Peste 100 de apicultori din județ se numără printre beneficiarii schemei de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, arată datele centralizate pentru anul 2024, la nivelul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Covasna.
Conform conducerii Direcției pentru Agricultură, în ceea ce privește schema de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei (OUG 14/2024), la nivelul județului s-au înregistrat 116 beneficiari, aceștia solicitând sprijin pentru 10.675 de familii de albine.
Cuantumul acordat a fost de 5 euro/ familia de albine, iar suma totală aprobată a fost de 265.519,28 lei (53.375 euro), arată datele DAJ Covasna.
Prin Ordonanţa de Urgenţă 14/2024 s-a instituit schema de ajutor de stat cu caracter temporar pentru compensarea parţială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, aceasta având ca fundament faptul că „sprijinirea domeniului agricol, respectiv sectorul zootehnic, reprezintă un factor de importanţă strategică pentru asigurarea siguranţei alimentare, a materiilor prime pentru industria alimentară şi pentru menţinerea locurilor de muncă, sens în care trebuie să beneficieze din partea statului de politici publice care să vizeze compensarea pierderilor generate de creşterea preţurilor la combustibil şi alte costuri cum ar fi cele pentru forţa de muncă, servicii veterinare, utilităţi, hrană etc. (…).” Totodată, în preambulul Hotărârii se arată că „agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a creat incertitudini economice semnificative, a perturbat fluxurile comerciale şi lanţurile de aprovizionare şi a condus la creşteri excepţional de mari şi neaşteptate ale preţurilor, în special la combustibili, forţa de muncă şi servicii veterinare, dar şi la numeroşi alţi factori de producţie şi la materii prime. Perturbările lanţului de aprovizionare şi incertitudinea sporită au efecte directe sau indirecte care afectează sectorul apicol. Creşterea preţurilor la energie a determinat creşteri în lanţ, inclusiv în ceea ce priveşte achiziţia de inputuri agricole, respectiv turte proteice, biostimulatori, faguri, rame, combustibil, ceea ce a generat implicit şi creşterea costului de producţie în sectorul apicol.”
Potrivit aceleiași surse, „în contextul importurilor masive de miere din ţări terţe, precum Ucraina şi China, care vând mierea la preţuri mici pe piaţa din România, apicultorii autohtoni sunt nevoiţi să vândă mierea sub preţul de producţie pentru a nu rămâne în stoc cu ea; valorificarea pe pieţele externe a producţiei de miere obţinute de apicultori în anul 2023 a scăzut foarte mult, cauza principală fiind importurile de miere extracomunitară de slabă calitate, care au dus la saturaţia pieţei în toate statele membre”.
Sprijin și prin OUG nr.13/2024, pentru agricultorii covăsneni
De asemenea, prin OUG nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, încontextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, aprobată prin Legea nr. 206/2024, la nivelul județului s-au înregistrat beneficiari, astfel:
În ceea ce privește sprijinul pentru tomate produse în spații protejate, la nivel de județ s-au înregistrat 8 beneficiari; cuantumul ajutorului de stat fiind echivalentul în lei al sumei de 3.000 euro/1.000 mp, iar suma totală aprobată fiind 118.401,6 lei. În ceea ce privește sprijinul acordat prin OUG amintită, pentru producția de usturoi, s-au înregistrat 14 beneficiari covăsneni, cuantumul ajutorului de stat fiind echivalentul în lei al sumei de 3.000euro/ha; suma totală aprobată fiind 182.264,47 lei, arată datele DAJ Covasna.
Ana CIORICI COSTACHE