Unitățile de învățământ preuniversitar care au derulat proiecte în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale, tineretului și sportului (Socrates 1997-2006, LifeLongLearning 2007-2013 și Erasmus+ 2014-2020), se pot înscrie în competiția pentru titlul de „Școală Europeană”.

Competiția este derulată de Ministerul Educaţiei Naționale, de 14 ani, și se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale, şi „constă în evaluarea calităţii şi coerenţei managementului şcolii, reflectat în documentele manageriale, precum şi a impactului pe care activităţile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaţionale şi a ethosului şcolii”- se arată pe site-ul Ministerului Educației.

Potrivit aceleiași surse, concursul „se bucură de recunoaștere din partea instituțiilor europene. Ediția din 2014 s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Parlamentului European, iar în 2016, în cadrul celei de-a VII-a ediții a Premiilor de Excelență IER pentru promovarea spiritului și valorilor europene, Institutul European din România a premiat Direcția Generală Învățământ Preuniversitar din cadrul Ministerului Educației Naționale, ca promotor și coordonator al acestei competiții.”

Certificarea școlilor cu titlul „Școală Europeană” le conferă recunoștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le fac pentru menținerea titlului obținut, determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.- se arată pe site-ul MEN.

Candidaturile pentru ediția actuală, cea de-a XV-a, se pot depune până în data de 6 aprilie (data poștei).

Activităţile/proiectele/programele care se iau în considerare pentru competiția din acest an

sunt cele: a) derulate de şcoli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European și alte altor instituții europene: Erasmus+ (2014-2020), eTwinning, Europa-casa noastră (Lider European și EuroQuiz), Școli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola etc; b) derulate de şcoli în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană, companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG–uri cu scop educaţional/de formare

profesională care activează la nivel european etc.; c) finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener.

Dosarul de candidatură va conține: formularul-tip de candidatură pentru anul 2018 (disponibil pe site-ul M.E.N.) – două exemplare, tehnoredactate în limba română, semnate cu cerneală sau pix de culoare albastră şi ştampilate; un portofoliu ilustrativ; proiectul de dezvoltare instituţională (o copie, avizată de directorul școlii şi ştampilată); planurile manageriale din ultimii trei ani: 2015-2016, 2016-2017 și 2017-2018 (copii avizate de directorul școlii şi ştampilate); avizul inspectoratului școlar (formular disponibil pe site-ul M.E.N.).

Dosarele de candidatură pentru obținerea certificatului „Școală Europeană”, ediția 2018, vor fi trimise Inspectoratului Școlar al Județului Botoșani, prin poştă, la adresa: Casa Corpului Didactic Botoșani, Bd. Mihai Eminescu, nr. 40, cod 710171, cu menţiunea „Pentru Competiţia Naţională Şcoală Europeană, ediția 2018”.

Conform calendarului competiției, în perioada 23- 27 aprilie 2018 este programată evaluarea candidaturilor, iar în mai –iunie 2018: acordarea certificatelor, în cadru festiv.

Odată obţinut, certificatul „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma acest titlu.

La cele 14 ediții de până acum au participat 1911 de unități de învățământ din toate județele țării și 714 dintre acestea au primit certificatul și trofeul „Școală Europeană”.- se arată pe site-ul MEN.

Informații suplimentare privind modalitatea de înscriere, criteriile de evaluare și alte detalii pot fi aflate accesând site-ul Ministerului Educației, https://www.edu.ro/scoala-europeana,

dar și accesând site-ul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, www.isj.educv.ro, la secțiunea „articole recente”.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail