Au început înscrierile la programul „MOL pentru promovarea talentelor”, ediția a XIII-a. Derulat pe plan național pe bază de concurs de proiecte, acesta pune la dispoziția tinerilor talentați și cu rezultate bune la sport și la arte, un fond de sponsorizare în valoare totală de 560.000 de lei, cu 210.000 lei față de ediția anterioară, au anunțat organizatorii.

Programul este unul cu vechime, derulat de către MOL România  Petroleum Products și Fundația pentru Comunitate.

Cea de-a XIII-a ediție a fost lansată la finele săptămânii trecute, de către MOL România  Petroleum Products și Fundația pentru Comunitate, printr-un eveniment derulat la Sala de scrimă „Alexandru Csipler” din Satu Mare.

Înscrierile, deschise până în data de 16 iunie (a.c.), se adresează elevilor născuți între anii 2000 și 2010 inclusiv, și echipelor  de sportivi sau ansambluri artistice de la școli, licee, cluburi sportive sau de expresie artistică din România, cu elevi din categoria de vârstă sus menționată, care au obținut rezultate foarte bune la concursuri naționale și internaționale în domeniul sportiv sau artistic și care au nevoie de sprijin material pentru dezvoltarea și continuarea traseului lor.

„La această ediție, programul dispune de un fond total de 560.000 lei, sumele fiind alocate tinerilor sportivi sau artiști cu vârste între 8 și 18 ani, respectiv pentru categoria de peste 18 ani, care au nevoie de susținere în scopul participării la concursuri sau achiziției de echipamente și materiale.”- au transmis organizatorii, printr-un comunicat de presă emis redacției noastre.

Directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate, András Imre, a declarat că: „Tinerii talentaţi de azi sunt personalităţile de valoare pe care mâine le vom admira şi onora. Este o bucurie reală să facem echipă cu ei în această călătorie fascinantă de transformare. În cadrul acestei evoluţii către succes, tinerii sportivi şi artişti au nevoie de îndrumare, de susţinere emotională dar şi de suport financiar. Apreciem implicarea MOL România, care își asumă un rol activ şi pe termen lung în comunitatea locală, investind în viitorul talentelor și astfel, în viitorul nostru, al tuturor!”

Din valoarea totală a fondului de sponsorizare, 220.000 lei vor fi alocați pentru domeniul sporturilor, 200.000 lei pentru domeniul artelor și 140.000 lei pentru categoria de vârstă de peste 18 ani, au transmis organizatorii.

Conform regulamentului programului, un solicitant poate să obțină finanțare în valoare maximă de 10.000 lei pentru: achiziționare de materiale, echipament, instrumente sau alte produse necesare pregătirii solicitantului în vederea obținerii de performanțe în domeniul sportiv sau artistic (nu se acceptă solicitările de achiziționare a unor mijloace fixe pentru dotarea sălilor de sport), și/sau pentru acoperirea cheltuielilor de transport pentru participanți, ca să poată ajunge la concursuri internaționale și naționale, antrenamente, tabere de antrenament, cantonamente, respectiv competiții, tabere de profil, cursuri, expoziții, concerte. În regulament se precizează că nu se acceptă solicitări care depășesc limita maximă de 10.000 lei.

La categoria de vârstă peste 18 ani se pot înscrie, pe bază de invitație, tinerii care au obținut finanțare în ediții precedente ale Programului, se arată în regulament.

Dosarele de înscriere vor fi transmise până la data de 16 iunie (a.c.) și vor trebui să conțină:  formularul de înscriere completat și semnat, ofertă (oferte) de preț listate, valabile pentru cumpărarea produselor prevăzute, declarația părintelui / reprezentantului legal completată și semnată, declarația de susținere (scrisoare de recomandare) din partea antrenorului / profesorului pregătitor, documentația rezultatelor anterioare ale solicitantului din anii 2017 și 2018 (tabel și copiile diplomelor sau liste de rezultate descărcate de pe site-urile oficiale ale concursurilor). Pentru categoria arte, dosarul va cuprinde și fotografii, înregistrări audio video pe suport CD sau DVD.

Atașarea de articole,  relatări în mass media despre performanțe constituie avantaj – se arată în regulament. Potrivit aceleiași surse, un participant poate depune un singur dosar de participare.

„Solicitări în echipă sau grup se acceptă pentru sporturile practicate în echipă (spre exemplu, fotbal, handbal, baschet, etc.) sau pentru diferite forme de artă practicate în grup (ansambluri corale sau alte formații muzicale, trupe de teatru, etc.). Pentru solicitările în grup sau echipă sunt acceptate doar diplomele obținute în grup sau echipă. Karate (și alte forme de arte marțiale) sau atletism se consideră a fi sport individual, și în consecință se poate solicita finanțare doar individual (cu toate că în aceste sporturi există și probe de echipă, sportul în sine se practică individual). În cazul dansului sportiv, fiind practicat în pereche, se acceptă solicitări în pereche, și se anexează diplomele obținute în pereche (se va completa solicitarea în grup)” – se precizează în regulamentul programului.

Rezultatele vor fi publicate pe site-urile www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro până la data de 15 august 2018, iar câștigătorii vor fi înștiințați în scris până pe 30 august 2018.

Cererile vor fi evaluate de două jurii de specialitate. Preşedintele juriului la secţiunea sport este Violeta Beclea-Székely, campioană europeană la atletism şi doctor în sport, iar la secţiunea artă violonistul Márkos Albert, concertmaestrul Filarmonicii Transilvania din Cluj.

Sprijin pentru peste 1900 de tineri sportivi și artiști, până în prezent

Conform organizatorilor programului, în cele 12 ediții de până acum s-au acordat peste 3.220.000 lei pentru 1.953 de tineri sportivi și artiști

„Dintre beneficiarii edițiilor anterioare ale programului, trei sportivi au participat la Jocurile Olimpice de Iarnă 2018 Pyeong Chang: Lőrincz Tímea la schi fond, Ștefan Mușei și Andrei Turea la sanie. Andreea Dragoman, tenis de masă, s-a calificat la Jocurile Olimpice de Tineret 2018, Buenos Aires. Scrimerul brașovean Andrei Păștin a obținut prima medalie de aur mondial din istoria scrimei românești la sabie cadeți masculin la Campionatul Mondial 2018 din Verona. Cristina Tomescu din Craiova, clasa a VIII-a, este de trei ani consecutivi pe primul loc la Olimpiada Națională de Muzică, categoria pian, iar colegul ei, Cadmiel Boțac a obținut locul 1 la concursurile internaționale de pian Adilia Alivea și Piano Campus din Franța. Teatrul Independent <<Osonó>> (din Sfântu Gheorghe – n.r.) a câștigat 30 de premii naționale și internaționale, de la Bangkok până la Hamburg.”- au transmis organizatorii.

Ghidul programului, formularele concursului  și detalii pot fi găsite pe site-urile www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro.

Ana Ciorici Costache

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail