În timpul acesta, când ființa umană este asaltată din toate părțile de efectele schimbărilor climatice cu fenomene naturale extreme, de avalanșa informațională și dependența de noile tehnologii, de recentele tendințe geopolitice, de continuele prefaceri socialpolitice și economice de pe întreaga planetă, de gravitatea și complexitatea crizelor de tot felul, de extinderea terorismului la nivel global, de grijile zilei și teama de un viitor incert, trebuie să găsească în permanență stăpânirea de sine și să-și adune curajul de a merge mai departe.

      Din păcate, în aceste situații mulți semeni de-ai noștri, cu mai puțină voință și mai lipsiți de speranță, rătăcesc calea și încep să înoate în ape tulburi pierzându-și „starea de bine” și, doborâți de stres, cad în boala modernă numită „depresie”, unii ajungând chiar la sinucidere.

Ce putem face pentru a ne reveni și a ne păstra starea de bine? În afară de mersul la psiholog sau de a urma multele sfaturi sau „rețete ale fericirii” găsite pe rețelele de socializare, există și alte căi, printre care: vorba și credința, însă calea cea mai importantă se află în noi înșine, noi înșine, prin voința și dorința noastră de „revenire la starea inițială” putem schimba lucrurile în bine. Și în primul rând trebuie să renunțăm la teamă sau la vicii și să ne formăm „un concept de viață optimist”.

În sprijinul acestor afirmații, vom apela la metoda renumitului vindecător al Evului Mediu, Avicenna (980-1037).

Pe numele său arab Ibn Sina, latinizat Avicenna, era considerat un om de știință și „un vindecător al Evului Mediu”. Având o personalitate complexă, Avicenna este menționat în istorie ca „filosof, scriitor, medic și cercetător al naturii” fiind interesat de astronomie, alchimie, psihologie etc. Era numit de arabi „al treilea Aristotel”, probabil motivul fiind că Avicenna „a dezvoltat creator unele dintre elementele înaintate ale gândirii aristotelice” (Sursa: Wikipedia). Se crede că ar fi autorul al 450 de lucrări, dintre care s-au păstrat doar 240, 40 fiind despre medicină.

Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale senumără: „Cartea vindecării” (o enciclopedie filosofică și științifică) și „Canonul Medicinii” (o enciclopedie medicală). Se afirmă că „Opera sa medicală a stat timp de cinci secole la baza studiului medicinii, atât în Orient cât și în Occident” (Wikipedia).

După afirmația lui Avicenna, „Medicul are trei arme: cuvântul, planta și cuțitul.”

Așadar, să ne oprim la cuvânt, pentru că „La început era Cuvântul, și Cuvântul era cu Dunezeu, și Cuvântul era Dumnezeu” (Evanghelia după Ioan, 1.1.). Cuvântul poate ucide sau poate da viață. O expresie populară ne aduce aminte: „Vorba dulce mult aduce”, și într-adevăr acei medici care știu să folosească cuvântul pentru a da speranță și curaj pacienților grăbesc vindecarea, tot așa cum în viața obișnuită prin folosirea cuvintelor nepotrivite se poate ajunge la conflicte grave și chiar la crimă, căci Cuvântul, ca formă de energie, are puterea de „a mișca lucrurile”, într-o direcție sau alta, după legi cosmice.

Revenind la problema depresiei, un scurt articol descoperit în jurnalul „Formula AS”, Anul XXXIII, nr.1592(43), 2-9 nov. 2023, pag.2, la rubrica „Sub lupă”, cu titlul ”Mă simt minunat”,  semnat de Ion Longin Popescu, ne prezintă metoda de vindecare Avicenna, aplicată și în zilele noastre, la Paris, de către psihologul Emily Kyao: „Cu voce tare sau în gând, fiecare bolnav repetă de 10 ori expresia „În fiecare zi mă simt tot mai bine și mai bine”. Și, ca prin magie, într-o lună, pacienții se vindecă, dispare chiar nevoia de intervenție chirurgicală. Subconștientul primește „poruncă” și acționează, gândul devine medicament” restabilind legătura dintre suflet, trup și boală”. Desigur, nu trebuie să uităm nici o clipă de legătura cu Divinitatea, așa cum afirma, câteva secole mai târziu, un alt învățat, Paracelsus: „Credința, rugăciunea, cuvântul fac minuni”. Autorul articolului concluzionează: „Optimismul, iubirea și binele, trei imbolduri care îți intensifică energia vitală”. De aici și ideea că, dacă te gândești numai la bine (și faci bine semenilor tăi), binele va veni, iar dacă te gândești numai la rău (și faci rău), răul va veni, conform legii cosmice a cauzei și efectului.

Și un ultim sfat de la Avicenna pentru medici (și nu numai): „Omule, gândește-te numai la lucruri bune, speră doar la mai bine. Îndepărtează din spiritul tău pesimismul, ura, tristețea, răzbunarea. Ajută-i pe oamenii care se află în nevoie. Ajută-i pe bolnavi și tratează-i fără bani”.

Se înțelege, ușor de spus dar greu de făcut, însă cine are voință și conștiință poate urma aceste sfaturi, mai ales dacă are nivelul moral ridicat.

Dragi, concetățeni, rămâneți mereu optimiști, în ciuda tuturor greutăților vieții, trăiți clipa și priviți cu speranță viitorul! Dacă vom urma sfaturile lui Avicenna, în mod sigur vor fi mai puțini bolnavi în spitale.

         Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail