Lipsa informaţiilor, birocraţia, lipsa cofinanţării şi teama de eşec sunt principalele obstacole în lansarea sau dezvoltarea unei afaceri din fonduri europene, relevă un sondaj realizat de Startup HUB din Sfântu Gheorghe.

Preşedintele executiv al asociaţiei, Oltean Csongor, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că sondajul a fost realizat online pe un eşantion de aproape 300 de antreprenori din judeţul Covasna, iar concluzia a fost că, deşi există interes crescut pentru fondurile europene, lipsa informaţiilor privind posibilităţile de finanţare şi birocraţia excesivă sunt principale impedimente în accesarea acestora.

Pornind de la rezultatele acestui sondaj, StartUp HUB a înfiinţat un centru de consultanţă pentru a veni în sprijinul celor care doresc să facă proiecte pentru a atrage bani europeni, dar şi un Centru pentru Dezvoltare a Antreprenoriatului, Educaţia Adulţilor şi Formării Profesionale, în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea 5 întreprinderi mici şi mijlocii şi 5 ONG-uri, cu 50 de angajaţi permanenţi, care implementează proiecte în valoare de 20 de milioane de euro.

„Printr-un chestionar online am întrebat 300 de antreprenori din judeţul Covasna care sunt sau care este cel mai mare impediment din cauza căruia nu apelează la fonduri europene sau sunt reticenţi cu privire la fondurile nerambursabile şi, după cum vedeţi, cea mai mare problemă cu care se întâlnesc este lipsa de informaţii în legătură cu posibilităţile de finanţare. Tot aşa, pe parcurs am mai văzut faptul că şi dacă sunt informaţii, acestea nu sunt corelate şi cumva avem senzaţia că este un haos în legătură cu aceste informaţii. Chiar de asta am venit în sprijinul antreprenorilor cu înfiinţarea firmei de consultanţă StartUp HUB Consulting, prin care vrem să ajutăm aceşti antreprenori”, a declarat Oltean Csongor.

Preşedintele StartUp HUB, Gruman Robert, a declarat că în perioada următoare vor fi deschise noi linii de finanţare şi a făcut un apel la cooperare pentru a mări absorbţia fondurilor europene.

Acesta a arătat, în context, că potrivit unei statistici recente a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în ciclul financiar 2014-2020 în judeţul Covasna au fost finanţate proiecte în valoare totală de circa 877,3 milioane de lei din fonduri europene, sumă ce situează judeţul pe ultimul loc la nivel naţional.

„Putem să vedem că judeţul Covasna şi-a adjudecat ultimul loc între judeţele din ţară. Chiar şi judeţul Teleorman ne-a surclasat. Judeţul Teleorman a contractat sume în valoare de 960 de milioane de lei. Bineînţeles, judeţul Covasna, fiind un judeţ mic, am putea zice că posibilităţile sunt mai mici, dar vedem că un judeţ similar de mic, de exemplu judeţul Sălaj, a contractat sume în valoare de 1,5 miliarde de lei. Concluzia este că în perioadă de finanţare 2014-2020, judeţul Covasna a rămas repetent la absorbţia fondurilor europene. În acest moment nu ar trebui să începem o dezbatere publică despre cum rezultatul anterior ar fi putut fi mai bun, ci, dimpotrivă, important este să ne pregătim, deoarece în perioada imediat următoare vor fi anunţate proiectele pentru următorul ciclu, iar anumite programe vor fi lansate încă din luna mai. Fondurile nerambursabile pot aduce noi investiţii, noi locuri de muncă bine plătite, prosperitate şi dezvoltare economică. Noi dorim să tragem un semnal de alarmă că în faţa noastră există multe posibilităţi şi trebuie o cooperare mai strânsă între administraţiile locale, mediul politic, instituţiile din judeţ, asociaţiile profesionale, dar şi mediul de antreprenoriat, pentru că judeţul Covasna nu ar trebui să piardă încă o posibilitate”, a declarat Gruman Robert.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Sursa foto: https://startupcovasna.ro/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail