Fundația Mihai Viteazul finalizează în aceste zile Proiectul Ștafeta Generațiilor care se derulează printr-un acord de parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului, fiind, ceea ce putem spune, un Eveniment desfășurat cu sprijinul Guvernului României.
Acest proiect a reprezentat o dezvoltare firească a acțiunilor de promovare a portului, dansului și muzicii populare românești, pentru ca acești trei piloni care constituie esența neamului românesc, să fie un motiv de bucurie și mândrie pentru toți locuitorii, în special pentru cei tineri.
Pregătirea acestui proiect a ținut seama de problemele de sănătate publică generate de epidemia de COVID-19, și structurarea sa a fost aleasă astfel încât formații folclorice ai căror membrii au vârste diferite – seniori, școlari și preșcolari – să transmită mai departe tradițiile populare naționale și să evite în această perioadă participarea publicului.
Proiectul a constat în achiziționarea de costume populare pentru:
31 de preșcolari, membrii ai Corului Rază de soare de la GPP Napsugar – Sfântu Gheorghe
31 școlari, membrii Ansamblului Piatra Mare din Com. Dobârlău, jud Covasna
24 persoane adulte, membrii Ansamblului Ceata Opincuța – Sf. Gheorghe
Cei mici au beneficiat de experiența și îndrumarea seniorilor, ceea ce va continua și în viitor. Vor aduce în atenția publicului local și național meșteșugul, creativitatea și hărnicia românilor trăitori în Arcul Carpaților, precum și dragostea acestora față de tradițiile seculare românești.
Pentru preșcolarii Corului Rază de soare au fost achiziționate și predate 31 de treninguri și 31 de seturi de rechizite necesare activităților școlare.
La predarea materialelor achiziționate către beneficiari, primitorii au transmis frumoase cuvinte la adresa Secretariatului Gerneral al Guvernului României – partenerul Fundației în acest proiect.
Gânduri exprimate cu bucurie:
Gheorghincă Constantin – coordonator Ceata Opincuța: Ansamblul s-a născut și a crescut prin propriile-i sforțări, membrii ei fiind însuflețiți de dorința de a transpune coregrafic sentimentele și aspirațiile românilor numeric minoritari în județul Covasna. Primirea celor 24 de costume populare ne scutește de cheltuielile cu achiziționarea lor și mulțumim celor care au realizat acest fapt; mai mult însă decât asta, noi suntem bucuroși că și alți români, din alte părți ale țării, demonstrează că înțeleg oful nostru nu doar prin a rosti cuvinte mari la ocazii mari ci și prin „a pune umărul” la sforțarea noastră.
Ion Gheorghe – instructor coregraf Ceata Opincuța: Pentru ceata de dansatori aceste zile au adus un prilej de bucurie. Am fost „îmbrăcați” în costume tradiționale din zona folclorică covăsneană. De acum vom putea alcătui suite specifice zonei noastre. Pentru această posibilitate mulțumesc celor implicați în implementarea proiectului Ștafeta Generațiilor, susținut financiar de către Secretariatul General al Guvernului, prin acord de parteneriat cu Fundația Mihai Viteazul, care a înțeles și a susținut această idee. Cu aceste costume, cu dansurile pe care le vom promova, Ceata Opincuța va contribui la păstrarea și promovarea dansului tradițional în Curbura Carpaților.
Alexandru Gecse – coordonator Ansamblul Piatra Mare – com. Dobârlău: Doresc să mulțumesc în numele meu și al tuturor copiilor ce fac parte din Ansamblul Piatra Mare, Secretariatului General al Guvernului, Primăriei comunei Dobârlău, Școlii Gimnaziale din comună, Fundației Mihai Viteazul pentru toată munca depusă și dedicarea de care au dat dovadă în ducerea la bun sfârșit a acestui proiect.
Rodica – Nina Secelean, coordonator Corul Rază de soare: Împărtășesc cu drag bucuria copiilor la primirea costumelor populare și dorința lor de cunoaștere a însemnătății acestui costum. Abia așteaptă să participe din nou la Festivalul coral organizat de Fundație.
Președinte Fundația Mihai Viteazul
Prof.ing. Maria Peligrad