Ştafeta veteranilor Invictus, formată din voluntari care şi-au propus ca prin această acţiune să aducă un omagiu soldaţilor români răniţi sau căzuţi în teatrele de operaţiuni, a ajuns marţi la Sfântu Gheorghe.
Festivitatea de predare a ştafetei a avut loc în faţa statuii Ostaşului Român din zona Gării, steagul tricolor adus din judeţul învecinat Braşov de către un alergător în vârstă de 39 de ani, Adrian Ber, fiind preluat de către voluntarii Invictus din cadrul Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia”.
Adrian Ber, care a participat de-a lungul timpului la mai multe maratoane şi ultramaratoane, a străbătut peste 35 de kilometri de la Săcele până la Sfântu Gheorghe.
„Aceasta este cea de-a treia ediţie a ştafetei Invictus la care particip, am mai alergat în anii anteriori de la Buşteni la Braşov şi de la Braşov la Sibiu. (…) Am alergat în această ştafetă deoarece am foarte mulţi prieteni soldaţi, sunt în armată şi bunicul meu a fost tot în armată şi consider că e normal să fac acest lucru, mai ales că armata este instituţia statului care se bucură de cea mai mare încredere din partea populaţiei”, a declarat Adrian Ber.
Grupul de alergători şi ciclişti care va porni miercuri din Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc va fi format din 21 de persoane, cel mai tânăr participant la ştafetă având doar 5 ani.
„Suntem 21 de persoane pregătite să ducem spiritul Invictus mai departe, să cinstim eroii căzuţi în teatrele de operaţiuni. (…) Mâine dimineaţă, la ora 8 vom pleca spre Mirecurea Ciuc şi vom preda ştafeta colegilor din unitatea militară de acolo, care vor continua acest traseu. (…) Echipa noastră este formată din 18 voluntari din cadrul Batalionului 22 Vânători de Munte ‘Cireşoaia’ şi trei civili. (…) Traseul va fi în regim ştafetă, iar cinci dintre noi vom străbate drumul pe biciclete. Cel mai tânăr participant va fi băiatul meu, Robert, în vârstă de 5 ani, iar cel mai vârstnic, colegul nostru Antonio Păun, de 44 de ani, care va parcurge în alergare tot traseul până la Miercurea Ciuc”, a declarat, pentru AGERPRES, maiorul Ciprian Onuţ.
Potrivit acestuia, printre membrii ştafetei se numără câţiva soldaţi care luna aceasta vor escalada Munţii Făgăraş pentru a arbora Drapelul României pe Vârful Moldoveanu, aşa cum au făcut-o de mai multe ori în ultimii ani.
„Am preluat această acţiune (…) şi în fiecare an mergem 10-15 militari de la batalion, urcăm pe Moldoveanu, cel mai înalt vârf din ţara noastră, în cinstea şi onoarea Vânătorilor de Munte. Şi anul acesta pe 26 şi 27 octombrie vom fi pe Moldoveanu”, a mai spus Ciprian Onuţ.
Ştafeta Veteranilor, ajunsă la cea de-a patra ediţie, este organizată de Asociaţia Voluntarilor Invictus România, împreună cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu mai multe asociaţii ale veteranilor de război şi ale cadrelor militare în rezervă şi retragere.
Anul acesta traseul măsoară peste 2.000 de kilometri şi include peste 30 de localităţi importante din ţară, destinaţia finală fiind Carei, localitate în care pe 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, va avea loc o ceremonie specială prilejuită de acest eveniment.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES