Elevii din clasele IX-XII, din județul Covasna, dar și din alte județe, sunt invitați să se înscrie la concursul de istorie locală intitulat „Spune povestea locului tău!”.
Aflată la cea de-a IV-a ediție, competiția este organizată de Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, împreună cu Asociaţia Studenţească „PhiloHistoriss”, în perioada 11-12 mai 2018, și are ca scop promovarea studiul istoriei locale în rândul elevilor de liceu din judeţele: Cluj, Alba, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mureş, Sălaj, Hunedoara, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Maramureş, Harghita, Sibiu, Braşov, Covasna, prin conştientizarea participanţilor cu privire la relevanţa cercetării istoriei locale pentru societatea contemporană, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției noastre.
„Vor exista două probe, prima constând în redactarea unei lucrări cu caracter ştiinţific pe o temă de istorie locală (care rămâne la alegerea participanţilor; un eveniment, o personalitate etc.), iar cea de-a doua probă constă în susţinerea orală a lucrărilor selectate, la Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca, în luna mai, iar cele mai bune materiale vor fi premiate.”- au transmis organizatorii.
În ceea ce privește prima probă, conform regulamentului, elevii au posibilitatea de a alege subiectul dintr-o gamă variată cu caracter istoric (un monument, un eveniment, o personalitate, o epocă etc.) Condiția de bază este ca subiectul ales să fie reprezentativ pentru locul natal sau şcolar al elevului, prin urmare să fie din județele de provenienţă. Trimiterea lucrării se face până în data de 20 Aprilie 2018, la adresa de e-mail [email protected], cu subiect „Concurs de istorie locală pentru liceeni” și menţionarea epocii abordate (antică, medievală, modernă sau contemporană).
Lucrările vor fi selectate de o comisie de corectare formată din profesori și studenți ai Facultății de Istorie și Filosofie, iar rezultatele vor fi transmise prin e-mail, până în data de 1 Mai. Numărul lucrărilor selectate poate varia între 25 și 30.- se arată în regulament.
Susținerea orală a lucrării se va desfășura la Facultatea de Istorie și Filosofie, în ClujNapoca, în perioada 11-12 mai 2018, iar cei selectaţi vor fi găzduiţi la Cluj pentru două zile, pe parcursul cărora se vor desfăşura şi alte activități instructive şi recreative: workshopuri, seară de socializare studenţească sau un tur ghidat al oraşului.
Organizatorii vor asigura două nopţi de cazare, iar transportul va fi suportat de participanţi.
În regulament se precizează că participanţii (cel puţin cei minori) vor fi însoţiţi de un profesor coordonator.
Detalii pot fi aflate accesând https://asphilohistoriss.files.wordpress.com/2018/02/spune-povestea-locului-tc483u-regulament-1-output1.pdf sau accesând https://asphilohistoriss.wordpress.com/spune-povestea-locului-tau/.
Ana Ciorici Costache