Unitatea de Transfuzii Sanguine a Spitalului județean de Urgentă „Dr. Fogolyán Kristóf” din municipiul Sfântu Gheorghe a fost inaugurată în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc sâmbătă, 21 ianuarie (a.c.), și este considerată a fi printre primele 5 cele mai bune din țară.

În prezența președintelui Consiliului județean Covasna, Tamás Sándor, a directorului Centrului județean de Transfuzie Sanguină Covasna, dr. Andy Rosin, dar și a directorului medical Antal Álmos, conducerea Spitalului județean de Urgentă „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, a prezentat oficial noua Unitate de Transfuzii Sanguine a instituției. Investiția a reprezentat circa 3% din valoarea totală a proiectului „Reabilitarea Spitalului județean de Urgență <<Dr. Fogolyán Kristóf>> din Sfântu Gheorghe”, început în anul 2005 și finalizat la sfârșitul anului trecut.

„Această Unitate de Transfuzie este printre primele 5 din țară fără doar și poate, ca și spațiu, dotare și competența personalului. Mai mult nu se poate cere la un spital de acest nivel. Nu este vorba despre un spital de transplant de organe unde sunt cerințe specifice, vorbesc despre un spital județean și nu cred că sunt mai mult de încă 4 care să poată să fie comparate cu ceea ce există. Fiecare spital cu activitate chirurgicală are o astfel de unitate, pentru că un spital de psihiatrie nu are ce face cu o unitate de transfuzie. Din păcate, în Covasna avem probleme de genul acesta, e puțină derută acolo. Se folosea sânge în special pentru secția de Obstetrică-Ginecologie, dar nu au mai cerut să fie avizat vreun UTS (Unitate de Transfuzii Sanguine –n.red). E mare păcat pentru că este un spital mare și bun, și mai ales la Cardiologie s-ar putea să fie necesară din când în când o transfuzie. Și Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc sunt mult peste limita inferioară atinsă de legislație.”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii Sanguine a județului Covasna, dr. Andy Rosin.

Noua unitate dispune acum de aparatură de ultimă generație menită, printre altele, să mențină produsele sanguine la temperaturi optime, constante.

„La orice cerere de trombocite spitalul trebuia să sune la noi și să îi livrăm. Până livram, bietul bolnav fie aștepta prea mult, fie murea. Așa, în fiecare vineri le livrăm trombocitele și le au pe toată perioada weekend-ului fără probleme. Avem o serotecă, ceea ce ne salvează nouă situația  juridică, și putem să arătăm că anumite probleme nu apar din vina noastră. Păstrăm aceste elemente de serotecă, acele tuburi, o lungă perioadă de timp ca să arătăm că nu noi am infectat pacientul, nu din cauza noastră s-a întâmplat vreun accident. Aici sunt ținute globulele roșii, cu o temperatură monitorizată periodic și care se descarcă în computer o dată la săptămână sau la lună. (…) Cu varianta aceasta de echipament, pe telefonul mobil de serviciu apare un SMS prin care anunță că la temperatura de acolo nu este ceva în regulă, și asistentele știu să vină. (…) Înregistrările sunt făcute în conformitate cu directivele europene traduse de legislația română, echipamentele de încălzit componentele sanguine sunt de ultimă generație, și dacă vă uitați în istoricul spitalului veți vedea că evoluția reacțiilor adverse, a incidentelor post-transfuzionale, este într-o scădere masivă.”, a mai explicat direcotrul Centrului județean de Transfuzii Sanguine.

Potrivit conducerii Spitalului județean de Urgență, costurile cu aparatura s-au ridicat la aproximativ 250.000 de lei.

„Poate ar fi relevant să vă puneți întrebarea de ce a acceptat Uniunea Europeană ca o pondere atât de mare – de 3%, într-un spital județean, să fie alocată transfuziei. Uniunea Europeană nu acceptă orice îi cerem noi, dintr-un motiv foarte simplu: în Uniunea Europeană sunt reglementate două domenii medicale în total, (…) reglementate sunt numai transplanturile și transfuziile pentru că ele, pe de-o parte, reprezintă ramuri de suport – în special transfuzia, pentru toate celelalte specialități. Dacă noi nu funcționăm cinci zile, la nivel național spitalele se închid, nu au cum să meargă. În al doilea rând, pentru că reprezintă cel mai mare pericol de transmitere a tot felul de maladii și de reacții care pot duce la deces, din acest motiv în toată Uniunea Europeană aceste două domenii sunt reglementate, și se dă o importanță atât de mare inclusiv investițiilor în acest domeniu. Investiția aici a fost făcută cu cap și cu o finalitate la care eu cel puțin mă uit mirat. Mă întreb: Oare alții de ce nu fac?”, a menționat dr. Andy Rosin

Conform datelor oferite de către conducerea spitalului, în anul 2016, din totalul celor aproximativ 22.000 de pacienți internați, circa 1.200 au beneficiat de transfuzii, indiferent că au suferit intervenții chirurgicale sau nu.

„Sunt mai multe cicluri, noi suntem practic ultima verigă. Scopul Unitatăților de Transfuzie Sanguină în spitale este să asigure sângele și produsele de sânge pentru pacienții internați. Scopul Centrelor de Transfuzie este să strângă și să livreze către spitale cantitatea necesară de sânge și de produse de sânge. Acum doi ani, în cazul Colectiv a fost nevoie de o mobilizare în masă pentru donarea de sânge. Din toate Centrele de Transfuzie s-a trimis în București ca să aibă răniții sânge și concentrate de sânge suficiente pentru a supraviețui. Până la urmă administrara de sânge de cele mai multe ori înseamnă salvarea vieții. (…) Ca și cantitate și volum prelucrat aici, 664.000 de mililitri de concentrate și produse din sânge s-au administrat anul trecut. Anul trecut clădirea aceasta a fost sub renovare, cu activitate mai redusă, dar ideea este că se pune un foarte mare accent pe importanța Unitatății de Transfuzie Sanguină, prin eficiență și siguranța pacientului. Nu numai la noi, ci în toate zonele. (…) Suntem un etalon pentru alții și acest lucru nu se poate face decât împreună cu mai mulți factori: Consiliul județean Covasna, Spitalul județean de Urgență, Unitatea de Transfuzii Sanguine și cei care lucrează aici și efectiv administrează produsele de sânge.”, a declarat managerul Spitalului județean de Urgență, András-Nagy Róbert.

Curs de instruire a personalului Spitalului județean de Urgență

Medicii și asistentele din cadrul Spitalului județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” participă la cursuri de perfecționare pentru a se putea adapta cerințelor Uniunii Europene, și pentru a fi în pas cu legislația, noile tehnici și aparaturi în domeniul medical.  

„Având în vedere incidentele majore din București, într-un spital în care existau anumite responsabilități și apoi s-au constatat deficiențe ale infrastructurii și personalului, dar și reînnoirea clădirii spitalului nostru, prin proiectul finanțat de Uniunea Europeană, (…)  încercăm să învățăm din greșeala altora, și ținem un curs pentru toți angajații spitalului, medici care au funcția de prescriptori ai componentelor sanguine, ca să își însușească legislația, metodologia și noutățile practicate în Europa. În acest fel, dorim să fim la zi atât cu infrastructura, aparatura și personalul, și să ne aliniem cerințelor europene.”, a menționat directorul medical, Antal Álmos.

Reabilitarea Spitalului judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a început în anul 2005 și a fost  finalizată la sfârșitul anului trecut. Aceasta a fost realizată în două etape, lucrările la corpurile B şi C fiind finanţate de către Ministerul Sănătăţii şi Consiliul judeţean Covasna, iar corpul A, Policlinica şi laboratorul, printr-un proiect finanţat din fonduri europene. Investiția a presupus atât reabilitarea clădirii cât şi dotarea cu aparatură medicală modernă, și s-a ridicat la 18 milioane de euro.

***

„Sângele este oferit pacientului <<ca o haină făcută la comandă>>, pe măsura lui”

Directorul Centrului județean de Transfuzii spune că locuitorii județului s-au obișnuit să doneze sânge doar atunci când se întâmplă o catastrofă, uitând în restul timpului că Centrele de Transfuzie Sanguină și spitalele au o permanentă nevoie de sânge și produse din sânge, și că în lipsă, pacienții pot muri. În acest sens, dr. Andy Rosin a lansat un nou apel către doritorii care îndeplinesc criteriile de donare, să se prezinte la Centru.

„Întotdeauna este nevoie de mai mulți donatori decât vin, indiferent de număr. Un Centru de Transfuzie nu este o insulă în mijlocul oceanului. Noi avem o rețea națională de transfuzie, așa cum avem și o rețea națională medicală. Nu toți cetățenii județului Covasna sunt tratați aici pentru că nu se poate așa ceva, se întâmplă să plece la Târgu Mureș, la Cluj, la București. Noi, pe măsură ce recoltăm, evident că întâi asigurăm autosuficiența județului, iar componentele sanguine rămase le expediem imediat în centrele care au nevoie. Spre exemplu, un pacient din județul Covasna a decis să nu își schimbe proteza de șold în Sfântu Gheorghe, ci la Cluj. Pacientul vine în fiecare săptămână la noi, îi recoltăm propriul lui sânge pentru autotransfuzie, sânge pe care îl vom trimite la clinica din Cluj atunci când va fi necesar. Întotdeauna este nevoie de mai mult sânge pentru că pe de-o parte tehnicile medicale progresează în permanență, apar noi tipuri de intervenții, în special chirurgicale, care necesită mari cantități de sânge. Transplantul a luat un avânt fenomenal în România în ultima vreme, apar din ce în ce mai multe astfel de proceduri și trebuie să vă spun că la un ficat transplantat intră cam 40 de pungi de componente sanguine. Acele 40 de pungi trebuie să fie ca o haină de comandă, să fie exact pe fenotipul pacientului și e greu de presupus că un singur județ poate produce atâtea, și atunci strângem din mai multe județe din țară. E nevoie întotdeauna de cât mai mult sânge.”, a conchis dr. Andy Rosin.

Centrul județean de Transfuzii Sanguine, în cadrul căruia la ora actuală lucrează doi medici, doi biologi, șase asistente medicale și patru angajați TESA, a intrat în renovare în luna noiembrie a anului trecut, însă potrivit conducerii acestuia ar putea fi gata la sfârșitul acestei săptămâni.

Ioana Ardeleanu

 

 

 

 

 

  

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail