Începând cu a doua decadă a lunii în curs, Spitalul Judeţean „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe se poate „lăuda” că nu mai duce lipsa niciunui medicament necesar tratării bolnavilor ce suferă de diferite forme de cancer.
Managerul unităţii, Andras-Nagy Robert, a declarat că „din data de 08.05.2013 au început să sosească aproape toate medicamentele solicitate, atât cele care au fost deficitare de mai mult de un an de zile – Fluorouracil, Bleomicina, Dacarbazina, Metotrexat, cât şi cele la care s-a realizat licitaţie”.
Potrivit acestuia, însă, lucrurile nu au stat atât de bine în perioada anterioară, iar medicii Secţiei de Oncologie s-au confruntat, de multe ori, cu greutăţi în tratarea pacienţilor ca urmare a sincopelor înregistrate în aprovizionarea cu medicamentele cuprinse în Programul Naţional de Sănătate (PNS). „Achiziţionarea medicamentelor depinde de o serie de factori: proceduri de licitaţie, firme de medicamente, depozite de medicamente care livrează produsele, transport, modificări legislative. (…) Există şi furnizori de medicamente care au transmis negaţie privind livrarea unor medicamente în cadrul PNS”, a menţionat managerul Spitalului Judeţean.
Acesta este de părere că, pentru a se asigura o aprovizionare constantă cu medicamente şi materiale sanitare necesare tratării pacienţilor aflaţi sub tratament oncologic, ar trebui aplicate sancţiuni mai severe pentru acei furnizori care refuză livrarea acestora, şi totodată, consideră că achiziţia centralizată de medicamente în cadrul PNS ar putea fi o soluţie în acest sens.
În noua secţie de oncologie a Spitalului Judeţean Covasna, dată în folosinţă la începutul lunii februarie a.c., care dispune de 7 saloane cu două paturi şi grup sanitar propriu, dotate cu aparatură specifică, de un salon cu 3 paturi pentru persoanele cu dizabilităţi şi de un salon pentru spitalizarea de zi a pacienţilor, bolnavii au parte de cele mai bune condiţii pentru tratarea acestei afecţiuni. Andras-Nagy Robert a menţionat că, momentan, la nivelul unităţii spitaliceşti pe care o conduce sunt în tratament cu citostatice perfuzabile aproximativ 500 de pacienţi, în timp ce aproximativ 2500 sunt în tratament ambulatoriu, iar restul de până la 4.500, care sunt în evidenţa oncologică, vin la controlul periodic sau sunt în stadii terminale şi nu mai beneficiază de tratament, ci doar de terapie antialgică şi simptomatică.
În judeţul Covasna tipurile de cancer cu cea mai mare incidenţă sunt cancerul de sân, cancerul pulmonar şi cel colorectal, existând o tendinţă de creştere a cancerelor din sfera digestivă. Potrivit specialiştilor Spitalului „Dr. Fogolyan Kristof” se observă că vârsta de apariţie a cancerelor este mai mică faţă de anii precedenţi. Îmbucurător este faptul că, în ultimii ani, rata de supravieţuire a bolnavilor a înregistrat o creştere datorită terapiilor moleculare, însă, aşa cum spun specialiştii, supravieţuirea este grevată şi de patologiile asociate şi de toleranţa la tratament.
Prevenţie şi controale timpurii
Pentru a lupta mai eficient împotriva cancerului, medicii recomandă populaţiei să se prezinte din timp la medic. În acest sens, Andras–Nagy Robert a precizat că în cadrul Programului naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, iniţiat de Ministerul Sănătăţii, covăsnencele cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani sunt aşteptate, în continuare, să-şi facă testul Babeş-Papanicolau, gratuit, la Spitalul Judeţean „Dr. Fogolyán Kristóf”. Astfel, femeile care nu au avut timp să-şi facă aceste teste gratuite încă, şi care doresc să aibă grijă de sănătatea lor, se pot prezenta la cabinetele medicilor ginecologi din cadrul Spitalului Judeţean, cu biletul de trimitere de la medicul de familie.
Maria Graur