Programul de susținere a agricultorilor care cultivă roșii în spații protejate ar putea continua și în anul 2019. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis fiind sunt în sumă de 233.190 mii lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei 50.000 mii euro, se arată într-un proiect de act normativ postat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Conform proiectului de act normativ, Schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejat ar urma să se aplice și în 2019  pe întreg teritoriul României.

„Cultura de tomate în spații protejate are un potențial nevalorificat pe deplin în sensul existenței unor premise care să ofere producătorilor posibilitatea reluării ciclului de producție și funcționării în condiții de piață echitabile în context concurențial. În Programul de Guvernare, la capitolul Politici agricole și de dezvoltare rurală sunt prevăzute programe multianuale de susținere pentru produse deficitare, între care și acordarea de sprijin pentru cultura de tomate în spații protejate. Programul are ca scop asigurarea unor produse proaspete în extrasezon pentru consumatorii români, susținerea activităților din legumicultură prin crearea de locuri de muncă, instalarea tinerilor în mediul rural precum și susținerea investițiilor în spații protejate.”- se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Potrivit aceleiași surse, programul de susținere a produsului tomate în spații protejate a început în anul 2017 și a continuat și în anul 2018, iar din datele comunicate de Direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a Municipiului București și centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a rezultat că programul are un impact pozitiv asupra producătorilor agricoli și implicit asupra asigurării necesarului de tomate din producția internă.

Astfel, conform documentului menționat, în anul 2017 au beneficiat de program un număr de 8.026 producători agricoli, din care înscriși în ciclul I de producție un număr de 4.397 producători; Suma plătită în anul 2017 a fost de 108.201.716,40 lei, echivalentul a 23.525 mii euro.

„În anul 2018 sunt înscriși în program un număr de 16.550 producători agricoli, din care pentru Ciclul I de producție un număr de 10.946 beneficiari au fost plătiți cu suma de 151.031.813,40 lei, echivalentul a 32.838 mii euro. Pentru Ciclul II de producție, care se încheie la data de 20 decembrie 2018, se estimează un număr de 5.400 beneficiari ceea ce înseamnă că ajutorul de minimis ce va trebui acordat va fi de circa 16.200 mii euro. Creșterea numărului de solicitanți în al doilea an de implementare arată interesul fermierilor pentru accesarea schemei, cu toate că măsura de sprijin a fost o noutate pentru sectorul legume-fructe.”- se mai arată în document.

Conform notei de fundamentare, cei mai mulți producători beneficiari ai Programului se regăsesc în bazinele legumicole consacrate care asigură aprovizionarea cu tomate proaspete și de calitate pentru marile orașe. Județele unde s-au înregistrat cei mai mulți beneficiari sunt: Olt, Galați, Giurgiu, Dolj, Buzău, Teleorman și Ilfov, corespunzătoare Regiunilor Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est.

„În sectorul legumicol, deficitul de producție la cultura de tomate cultivate în spații protejate se înregistrează cu precădere în perioada de iarnă datorită condițiilor climatice ale României, când cheltuielile sunt mult mai mari cu energie electrica şi apă pentru irigat, fertilizare, tratamente fitosanitare, forța de muncă pentru menținerea acestor culturi, precum și existența unui număr redus de centre de colectare în zona bazinelor legumicole, ceea ce duce la producții mult diminuate și costuri de producție suplimentare. Pentru a se asigura securitatea alimentară a populaţiei este nevoie de menţinerea capacităţilor de producţie locale şi a unităţilor de procesare, evitând dispariția acestora.”- se mai arată în proiectul de act normativ.

Același document evidențiază că în anul 2017 producția totală de tomate a crescut cu 8 % față de anul 2016. De asemenea, creșterea randamentului la hectar cu 11 % demonstrează că producătorii agricoli au conștientizat necesitatea asigurării consumului intern al populației din produse autohtone.

Programul a avut căutare și în județul Covasna, atât în primul an de implementare, cât și în al doilea.

În total, în 2018, prin program au fost cultivate în județ peste 21.000 de kilograme de roșii în spații protejate, iar față de anul 2017, numărul celor care s-au înscris este de aproape patru ori mai mare, în condițiile în care județul Covasna nu avea tradiție în cultivarea roșiilor.

Consumul de legume, în România

Conform proiectului de act normativ, la nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 158,5 kg, din care tomate 38,4 kg, ceea ce reprezintă 24,22 % din consumul total de legume. În trimestrul IV al anului 2017, respectiv lunile octombrie, noiembrie, decembrie, schimburile comerciale cu tomate au avut o scădere cu 1,55% față de anul 2016.

„În vederea comercializării în comun a producției de tomate realizate precum și pentru asigurarea unui venit constant, în perioada 2017-2018 au fost constituite 32 cooperative pentru sectorul legumicol în județele Olt, Galați, Giurgiu, Dolj, Constanta, Ialomița, Teleorman, Bacău, Bihor, Cluj, Covasna, Mureș, Neamț, Suceava, Vrancea. De asemenea au fost recunoscute de MADR 2 grupuri de producători in județele Bihor și Hunedoara.”- se mai arată în proiectul postat pe site-ul MADR.

Cine și cum ar putea beneficia de program?

Același document mai prevede că  pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă – indicator cu dimensiunile de cca. 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripția „Program susținere tomate, 2019” și să se menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării. Totodată, ei trebuie să: obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere; să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și/sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv.

Conform proiectului de act normativ, valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenții ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an.

„Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 233.190 mii lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei 50.000 mii euro și se asigură din bugetul pe anul 2019 repartizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (…). Resursele financiare necesare implementării ajutorului de minimis reglementat de proiectul de hotărâre se încadrează în limitele de cheltuieli comunicate pentru bugetul pe anul 2019 și perspectiva 2020-2022”- se arată în proiectul de act normativ.

După intrarea în vigoare a acestuia, potențialii beneficiari vor depune o cerere de înscriere în program prin care solicită înregistrarea în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a produsului tomate în spații protejate, însoțită de o serie de documente.

Vom reveni cu informații.

Ana CIORICI COSTACHE

Sursa foto: www.madr.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail