiului Sf. Gheorghe  este și faptul că prețurile pentru apă și canalizare nu vor crește în următorii 25 de ani, însă ar putea suferi fluctuații în funcție de rata inflației. „Beneficiul cel mai important este că vom avea apă curată și vom avea servicii de calitate, și în siguranță. Cred că asta este cel mai important, dacă vreți, cuvântul cheie, pentru că aduceți-vă aminte în urmă cu câțiva ani când una dintre conductele principale s-a spart și un cartier întreg a rămas fără apă, ce probleme au fost atunci. Cred că asta este cel mai important, că vom avea servicii de calitate, și în siguranță. În ceea ce privește prețurile, acestea sunt stabilite pe 25 de ani. În momentul în care s-a depus acest proiect pe POS Mediu și s-a semnat contractul, prețul a fost prestabilit pe 25 de ani. Eu sper că așa cum a fost redus TVA-ul la apă, se va mai reduce TVA-ul și la canalizare pentru că mi se pare ciudat că intră apa cu TVA de 5% și iese cu TVA de 20%. Eu sper că și la nivel guvernamental se vor face aceste corecții și TVA-ul va fi redus, ceea ce va însemna pentru utilizatorul final un cost mai mic.”

Principalele tipuri de lucrări de investiții realizate în cadrul proiectului au fost: reabilitarea / reformarea a 15 puțuri de apă; reabilitarea a 9,3 kilometri de linie de aducțiune; reabilitarea și extinderea stației de epurare a apei; extinderea rețelei de distribuție a apei cu 5.625 metri; construcția unui rezervor de apă cu o capacitate de 60 metri cubi; extinderea rețelei de canalizare pentru utilizatorii casnici cu 10.462 metri; construcția unei stații noi de pompare a apei uzate; reabilitarea rețelei de distribuție pe o lungime de 23.758 metri și construcția unui rezervor de 1000 metri cubi la stația de tratare a apei.

„(…) Din cei 259 de milioane, 85 % au fost de la Fondul de Coeziune, 13% buget de Stat, 2% de la bugetul local. Valoarea contractată a stației de epurare modernizată cu biogaz și tot ce vedeți, este de 55.932,939 lei. Constructorul acestei stații, care a câștigat licitația, a fost HOCHTIEF Solutions AG din Germania. (…) Suntem la standarde europene în momentul de față și nu trebuie să plătim niciun fel de penalizări la Uniunea Europeană, pentru că nu ne încadrăm. Acesta este un obiectiv pe care l-a atins orașul Sfântu Gheorghe.” – a explicat directorul Gosp Com, Fejer Alexandru.

Proiectul „Extinderea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Covasna” este co-finanțat de Uniunea Europeană prin Axa I a Programului Operațional Sectorial (POS) Mediu. Obiectivul proiectului îl reprezintă extinderea și modernizarea insfrastructurii de apă și canalizare din județului Covasna, în vederea îndeplinirii obligațiilor de conformitate din  POS Mediu, Tratatul de Aderare și Directivele Europene în domeniul apei potabile și a apei uzate.

Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 45 de luni și a avut o valoare totală eligibilă de 332.328.974 lei, din care 282.479.626 lei au reprezentat contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene prin Fondul de Coeziune.

Energie electrică produsă de stația de biogaz . .

În cadrul staţiei de epurare a fost pusă în funcţiune şi o staţie pe biogaz, care acoperă 70% din consumul de energie electrică a acesteia. „ Pe lângă stația de epurare avem și o stație de biogaz, după cum bine știți resursele naturale trebuie folosite. În proporție de 70% din consumul de energie electrică este de la stația de biogaz care are un generator de energie electrică. Noi am depus și un proiect pentru energia electrică, pentru ca stația de epurare de la Sfântu Gheorghe să fie 100% independentă.” – a explicat Fejer Alexandru.

 

Mirosul greu care venea de la stația de epurare … o amintire!

Potrivit reprezentanților Gosp-Com, principalul câștig pentru cetățenii orașului este faptul că mirosul greu care putea fi simțit în oraș, în zonele din apropierea stației și nu numai, a fost îndepărtat, iar cetățenii vor respira aer curat de acum înainte. Totodată, un alt beneficiu major îl reprezintă calitatea apei potabile, care acum este cu mult îmbunătățită, și după cum spune chiar directorul Gosp Com, municipiul Sfântu Gheorghe s-ar clasa în top 10, la nivel național, la acest capitol: „Eu zic că în ultimii 10 ani în Sfântu Gheorghe nu au fost probleme cu calitatea apei. Avem una dintre cele mai bune ape din toată țara, apa potabilă de la Sfântu Gheorghe este în primele 10 din țară.”

Printre obiectele care au fost reabilitate în cadrul proiectului de extindere și modernizare a stației de epurare a apei se numără: stația de pompare, bazinul de retenție, două bazine de extragere a fosforului biologic, un bazin de denitrificare, cele două decantoare primare și centrala termică. De asemenea, clădirea administrativă a fost și ea parțial reabilitată în cadrul lucrărilor.

Firma Hochtief a realizat șapte proiecte de stații de epurare în România, acesta fiind ultimul dintre ele. Din punct de vedere al beneficiilor, în ceea ce privește mediul, aceste proiecte au realizat nivelul solicitat de directivele europene și naționale în ceea ce privește epurarea apei, principalele beneficii fiind creșterea gradului de acces al cetățenilor la serviciile de apă și canalizare, la un preț echitabil; îmbunătățirea sănătății/igienei locuitorilor și reducerea poluării mediului prin creșterea calității factorilor de mediu (apă, aer, sol). Potrivit reprezentanților firmei, analizele apei sunt efectuate zilnic, fiind monitorizată calitatea, astfel încât încadrarea și conformitatea să fie conforme cu normele europene în permanență.

„Din 2008 Hochtief este activ în zona stațiilor de epurare în România. Până în ziua de azi am terminat șapte stații de epurare în România. În 2012 am început acest proiect de reabilitare a stației de epurare din Sfântu Gheorghe și a fost finalizat anul trecut în decembrie. La final suntem fericiți că am putut sprijini îmbunătățirea mediului și a calității apelor din zonă acest lucru fiind posibil cu sprijinul beneficiarului și al inginerului din cadrul acestui proiect. Rezultatul acestei cooperări fructoase îl putem vedea aici, astăzi, prin acest proiect.” – a declarat directorul Sucursalei, Dipl. Ing. Andreas Stemmer.

Reprezentanții firmei care a efectuat lucrările la stația de epurare a orașului au declarat că cel mai dificil lucru a fost faptul că stația a trebuit să fie menținută în funcțiune într-un procentaj de 90% din durata de execuție, lucru care a reprezentat o provocare majoră pentru aceștia.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail