În perioada 26-29 octombrie 2017 s-au desfășurat, la Sala Polivalentă din București, Campionatele Europene de Ju-Jitsu, fighting şi Ne-Waza, juniori U18 şi U21 ani, doi sportivi covăsneni ajungând pe podiumurile prestigioasei competiții.
La Campionatele Europene de Ju-Jitsu, organizate în acest an la București, au participat aproximativ 600 de sportivi din 26 de țări, printre care Spania, Italia, Grecia, Polonia, Germania, Belgia, Franța, Rusia, Israel, Republica Moldova și, nu în ultimul rând, România. Lotul Național de Ju-Jitsu al României a fost format, în acest an, din 97 de sportivi, care au adus țării noastre locul șapte european, ca număr de urcări pe podium, prin cele 4 medalii de aur, 9 de argint și 8 de bronz câștigate de către sportivii români. De asemenea, încă 13 sportivi români au luptat pentru „finala mică”, adică medalia de bronz, aceștia fiind, însă, învinși de către competitori mai puternici. La aceste campionate s-au remarcat sportivii din Israel, care au cucerit 11 medalii de aur, cei din Polonia, cu 10 medalii de aur, precum și belgienii, care au plecat acasă cu șase campioni europeni.
Cluburile C.S.M. Sfântu Gheorghe şi C.S. Samurai O.P.S. Sfântu Gheorghe, cu o contribuţie comună au înscris şi susținut participarea la această competiţie a sportivilor Vlad Lașcu, Tudor Moga, Kurucz Tibor, Mocanu Timea şi Claudia Florescu, sportivi de valoare, cu rezultate excepționale, calificați în urma Campionatelor Naționale de Ju-Jitsu, trei dintre aceștia retrăgându-se în ultimul moment din cauza accidentărilor suferite anterior, nerecuperate în totalitate.
Și de această dată, sportivul Vlad Lașcu, din cadrul Clubului Sportiv Municipal a dat dovadă de un nivel de pregătire de excepție, reușind, în urma unor meciuri foarte dificile, să ocupe locul doi european, la categoria sa, U18, -55 de kilograme.
„Chiar dacă am fost urmăriți de ghinion şi de o tragere la sorți a sportivilor în competiție nefavorabilă nouă, sportivul covăsnean Vlad Lașcu, component al Lotului României de Ju-Jitsu şi-a demonstrat valoarea de mare campion până în finala categoriei la proba fighting U18 ani categoria -55kg, o categorie cu 19 sportivi înscriși, unde rând pe rând şi-a surclasat toţi adversarii. În primul meci l-a învins pe campionul mondial al categoriei de anul acesta, belgianul Lodens Ryan, prin full-ippon (punctaj maxim – n.r.), în al doilea meci l-a învins pe polonezul Sikora Oskar cu scorul de 18 la 12, în meciul al treilea l-a învins pe vicecampionul mondial din anul acesta, italianul Luna Salvatore cu scorul de 14 la 5. Semifinala a câștigat-o în 28 de secunde prin scorul de full-ippon în fața campionului mondial din anul 2014, rusul Knyazev Vladimir, iar în finală a pierdut în fața celui de-al doilea sportiv rus, Galiautdinov Denis, multiplu campion de Judo, Ju-Jitsu şi sambo. Din cauza neatenției secretarilor de la masa de arbitraj, care au omis să pună un punct pe tabela de marcaj, sportivul nostru s-a clasat pe a doua treaptă de premiere a podiumului, devenind astfel vicecampion european.”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției noastre de către reprezentanți ai C.S.M. Sfântu Gheorghe.
Tudor Moga, cel de-al doilea sportiv al C.S.M. a avut, de asemenea o prestație mulțumitoare, întâlnindu-se pe tatami cu alți concurenți mai puternici, cu o mai mare experiență în competiții. Astfel, deși a reușit să îl învingă pe concurentul din Ungaria, Jarfas Tamas, a pierdut în fața fostului campion european, francezul Morellon Tanguy și în fața actualului campion mondial, moldoveanul Babii Alexandru. Deși a avut lupte deosebit de grele, concurentul din Franța părându-i-se mult mai puternic, Tudor s-a declarat mândru că a ajuns la o astfel de competiție, spunând ca aceasta îl va ambiționa să se pregătească și mai intens pentru concursurile viitoare.
Reprezentanții C.S.M. Sfântu Gheorghe au ținut să precizeze că „Participarea la aceste campionate a sportivilor mai sus menţionaţi a fost posibilă datorită Clubului Sportiv Municipal, care a acoperit o parte din taxele de participare şi Clubului Sportiv Samurai OPS Sfântu Gheorghe, care a acoperit în totalitate restul cheltuielilor de pregătire, cazare, masă şi transport.
Mulțumim pe această cale tuturor acelora care ne-au sprijinit moral, și financiar în pregătirea şi participarea la aceste campionate a Clubului Sportiv Municipal Sfântu Gheorghe și a Clubului Sportiv Samurai O.P.S. Sfântu Gheorghe: Consiliului Local Sfântu Gheorghe, Consiliului Judeţean Covasna, mass-media şi părinţilor care ne susţin mereu. Sportivii au fost însoțiți de antrenorii Oltean Petru, Oltean Cristina și Tudor Moga instructor ju-jitsu brazilian.”
Clubul sportiv „Show Time” – în ascensiune constantă
Deși este un club sportiv tânăr, „Show Time” se poate mândri cu performanțe la care alte alte cluburi doar visează după doar câțiva ani de existență. După participarea la Campionatele Mondiale de Ju-Jitsu, din Podgorica, Muntenegru, din luna septembrie, a sportivilor Artene Vlad și Neagu Mihail, a venit rândul fetelor să se afirme la Campionatele Europene de Ju-Jitsu. Astfel, din Lotul Național au făcut parte sportivele Popa Denisa Ștefania, Mihalca Izabella Zina, Stoican Alis Maria și Neagu Alexandra Codruța. Acestea le-au întâlnit pe tatami cele mai bune competitoare din Europa, cu o vastă experiență în concursuri internaționale, aflate la limita superioară a categoriei lor de vârstă și de greutate. Câștigătoare a medaliei de bronz, Ștefania Popa, a dat dovadă de o ambiție și o tărie de caracter greu de egalat, întrucât, deși a încasat câteva lovituri foarte puternice de la sportivele cu care a luptat, și-a păstrat calmul și determinarea și a reușit, în finala mică, să o învingă pe campioana balcanică, o sportivă din Grecia.
„Meciurile au fost dificile și foarte obositoare, dar am dat tot ce am mai bun din mine și cred că dorința mea pentru medalie m-a ajutat să câștig. Doresc, pe această cale, sa le mulțumesc, în primul rând, lui Sensei (Sensei Șchiopu Cristian – n. red.), care a stat în spatele meu și m-a ajutat, dar și colegelor mele, care m-au susținut și mi-au fost alături. Nu în ultimul rând, le sunt recunoscătoare părinților mei, care m-au susținut moral și financiar, fiind alături de mine și încurajându-mă să merg mai departe orice ar fi. De asemenea, Sensei Ionuț (Carp Ionuț Silviu – n. red) este, ca și Sensei Cristian, mereu alături de noi, ne pregătește și ne susține la toate competițiile, chiar și de la distanță.”, a declarat Ștefania Popa.
La competițiile internaționale, nu contează doar performanța de pe tatami și rezultatele obținute. Bineînțeles, acestea sunt niște indicatori ai nivelului general de pregătire al unui lot sportiv. Dar ceea ce spectatorul, poate, nu observă, este legătura care se creează între sportivi, prieteniile care se nasc chiar și între adversari și acea mândrie cu care fiecare concurent își poartă la piept ecusonul de „Competitor”, mândrie dată de apartenența la un grup cu valori comune. Comunicarea nu este o barieră, nici măcar atunci când se adună în aceeași sală concurenți vorbitori a 26 de limbi diferite, întrucât spiritul insuflat de Artele Marțiale este deja bine înrădăcinat în fiecare competitor, în ochii tuturor citindu-se respectul pentru ceilalți și pentru sport. Acest lucru l-au simțit din plin și „amazoanele” „Show Time”, cum sunt ele alintate de către Sensei Cristian.
„Părerea mea este că în acest campionat concurenții au avut un nivel de performanță mult superior nouă, românilor. Dar totuși românii au reușit să se susțină unii pe alții la meciurile finale și semifinale arătând că suntem o echipă.”, a declarat una dintre acestea, Alis Stoican.
Este, într-adevăr un sentiment minunat, pentru fiecare sportiv, practicant de Arte Marțiale, în cele mai dificile clipe ale competiției, atunci când este pe tatami, să se audă încurajat de oameni pe care nu îi cunoaște, ori pe care i-a întâlnit pentru prima dată cu câteva minute înainte.
Alexandra Neagu ne-a precizat că „Acest concurs a fost o experiență extraordinară, în care am putut observa diferite strategii de luptă, diferite reacții la meciuri și să vedem unde ne-am încadra. Cred că, datorită fapului că nu am știut la ce să ne așteptăm am întâmpinat dificultăți, dar pentru data viitoare o să știm ce avem de pregătit și cum să arătăm tot ce știm.”
Putem considera un eșec atunci când ne dăm bătuți în fața greutății, ori a pierderii. Însă, atunci când ne ridicăm deasupra momentului și reușim să învățăm și să conștientizăm acțiunile care au dus la un rezultat negativ, nu mai poate fi vorba de eșec, ci de experiență. Acest lucru l-au învățat sportivele „Show Time”, în urma acestei competiții.
„A fost un campionat de neuitat, unde am împărtășit atât momente de fericire cât și de tristețe cu coechipierele mele, dar și cu Sensei. Am realizat că orice secundă contează și că nimic nu este imposibil. Am învățat multe, concurând dar și urmărind alte meciuri. Mai avem mult de lucrat, dar această experiența mi-a dat ambiție sa fac mai mult, pentru că se poate.”, a declarat Izabella Mihalca.
În ceea ce privește aspectul logistic, coordonatorul secției de Arte Marțiale, din cadrul Clubului Sportiv „Show Time”, Cristian Șchiopu, a precizat că „O latură necesară performanței se regăsește în puterea financiară, fără de care nici o echipă nu ar putea performa. Un aport important pe acest palier, privind finanțarea proiectelor noastre sportive îl primim de la Consiliul Județean Covasna și Consiliul Local a Municipiului Sfântu Gheorghe, prin programele sportive ale acestor instituții, cărora le mulțumim pentru implicarea în dezvoltarea sportului și implicit a Ju-Jitsu-lui covăsnean.”
Oana-Mihaela Bărzic