Două camioane pline cu alimente, haine, materiale de construcții și nu numai, au fost aduse, de la sute de kilometri, din județul Timiș, în comuna covăsneană Chichiș, în sprijinul persoanelor afectate de inundațiile recente.

Bunurile au fost colectate prin Instituția Prefectului județului Timiș, care a răspuns unui apel lansat de Ministerul Afacerilor Interne, a spus viceprimarul comunei Chichiș, Silviu Tăraş.

„Au venit două camioane pline cu alimente, materiale de construcții, haine, dar și alte obiecte. Din ceea ce am înțeles (…), Prefectura Timiș a răspuns unei solicitări  venite din partea Ministerului de Interne. Ministerul a rugat prefecturile să organizeze acțiuni de strângere de donații pentru persoanele afectate de inundații. Prefectura Timiș a fost una dintre puținele care au răspuns acestui apel, lansând o colectă, cu ajutorul unei organizații nonguvernamentale. Astfel, oamenii din Timiș au început să strângă tot felul de obiecte, iar când acțiunea era spre final, s-a constatat că s-au adunat obiecte care vor trebui transportate cu mai mult de un camion, astfel că au solicitat de la Jandarmerie un camion cu care să aducă ajutoarele în Chichiș. Este un gest foarte frumos”, a declarat viceprimarul, Silviu Tăraş.

„Apele vin, duc averea oamenilor, dar demnitatea lor rămâne”

Potrivit acestuia, camioanele cu bunuri au ajuns luni seara, la Chichiș, de unde preotul ortodox din Băcel le va distribui locuitorilor afectați de inundații.

„Camioanele au ajuns luni seara în Chichiș și urmează a fi distribuite zilele acestea. Noi, la Băcel, am împărțit sarcinile. Primăria a lucrat la zona afectată – am curățat case, am curățat gospodăriile de nămol, am ajutat oamenii să se pună pe picioare, iar reprezentanții bisericii ortodoxe și în special părintele Floroiu, s-a ocupat de distribuirea ajutoarelor. Singurele ajutoare pe care le-am distribuit  noi au fost cele venite din partea Ministerului Agriculturii – 2000 de conserve și 2000 de sticle cu apă, săptămâna trecută. În rest, ajutoarele venite din partea fundațiilor, care au fost foarte multe, de altfel, iar Căminul Cultural s-a umplut cu ajutoare de mai multe ori și a fost o muncă titanică pentru preotul din Băcel și pentru enoriașii care l-au ajutat să împartă ajutoarele băcelenilor și să le împartă în așa fel încât să ajungă la toată lumea bunuri de aceeași calitate. Apele vin, duc averea oamenilor, dar demnitatea lor rămâne și trebuie să fie ajutați în așa fel încât să nu fie atins statutul lor social. Cu foarte mult tact, preotul a încercat să realizeze această sarcină dificilă”, a spus viceprimarul Silviu Taraș.

În ceea ce privește situația actuală din comuna Chichiș, acesta a declarat:

„Criza aceea a oamenilor, sperietura a trecut. Urmează acea perioadă care va ține câteva luni până când viața localnicilor reintră în normal. Ceea ce li s-a întâmplat a fost un șoc care îi va speria, probabil, ani de zile de-acum încolo. Efectele inundației, pagubele produse se vor resimți multe luni, ani…”.

Potrivit viceprimarului, momentan se așteaptă și ajutorul din partea Guvernului României, pentru refacerea infrastructurii rutiere din zona afectată și pentru reabilitarea școlii din Băcel, care a fost avariată de inundații.

Autoritățile din Chichiș au nevoie de sprijin și pentru asanarea fântânilor, pentru ca apoi acestea să fie dezinfectate:

„O urgență acum este scoaterea apelor din fântâni și salubrizarea acestora. Am primit promisiuni din partea ISU Covasna că ne vor ajuta cu motopompe să scoatem apa din fântânile localnicilor (…)”, a spus viceprimarul Silviu Tăraş.

Potrivit acestuia, chiar și în momentul de față mai sunt localnici din Băcel care nu s-au putut întoarce la casele lor și sunt găzduiți de rude.

Inundațiile de acum două săptămâni au afectat 19 unități administrativ – teritoriale din județ, zonele cele mai afectate fiind Băcel (aparținând comunei Chichiș) și Lunca Mărcușului (aparținând comunei Dobârlău).

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail